Vruća tema

Sprema li se zaista zabrana rada nedjeljom? ‘Odluka nije jednostavna, ali više nemamo ni dosta radnika’

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo gospodarstva radi na analizama koje bi trebale pokazati bi li zatvaranje trgovina nedjeljom ugrozilo naše gospodarstvo



ZAGREB – Kuha li se u Ministarstvu gospodarstva nova zabrana rada trgovina nedjeljom, iz tog nam resora jučer nije odgovoreno, nakon što je europarlamentarka Marijana Petir u srijedu predstavila rezultate istraživanja koje je pokazalo da bi 82 posto građana pristalo na nedjeljom zatvorene trgovine. Do dolaska velikih trgovačkih centara u Hrvatsku, sjetit će se sredovječni i stariji, trgovine nedjeljom nisu radile, dok je 2004. i ponovo 2009. godine Ustavni sud srušio kratkotrajne zabrane rada, budući da je među onima koji su smjeli raditi bilo previše izuzetaka od zabrane.


Prema neslužbenim informacijama, Ministarstvo gospodarstva radi na analizama koje bi trebale pokazati bi li zatvaranje trgovina nedjeljom ugrozilo naše gospodarstvo, no kako ističu predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić i fra Bože Vuleta kao predsjednik Saveza za nedjelju, Austrija i Švicarska, države bez mora, imaju nekoliko puta veće turističke prihode od Hrvatske, no i zatvorene trgovine nedjeljom, čak i subotom od 18 sati nadalje.


U Hrvatskoj ograničenja nema pa trgovine mogu raditi neprekidno 168 sati tjedno, u Austriji najviše 72 sata i, prema podacima fra Vulete, samo je pet posto Austrijanaca prema anketama spremno raditi nedjeljom, iako im je zajamčena sto posto veća satnica od uobičajene.




Na pitanje bi li trgovci-obrtnici pristali na zatvaranje nedjeljom te u kojem obliku, odnosno da li s izuzecima kao što su trgovine na kolodvorima, u zračnim lukama, na autocestama i slično, iz Hrvatske obrtničke komore odgovaraju kako broje oko 20.000 obrta u trgovini na malo, i smatraju da svaki obrtnik mora imati mogućnost izbora.


»Nužno je rad nedjeljom zaposlenicima pošteno platiti, a u nadležnosti inspekcijskih službi je nadzor nad poslodavcima koji ne isplaćuju adekvatnu naknadu za taj rad. Velika prednost kod obrtničke trgovine jest što sam vlasnik i članovi njegove obitelji mogu raditi nedjeljom, a zaposlenici taj dan mogu biti slobodni. Na umu moramo imati i da je u turističkim zonama, gdje trgovine rade sezonski, rad nedjeljom presudan za opstanak, stoga vlasnik obrta mora biti u mogućnosti sam izabrati radno vrijeme«, kažu u Obrtničkoj komori.


Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) smatra da nam prije bilo kakve odluke treba ozbiljna analiza mogućih posljedica ukidanja rada nedjeljom. Trgovina je, kažu u HUP-u, specifičan sektor koji se prilagođava zahtjevima kupaca, različitima od tržišta do tržišta pa čak i unutar iste zemlje među regijama.


»To su razlozi zbog kojih odluka nije jednostavna, no s druge strane, naročito u zadnjih godinu, dvije, javlja se ozbiljan nedostatak radne snage, pa tako i u trgovini. Zbog toga bi pitanje rada nedjeljom trebalo razmotriti i s tog aspekta«, zagonetni su u HUP-u. Bojazan da će Hrvati nedjeljom odlaziti više kupovati u susjedne zemlje ako trgovine kod nas budu zatvorene ne drži vodu, smatra Štulić, jer se u susjedstvu kupuje samo zbog nižih cijena.