Novoizabrana predsjednica izazvala negativne reakcije u regiji

Stare svađe ponovno aktualizirane: Grabar-Kitarović digla na noge Sarajevo i Beograd

Boris Pavelić

I pobjednički govor pod povećalom – Grabar-Kitarović * Foto: REUTERS

I pobjednički govor pod povećalom – Grabar-Kitarović * Foto: REUTERS

Reakcije su izazvale dvije najave nove predsjednice koje su dočekane kao ugrožavanje teritorijalne cjelovitosti Srbije i BiH. Između ostalog, najavila je da će podržati osnivanje trećeg entiteta u BiH



ZAGREB » Novoizabrana predsjednica izazvala je negativne reakcije u Beogradu i Sarajevu izjavom o »Srbiji, Vojvodini i drugim susjednim zemljama« te najavom da će podržati osnivanje trećeg entiteta u BiH, predlože li tako politički predstavnici Hrvata u BiH. 


   Prvu izjavu Kolinda Grabar-Kitarović dala je u pobjedničkome govoru: »Borit ću se za prava manjina u Hrvatskoj i tražiti da ona budu što veća, ali ništa manje neću tražiti ni za Hrvate u Srbiji, Vojvodini i drugim susjednim zemljama«. Beogradski povjesničar Čedomir Antić, predsjednik nevladine organizacije Napredni klub jučer je za beogradski portal blic.rs izjavio da Grabar-Kitarović »nije slučajno otcijepila Vojvodinu od Srbije«.


»To je stara praksa odvajanja AP Vojvodine. Osamostaljenje Vojvodine je njemački projekt još od pedesetih godina, u koji se povremeno uključi i Hrvatska«, tvrdi Antić. Izjavu o Vojvodini u beogradskim je medijima kritizirao i saborski zastupnik Milorad Pupovac, nazvavši je »lapsusom koji u drugim zemljama ne bi bio moguć, ali u HDZ-u jest«. On ocjenjuje da se odnosi Srbije i Hrvatske »sigurno neće poboljšati još najmanje godinu dana« te drži da će Grabar-Kitarović voditi »antiregionalnu politiku«.





  Intervjuom Avazu nova je predsjednica, čini se, u samome startu pokopala njemačko-britansku inicijativu za BiH, premda ministri vanjskih poslova Njemačke i Velike Britanije Frank-Walter Steinmeier i Philip Hammond u četvrtak stižu u BiH kako bi potakli provedbu tog novog plana EU-a. »Britansko-njemačka inicijativa ima prednosti, ali i velikih nedostataka. Nedostatak je da se ne pruža jednakopravnost hrvatskom narodu u BiH. Nisam sigurna da ona, ovakva kakva jest, može završiti rezultatima koje bismo htjeli vidjeti«, izjavila je Grabar-Kitarović u Avazu. Malo je vjerojatno da ta inicijativa može zaživjeti, ne bude li imala podršku na Pantovčaku. A s obzirom na to da je sadašnja administracija u Zagrebu tvrdila kako je baš ona inicirala taj novi europski pristup BiH, jasno je i da Grabar-Kitarović ne kani poduprijeti plan svojih političkih protivnika.



Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić čestitao je u utorak izabranoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović izbornu pobjedu i poručio da Beograd želi dobru suradnju sa Zagrebom. 


   Vučić je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu istaknuo da Srbija neće reagirati na lapsuse.


    Još žešće reakcije stigle su iz Sarajeva, nakon što je nova predsjednica najavila da će podržati zahtjev za osnivanjem trećeg entiteta, predlože li ga hrvatski politički predstavnici i izostane li unutarnji konsenzus o ustroju BiH.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, inače i premijer Federacije BiH u odlasku, na to je reagirao tvrdnjom kako ga »žalosti što novoizabrana predsjednica Hrvatske ne vidi ništa sporno u daljnjem dijeljenju BiH«.


Tvrdeći kako Grabar-Kitarović time »ponovo pokušava oživjeti politiku za koju smo duboko vjerovali kako pripada neslavnoj prošlosti Balkana«, Nikšić poručuje da se »partnerski odnosi ne mogu graditi potpirivanjem ideja koje nemaju podršku velike većine građana BiH i koje dovode do unutrašnjih političkih turbulencija u BiH.«


U intervjuu za Dnevni avaz, Grabar-Kitarović naglasila je kontinuitet s Josipovićem u želji da se postigne dogovor, no, ako toga ne bude, rekla je, »mislim da Hrvatska kao država i članica EU-a treba iskoristiti svoj uteg kako bi uključila međunarodnu zajednicu u ovaj proces nadogradnje Daytona.«