Završeno prikupljanje potpisa, organizatori kažu - dovoljno je

Stanić tvrdi: Autoceste su spašene

Jagoda Marić

Očekujemo da će i u Vladi biti brzi te da  će provjera potpisa trajati najviše 15 dana, koliko su i organizatori imali za njihovo prikupljanje, kaže Matijašević



ZAGREB  Organizatori prikupljanja potpisa za referendum protiv monetizacije cesta tvrde da su prikupili dovoljno potpisa da se referendum i održi, ali iz Vlade poručuju da se  postupak monetizacije nastavlja, barem dok ne bude jasno da će se referendum i održati.


Iako danas u inicijativi »Ne damo naše autoceste« nismo mogli dobiti podatke o prikupljenim potpisima, svi tvrde da će potpisa biti dovoljno, odnosno da će ih biti više od 452 tisuće.


Mijat Stanić  nije odgovarao na naše telefonske pozive, ali se oglasio preko Facebooka  poručujući kako su organizatori skupili dovoljno potpisa, te se uz volontere zahvalio i »narodu, jer su spašene naše autoceste«.




– Točnu brojku znat ćemo sredinom tjedna, ali mogu reći da smo skupili dovoljno potpisa da zadovoljimo i onaj izvanustvani kriterij kojeg Vlada istakne za održavanje referenduma, kaže Ozren Matijašević  predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata.  Očekuje da i u Vladi budu brzi te da provjera potpisa traje najviše 15 dana koliko su organizatori imali za njihovo prikupljanje.


Potpise organizatori trebaju predati Saboru, koji će onda zatražiti od Vlade da se oni provjere, a taj posao odradit će Ministarstvo uprave. Sabor nakon toga može odlučiti hoće li se referendum održati ili ne, ali kako doznajemo plan je da se zatraži očitovanje Ustavnog suda oko samog pitanje o kojem bi se građani izjašnjavali na referendumu.


  No, ako do referenduma dođe moglo bi se dogoditi da se Hrvatska u isto vrijeme priprema za referendum na kojem će se građani izjasniti jesu li za monetizaciju autocesta, a da Vlada dobiva ili analizira obvezujuće ponude za koncesiju, pa će Hrvatska izgledati poprilično smiješno u takvoj situaciji.