Srijeda, 10. veljače 2016.
Poglavar SPC-a u posjetu Hrvatskoj

Srpski patrijarh Irinej u hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu

Patrijarh Irinej / Foto web
Patrijarh Irinej / Foto web
Autor: HINA
Objavljeno: 7. lipnja 2012. u 15:47

Najviši predstavnici SPC-a došli su u Zagreb na otvorenje nove zgrade Srpske pravoslavne opće gimnazije »Kantakuzina Katarina Branković« i duhovnog centra na zagrebačkom Svetom Duhu

ZAGREB  Poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha srpskog Irineja Gavrilovića i članove Svetog arhijerejskog sinoda SPC-a koji su u trodnevnom posjetu Zagrebu, u četvrtak su vjernici i svećenici predvođeni mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim i cijele Italije Jovanom Pavlovićem , svečano dočekali u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu, a on im je poručio neka čuvaju svoju vjeru i životom ju potvrđuju.

Uz okupljene vjernike na svečanom dočeku u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjeg bili su i veleposlanik Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Stanimir Vukičević i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS-a) i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV).

»Čuvajte svoju vjeru, što drugo da vam poručim; vjeru svetu pravoslavnu koju su mnogi potvrdili i svojim životom, ali i svojom krvlju, počevši od svetih mučenika i prvih dana kršćanstva pa do, tako reći, naših dana. Tu svetu vjeru da držimo ali ne samo jezikom i umom nego i životom svojim da potvrđujemo u ono u što vjerujemo, i da ono što vjerujemo i što ispovijedamo, da tako i živimo, poput svetih apostola i svih drugih koji su slijedili put evanđelja. Neka je blagoslovljen današnji dan i blagoslov Božji neka je na svima vama koji ste ovdje i onima koji nisu ovdje, a koji su vezani duhom za ovaj sveti hram«, poručio je patrijarh srpski Irinej i zazvao blagoslov Božji.

Obraćajući se okupljenim pravoslavnim vjernicima istaknuo je kako se raduju dolasku u njihov grad, što ih vide u svetome hramu. A gdje na drugom mjestu nego na svetome mjestu koji hram predstavlja, gdje se okupljamo i pred Bogom i jedni s drugima sve u namjeri da Gospoda proslavimo, da se bolje upoznajemo i da ljubav koju imamo prema Bogu to pokažemo i jedni prema drugima, kako vi koji pripadate vjeri pravoslavnoj isto tako i da pokažete ljubav prema onima s kojima dijelite život u ovome gradu, s braćom katolicima, poručio je okupljenim vjernicima patrijarh Irinej.

Istaknuo je da se raduje što je ovdje s njima povodom, kako je rekao, jednog divnog razloga i povoda – posvećenja hrama i gimnazije koja je podignuta, koje predstavlja jedan početak naše brige ne samo za našu omladinu ovdje, nego, nadam se, da će to biti primjer i za nas u drugim mjestima u Srbiji, da riječ Božju prenesemo preko škola naših, preko onih koji ulaze u život i obrazuju se da bi mogli kulturno i duhovno živjeti svoj život na ovim prostorima, istaknuo je patrijarh srpski Irinej.

Dodao je kako ih sa Zagrebom vežu čvrste one duhovne veze koje predstavljaju njihovi preci koji su prije njih služili Gospodu i kojim putem i oni idu. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović istaknuo je kako se raduju današnjem danu i njegovom kanonskom posjetu njihovoj crkvi da ih blagoslovi. Evo imamo dobar narod, koji vjeruje i svoju vjeruju manifestira po praznicima svojim sudjelovanjem na svetim bogoslužjima, sudjelovanjem u svetim tajnama, posebno u svetoj euharistiji, kazao je.

»Radujemo se vašem dolasku i molimo se Bogu da vaš kanonski posjet bude ne samo od povijesnog značaja nego da to bude kanonski posjet mira i ljubavi, da svjedočimo evanđelje Gospoda našega Isusa Krista«, poručio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović.

