Sindikalisti pozivaju novu vlast na brzu reakciju

Stanić: Uprava HAC-a uništava dokumente, hitno povjerenike u državne tvrtke

Ladislav Tomičić

Hitno treba postaviti povjerenike u državne tvrtke jer uprave panično uništavaju dokumentaciju i prikrivaju tragove, sumnja šef Cestarskog sindikata Mijat Stanić



ZAGREB U velikim poslovnim sustavima u vlasništvu države svaka promjena vlasti, pa tako i ova posljednja, diže stanje pripravnosti sindikata. Dok nova vlast pušta balone i osluškuje reakcije javnosti i struke na svoje najave, sindikati očekuju njezinu brzu reakciju i prve poteze u stabiliziranju svojih tvrtki.


Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić, štoviše, poziva novu vlast da u Hrvatske autoceste što prije pošalje povjerenika, jer sumnja da odgovorni ljudi iz aktualne Uprave uništavaju dokumentaciju koja ukazuje na propuste i malverzacije rukovodeće strukture.


– Sve priče nove vlasti oko Hrvatskih autocesta paušalne su, neutemeljene i neozbiljne, jer nitko ne može znati što se u poduzeću događa i što je potrebno poduzeti prije nego provjeri zatečeno stanje. Ako netko iz rukava kaže da u nekoj firmi ima tisuću zaposlenih viška – to je dosta neozbiljno. Da bi se dali takvi zaključci potrebna je ozbiljna analiza, kaže Stanić iz HAC-a.


Protiv koncesija 




Balonima i prvim najavama vlasti njegov sindikat stoga ne pridaje nikakav značaj. On vjeruje da će koalicija, kako je to najavljivala u kampanji, situaciju u HAC-u sređivati u dogovoru sa zaposlenima.


Za novu vlast Nezavisni cestarski sindikat već je spremio prijedloge za tvrtke koje »pokriva«, a njegov predsjednik vjeruje da će za njih biti sluha.


– Ova vlast bi pod hitno trebala staviti povjerenike u državne tvrtke, koji će biti tehnička vlast dok se ne izaberu nove uprave.


Sumnjam da Uprave panično uništavaju dokumentaciju i prikrivaju tragove, kao da su iznenađeni jer je došlo do promjene vlasti.


Svi bi oni trebali dati mandate na raspolaganje, a na njihovom mjestu očekujemo ljude izabrane na javnim natječajima, po kriterijima struke, zaključuje sindikalist HAC-a.


Sindikalisti ističu da neće pristati na davanje autocesta u koncesije.


– Protiv smo koncesija i prodavanja bilo čega u vlasništvu države, a da se nas – sindikate i građane – pri tome ništa ne pita. Tu lošu praksu koja državi nanosi štetu treba prekinuti, tvrdi Stanić.


 Predsjednik Sindikata strojovođa u Hrvatskim željeznicama također poziva vlast da brzo djeluje, s tim da, napominje, »ono što je dobro ne treba mijenjati«.


Uništenje željeznice  


– Česte promjene ponekad nisu dobre. Ako Uprave koje sad rade u HŽ-u imaju nekakve planove i spremne su to provesti – možda bi ih trebalo pustiti da rade. Najveći problem dosad je bio u tome što su naše uprave htjele raditi, ali projekti su stajali u ministarstvu s objašnjenjem da nema novca, kaže Mrgan.


– Volio bih da novoj vlasti bude jasno da se ne može po potrebi raditi na principu dogovornih ekonomija; da lokomotive i vagone Željeznice moraju kupovati po cijenama većim od tržišnih, dok se od HŽ-a u isto vrijeme traži da posluje po tržišnim načelima, kaže Mrgan.


Hodnici Hrvatskih željeznica, zaključuje na kraju, ovih su dana puni kandidata za direktore koji se pokušavaju nametnuti novoj vlasti. Svi se nude, kaže, a najviše oni koji proteklih godina nisu radili ništa.


Prve poteze s nestrpljenjem iščekuju i u HEP-u, a sindikat TEHNOS vladajućima je dao do znanja da neće bez riječi gledati poteze koje ocijeni lošima. U otvorenom pismu koje je objavio i naš list, TEHNOS je upozorio na kaotično stanje u poduzeću te pozvao na ozdravljenje HEP-a.


Najave da će hidrocentrale ići u koncesiju TEHNOS ne prihvaća i protiv toga će se, tvrde, boriti svim sredstvima.