Ocjena HND-a i novinarskog Sindikata

Stanje u medijima gore nego prije godinu dana: vlasnici u sprezi s krupnim kapitalom krše novinarska prava

Hina

Stanje se dodatno pogoršalo u privatnim medijima čiji su vlasnici u sprezi s interesima krupnog kapitala, ali i u javnim glasilima za koje je odgovorna država



ZAGREB – Čelnici Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i Hrvatskog novinarskog društva (HND) istaknuli su da je godinu dana nakon štrajka u Večernjem listu stanje u medijskim kućama još gore nego što je bilo prije najveće »industrijske akcije« u hrvatskom novinarstvu.


Stanje se dodatno pogoršalo u privatnim medijima čiji su vlasnici u sprezi s interesima krupnog kapitala, ali i u javnim glasilima za koje je odgovorna država, zaključili su danas predsjednici SNH-a i HND-a Anton Filić i Zdenko Duka.


»Hrvatskoj televiziji je zbog loših kadrovskih rješenja pala gledanost i ugled, mnogi kvalitetni novinari su sklonjeni na rezervne pozicije i nema ih, a vlada istovremeno predlaže izmjene zakona koje su ispod sadašnjih zakonskih rješenja«, kazao je Duka.




Dodao je da je i nacionalna agencija Hina u lošijoj financijskoj situaciji nego prije godinu dana te da zabrinjava što u nedavno raspisanom natječaju za kupnju Vjesnika nije određeno koliko će novi vlasnik zaposlenike tog dnevnika trebati zadržati na poslu.


»Očekujemo pomoć vlasti da dignemo novinarstvo i spasimo novinarska radna mjesta«, poručio je Duka, ističući da se od vlade lijevog centra očekuje veća zainteresiranost za jačanje medijskih sloboda.


Ustvrdio je da su strukovne udruge zainteresirane i za izmjene krovnog Zakona o medijima te uvođenje transparentnosti vlasništva. No, poraznim je ocijenio da još uvijek u nadležnom Ministarstvu kulture nema stručnjaka zaduženog isključivo za medijsku problematiku. »Nadamo se da će na to mjesto uskoro doći netko kvalitetan«, zaključio je Duka.


Predsjednik Sindikata novinara Filić upozorio je na povezanost vlasnika medija i krupnog kapitala u čijem je interesu sustavno kršenje radničkih prava i sindikalno organiziranje.


»Godinu dana nakon štrajka u Večernjem listu u njegovom impressumu nema niti jednog štrajkaša«, kazao je Filić, dodajući da je od 60 sudionika štrajka čak 17 dobilo otkaz, dok su ostali degradirani.


Sindikat će zbog toga pokrenuti sudski postupak zbog diskriminacije štrajkaša, a razmatra i mogućnost podizanja tužbe protiv Večernjeg lista jer je država oštećena prilikom prodaje tog dnevnika.


»Smatramo da je država prodajom Večernjaka oštećena za oko 300 milijuna kuna. Prodan je za 26 milijuna njemačkih maraka, a sada je jasno da je vrijedio barem četiri puta više«, kazao je Filić, dodajući da je Styria iz te tvrtke do sada izvukla oko 900 milijuna kuna.


Sindikalna povjerenica Vjesnika Biljana Bašić ustvrdila je da će za propast tog dnevnika, koji se »prepušta u ruke sumnjivog fonda«, odgovornost snositi vlada i premijer Zoran Milanović koji su se oglušili na prijedloge da se taj dnevnik postavi na zdrave noge, da mu se poveća čitanost i sačuvaju radna mjesta. Ustvrdila je i da se, umjesto sindikata, kao zaštitnici radnika u Vjesniku nametnuli »nezakonito izabrani članovi radničkog vijeća koji surađuju s onima koji su Vjesnik odveli u propast«.