Rekao je i kako će vidjeti koliko su mogli i što su postigli, »pa neka Bog blagoslovi da i dalje koliko bude snage i života da radimo na dobro naše Crkve i našeg naroda i da tako kršćanskim životom unosimo mir i dobru volju među ljude, što nam je danas nasušna potreba«, kazao mitropolit Jovan u svome obraćanju patrijarhu srpskom Irineju. Najviši predstavnici SPC-a došli su u Zagreb na otvorenje nove zgrade Srpske pravoslavne opće gimnazije »Kantakuzina Katarina Branković« i duhovnog centra, koji će na zagrebačkom Svetom Duhu biti otvoreni u četvrtak (večeras) u 18 sati.

Patrijarh Irinej i članovi Sinoda, u sklopu trodnevnog boravka u glavnom gradu Republike Hrvatske, Zagrebu, u petak ujutro sastat će se sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem u Nadbiskupskom dvoru. Susretu će biti nazočni članovi Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve i članovi Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK). Patrijarha Irineja i članove Sinoda zatim će primiti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i premijer Zoran Milanović.

Komentari

4
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • bozh
  bozh   Objavljeno: 8. lipnja 2012. u 14:39

  koliko je puta u ovom podnesku irenij istaknuo zelju da pravoslavci cuvaju svoju pravoslavnu vjeru?
  bilo bi, dabome, daleko bolje za srbe i hrvate da je gavrilovic porucio 'vjernicima' u 'vjeri' [citaj praznovjerje, kult] da vjeruju u jednog boga; te nikad u dva ili vise popova: katolickog, pravoslavnog, judaisticko-hebrejskog, baptistickog, lutheranskog, et al popa.
  ali, nazalost, makar neki od nas znadu da 'vjernici' daleko vise vjeruju jednom popu nego bogu--ako uopce.
  jer bas oni su najveci krivci da su ne samo 'vjernici' podjeljeni medju sobom nego su skoro svi 'vjernici' takodjer podjeljeni od nevjernika.
  bog, naravna je stvar ne djeli svijet na 'vjernike' i nevjernike; niti on trazi da ga mi branimo --moze on to i sam da radi--ali samo ako je bog.
  ali popovi ne vjeruju u svemoguceg boga, nego u nekog slabica, kojeg stalno treba braniti.
  ova istina ubada u oci, pa je bas zato 'vjernici' ne mogu ugledati.

 • Giancarlo Kravar
  Giancarlo Kravar   Objavljeno: 7. lipnja 2012. u 19:02

  ODLIČNO JE, OD GAVRILOVIĆA JE!
  Pozdravljam Njegovu Svetost patrijarha Irineja, baš kao i svu braću pravoslavce, a kao čovek, katolik i Hrvat s - tri prsta! To, prevashodno za mene znači Trojednoga Boga: Oca, Sina i Duha Svetoga. U nekim hrvatskim medijima se piše i o ustaškoj zmiji, ali i ističe da jedina prava zmija koja nam preti jest ona - Udbaška zmija! Još uvek komunistički indoktrinisana borbenim ateizmom i sveopštom borbenošću...
  ODLIČNO JE, OD GAVRILOVIĆA JE!
  P.S.
  Za one manje informisane i upućene civilno prezime patrijarha Irineja je Gavrilović! Pa zato, a da sve bude triput: ODLIČNO JE, OD GAVRILOVIĆA JE!

  • sorin
   sorin   Objavljeno: 8. lipnja 2012. u 9:05

   Ali Milanović mora na vrijeme krenuti iz vile Emila Tedeschija na Hvaru kako bi stigao lizati stražnjicu ovim Velikosrbima. Jadan Bože, zašto su ljudi ginuli u Škabrnji, Vukovaru, Bačinu, Dubici, Pakracu, Osijeku, Zadru, Dubrovniku, Šibeniku, Gospiću, Širokoj Kuli, Karlovcu, Sisku, Petrinji, Slavonskom Brodu...
   I sad će gedžovani nastaviti niz: Paulin Dvor, Medački džep, Grubori... o kojima su inače napisane enciklopedije.

 • F.Čabrijan
  F.Čabrijan   Objavljeno: 7. lipnja 2012. u 16:25

  Koliko sam vidio izjavu na TV Patrijarh Irinej je govorio i protiv komunizma koji je stvorio agresivni ateizam i veliku štetu Crkvi. O tome u ovom HININOM viješću ni slova?