Projekt od 600 milijuna eura

Spremni za dubinsko snimanje: Za LNG terminal na Krku zainteresirano 14 kompanija

Bojana Mrvoš Pavić

LNG terminal u Španjolskoj  / NL arhiva

LNG terminal u Španjolskoj / NL arhiva

Stižu i novi upiti zainteresiranih za ovaj projekt, a svi koji prođu postupak predkvalifikacije moći će ući u sobu s podacima (data room), koja se u LNG-u Hrvatska u Zagrebu otvara  15. rujna



ZAGREB  Od sredine srpnja, kad je tvrtka LNG Hrvatska objavila javni poziv potencijalnim ulagačima zainteresiranima za ulaganje u izgradnju LNG terminala na Krku, javilo joj se ukupno 14 kompanija, pri čemu ih je polovica prošla postupak predkvalifikacije, a još sedam njih se nalazi u tom postupku, doznaje naš list. Stižu i novi upiti zainteresiranih za ovaj projekt, a svi koji prođu postupak predkvalifikacije moći će ući u sobu s podacima (data room), koja se u LNG-u Hrvatska u Zagrebu otvara  15. rujna.


U njoj će potencijalni kvalificirani investitori moći provesti dubinsko snimanje koje im je, ostanu li i dalje zainteresirani, neophodno za izradu ponude za ulaganje. Poziv zainteresiranim investitorima traje do 15. prosinca, pa će cijelo vrijeme biti otvorena i soba s podacima.


Na pitanje kojih je to 14 kompanija za sada zainteresirano za taj posao, u LNG-u Hrvatska odgovaraju kako »zbog potpisanih izjava o povjerljivosti podataka i informacija izmedju tvrtke LNG Hrvatska d.o.o. i potencijalnih ulagača ne smiju službeno izlaziti s imenima«. Napominju samo kako su velik interes pokazale europske tvrtke, »ali i svjetski eksperti u plinskom i LNG biznisu, pa tako i iz London Citya, pogotovo u smislu potencijalnih financijskih ulagača«.




Svakim im danom stižu, napominju, i novi upiti i zahtjevi za prijavu,  iz čega zaključuju da je interes za gradnju terminala velik, pogotovo jer su potencijalni investitori upoznati sa činjenicom da se terminal nalazi na europskoj listi prioritetnih projekata zbog buduće uloge u osiguravanju dijela plina potrebnog Europi.


Soba s podacima o projektu terminala prvotno je trebala biti otvorena 1. rujna, no zbog većeg interesa potencijalnih ulagača taj je termin pomaknut za još petnaest dana kako bi, dosad njih sedmero, prošli postupak predkvalifikacije. Tko će doći u »data room«, za sada nije poznato, dok su se ranije spominjala imena nekih američkih kompanija zainteresiranih, međutim, za plutajući terminal manjeg kapaciteta, na kojeg bi dopremali američki plin iz škriljevaca.


Terminal na Krku će, dobije li investitora, ipak biti kopneni, kapaciteta od četiri do šest milijardi kubika plina godišnje, što je tek oko jedan posto od ukupnih količina plina potrebnih Europi. Ipak, terminal je bitan kao dobavni pravac neovisan o Rusiji, odnosno njenim problemima s Ukrajinom, i za zakup njegovih kapaciteta interes je LNG-u Hrvatska u prethodom natječaju pokazalo 12 zakupaca.


Njihova imena za sada također nisu poznata, no među njima su najvjerojatnije i neki od zainteresiranih ulagača u terminal, u kojem će Hrvatska imati vlasnički udio od samo 25 posto. EU nam je dosad odobrila polovicu iznosa potrebnog za izradu dokumentacije za gradnju terminala, dok postoji mogućnost da sredstva iz EU fondova djelomično dobijemo i za gradnju investicije.


Početak rada terminala iz LNG-a Hrvatska najavljuju za 2019. godinu, što znači da bi radovi morali početi najkasnije iduće godine. Procijenjena vrijednost terminala iznosi 600 milijuna eura, odnosno jednu milijardu s uključenom gradnjom plinovoda i kompresorskih stanica.