Zabrinuti za manjinska prava

Srpsko narodno vijeće će upozoriti međunarodne institucije na vukovarski statut

Hina

Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

Snimio Nenad REBERŠAK / NL arhiva

»Obratit ćemo se i savjetu Vijeća Europe nadležnom za provedbu Okvirne konvencije o pravima nacionalnih manjina, ali i UN-u, s obzirom da je riječ o kršenju Erdutskog sporazuma, za čiju je implementaciju bio zadužen UNTAES«, kazao je Saša Milošević



ZAGREB  Zamjenik predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) Saša Milošević najavio je u ponedjeljak kako će SNV upozoriti Ministarstvo uprave i Ustavni sud, ali i međunarodne institucije na, kako tvrdi, nezakonite izmjene Statuta Grada Vukovara.


Milošević je Hini kazao kako je tim dokumentom razina manjinskih prava u Vukovaru pala ispod razine propisane statutom iz 2009. godine, kada su Srbi u tome gradu činili manje od trećine ukupnoga stanovništva potrebne za primjenu dvojezičnosti po sili zakona.


Takvu situaciju smatra paradoksalnom i podsjeća da je Hrvatska zajamčila manjinska prava, među ostalim, i pristupnim sporazumom s EU, a radi toga se SNV namjerava obratiti tijelima Europske unije.




»Obratit ćemo se i savjetu Vijeća Europe nadležnom za provedbu Okvirne konvencije o pravima nacionalnih manjina, ali i UN-u, s obzirom da je riječ o kršenju Erdutskog sporazuma, za čiju je implementaciju bio zadužen UNTAES«, kazao je Milošević.


Vukovarsko gradsko vijeće u ponedjeljak je izmijenilo gradski Statut, što je bilo dužno učiniti po odluci Ustavnog suda, koji mu je u kolovozu prošle godine naložio da u roku od godine dana statutom utvrdi područja u Vukovaru na kojima će se postaviti ploče s natpisima na hrvatskom i srpskom jeziku te na latinici i ćirilici.


Izmjenjeni Statut, međutim, nije predvidio dvojezične natpise na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama.


Vijećnici SDSS-a statutarne su izmjene ocijenili protivnima Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, po kojemu se na Statut mogu žaliti Ministarstvu uprave.


Ako prihvati mišljenje da je riječ o aktu protivnom Ustavu, Ustavnom zakonu ili posebnim zakonima koji reguliraju prava nacionalnih manjina, Ministarstvo će u roku od osam dana donijeti odluku o obustavi primjene Statuta, a Vladi predložiti pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti. Postupak pred Ustavnim sudom Vlada bi trebala pokrenuti u roku od 30 dana.


O izmjenama vukovarskog statuta u Vladi se danas nije mogao dobiti komentar, a ministar uprave Arsen Bauk oglasio se na Facebooku.


»Obzirom da je, temeljem članka 32. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, Ministarstvo uprave nadležno za rješavanje mogućeg zahtjeva Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Vukovara o ocjeni ustavnosti i zakonitosti izmjena Statuta Grada Vukovara vezano uz uvođenje u ravnopravnu uporabu jezika i pisma srpske nacionalne manjine u Gradu Vukovaru, u ovom trenutku nisam u mogućnosti komentirati izmjene i dopune Statuta«, napisao je Bauk.