Najslabiji parlament dosad

Statistika raspuštenog saziva Sabora: Najaktivniji je bio Miro Bulj, najznatiželjniji Željko Jovanović

Tihana Tomičić

Od poznatijih imena nijednom se za riječ nisu javili Željko Dilber  i Josipa Rimac iz HDZ-a, te SDSS-ov prebjeg Mirko Rašković, iako su nerijetko nastupali u medijima u ovih šest mjeseci i dapače javno branili odluke ove Vlade



Neefikasni i sada već raspušteni recentni saziv Sabora, koji će se pamtiti kao vjerojatno najslabiji u povijesti hrvatskog parlamenta od 1990. godine dosad, ostat će zapamćen i po neslavnoj statistici koju ostavlja iza sebe. Sabor je u šest mjeseci postojanja održao 3 sjednice, donio samo 33 zakona, od čega samo jedan zakon u redovnom postupku, a jedina odluka po kojoj će se pamtiti bio je izbor ustavnih sudaca, što je važno iz razloga što bi bez toga Hrvatska imala ustavnu krizu i ne bi se mogli održati novi izbori koji su, eto, bili nužnost.


Ukupno gledano, u ovom sazivu 151 zastupnik govorio je 4.119 put, pa je to prosječno bilo 27 javljanja po zastupniku. Najčešće je za govornicom bio mostovac Miro Bulj, čak 222 puta, te HDZ-ov šef kluba zastupnika Ivan Šuker 196 puta. Od poznatijih imena nijednom se za riječ nisu javili Željko Dilber  i Josipa Rimac iz HDZ-a, te SDSS-ov prebjeg Mirko Rašković, iako su nerijetko nastupali u medijima u ovih šest mjeseci i dapače javno branili odluke ove Vlade, koja je na kraju sama sebe dokinula.


Kad je riječ o riječkim zastupnicima, u 8. sazivu najaktivniji je bio SDP-ov Željko Jovanović, koji je po još nepotpunim  podacima iz e-doc baze podataka što vodi statistiku do 9. lipnja ove godine, govorio u proteklih šest mjeseci rada Hrvatskog sabora 48 puta. Slijedi SDP-ova Ana Komparić-Devčić koja se za riječ javila 21 put, dok je njezina stranačka kolegica Sandra Krpan govorila 11 puta.




Sličnu statistiku bilježe i ostali zastupnici iz Rijeke: Ines Strenja Linić iz Mosta javila se također 21 put, a Lucijan Vukelić iz HDZ-a 11 puta. Zanimljivo je da je »najznatiželjniji« saborski zastupnik 8. saziva bio Željko Jovanović, koji je od ukupno postavljenih 149 pitanja zastupničkih pitanja sam postavio 38, pa je tako i tehnička Vlada na zadnjoj sjednici jučer odgovarala na neka od njih mada Sabor više ne postoji. Druga iza njega je laburistica Nansi Tireli sa 14 pitanja. Jovanović je najviše pitanja uputio ministru Predragu Šustaru, točno polovicu od svih pitanja – 19, ali niti na jedno mu njegov nasljednik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, također Riječanin, Predrag Šustar nije odgovorio.


– Bio sam zastupnik prvog saziva Sabora 1990. godine, te potom šestog, sedmog i osmog saziva, pa s punim pravom mogu reći da gore vladajuće većine i Vlade koju je ta većina dala nikad prije nije bilo. Koliko je ovo bio loš saziv, pokazuje na primjer  i poražavajuća činjenica da unatoč zaključenom natječaju nikad nisu izabrani vanjski članovi Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije bez kojih se to vijeće nije uspjelo ni konstituirati. Na taj način nisu se mogle ni raspraviti neke korupcijske afere i sukobi interesa vladajućih, komentira predsjednik toga vijeća, Željko Jovanović.