Pravobraniteljica zgrožena stavom službe

Sramotna diskriminacija invalidnog para: Preporučili im usvajanje djeteta nižeg intelektualnog ranga

Tihomir Ponoš

Ilustracija / Foto Arhiv NL

Ilustracija / Foto Arhiv NL

Socijalni radnik i psiholog neimenovanog centra za socijalnu skrb zaključili su da su mentalne sposobnosti bračnog para nedostatne da bi prešli prag za posvojenje, pa su im preporučili »alternativu«



ZAGREB » Nije lako biti osoba s invaliditetom u Hrvatskoj. Iako se stanje poboljšava, što konstatira i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak u Izvješću o radu za 2014. godinu, problema, nerazumijevanja, diskriminacije, pa i odvratnosti državnih tijela prema osobama s invaliditetom ima napretek.


  Među brojnim primjerima koje u Izvješću navodi Slonjšak posebno valja istaknuti slučaj neimenovanog bračnog para s invaliditetom koji je htio posvojiti dijete. Prilikom postupka socijalni radnik i psiholog zaključili su da taj bračni par ne ispunjava pretpostavke da budu posvojitelji jer su njihovi rezultati na propisanim testovima izuzetno niski i ukazuju da su njihove mentalne sposobnosti nedostatne da bi prešle prag. Tu se zaposlenici također neimenovanog centra za socijalnu skrb nisu zaustavili pa su zaključili da kad već kao potencijalni posvojitelji nemaju potrebne uvjete »eventualno dolaze u obzir za posvajanje djeteta nižih intelektualnih sposobnosti«. Slonjšak je zaključila da je preporuka, uza sve ostalo i kontradiktorna. Jer, ako par nije podoban za posvajanje djece, kako je moguće da bude podoban za posvojenje djeteta nižih intelektualnih sposobnosti.  

 Nepristupačne službe


Državne službe svoje prostore još nisu dovoljno prilagodile osobama s invaliditetom. Među nedovoljno pristupačne ubrojeni su HZZO, HZMO, centri za socijalnu skrb, uredi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, zatim bolnice i liječnici opće prakse, a posebno su, po niskoj razini pristupačnosti, apostrofirani sudovi. »Mnogi od tih ureda nalaze se u zaštićenim zgradama, a prema postojećim propisima nije dopušteno učiniti preinake kako bi bili pristupačni za osobe s invaliditetom«, konstatira Slonjšak.


  Pravobraniteljica je anketirala centre za socijalnu skrb i područne im urede, njih 119, a takvu je anketu provela i 2009. godine. Prije šest godina odgovorilo joj je njih tek 48, njih 21 bilo je nepristupačno za osobe s invaliditetom, a 27 djelomično ili potpuno pristupačno. Prošle godine odgovorilo ih je 101, a nepristupačno ih je 24, što znači da nemaju pristupačan ni ulaz niti sanitarni čvor. U Zagrebu je stanje prilično porazno. Od 11 podružnica Centara za socijalnu skrb njih devet je odgovorilo na anketni upitnik, njih šest je nepristupačno, a tri djelomično pristupačno. Ta nepristupačnost, odnosno neprilagođenost, prisutna je i u zatvorima i drugim kazenim ustanovama. Arhitektonske barijere u njima su brojne, Slonjšak zabrinjava i sporost njihova uklanjanja, a kao primjer navodi Zatvorsku bolnicu u Zagrebu i lift koji se gradi već godinama. Brine i to što se adaptacije pojedinih kaznenih ustanova izvode tako da se ne uklanjaju arhitektonske barijere za osobe s invaliditetom.  

 


 Niže obrazovanje




Socijalni položaj mnogih osoba s invaliditetom može se nazrijeti i iz podataka o obrazovnoj strukturi žena s invaliditetom. Naime, od 205.305 žena s invaliditetom, koliko je 13. veljače ove godine bilo evidentirano pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, njih čak 77,5 ima osnovnu školu ili i niži stupanj obrazovanja. Posebno je loše stanje u kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje primjerice u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji njih 87 posto ima tu razinu obrazovanja, tek desetinu manje u Virovitičko-podravskoj. Relativno je najmanje loše stanje u Zagrebu gdje ih je 56 s osnovnom školom ili nižom razinom obrazovanja, a u prosjeku je stanje nešto bolje u jadranskim županijama. U Primorsko-goranskoj ih je 61 posto, Dubrovačko-neretvanskoj 64 posto, a nešto više u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj. Posljedica je to dugogodišnjeg usmjeravanja osoba s invaliditetom, posebno djevojčica, djevojaka i žena u posebne škole, posebne smještaje čime su te osobe gurane prema sustavu socijalne skrbi ili mirovini. Rezultat svega toga je da je u Hrvatskoj zaposlena tek 5.901 žena s invaliditetom