Odgovor europarlamentarcu

Sporna ugradnja: Europska komisija potvrdila da kazne zbog razdjelnika nisu obvezujuće za članice

Bojana Mrvoš Pavić

Bivša Vlada je pod krinkom Europske unije na vlastitu ruku donijela odluku o kažnjavanju građana ukoliko ne ugrade razdjelnike, navodi Davor Škrlec



ZAGREB  Zastupnik Europskog parlamenta Davor Škrlec dobio je odgovor Europske komisije na upit iz veljače, u kojem ga je zanimalo da li zaista, kako se hrvatskim potrošačima ovdje to »servira«, EU Direktiva o energetskoj učinkovitosti predviđa sankcije za građane koji ne ugrade razdjelnike, a koje kod nas mogu doseći i do 50.000 kuna. Kako stoji u odgovoru povjerenika za klimatsku i energetsku politiku Miguela Ariasa Canetea, odluka o tome tko će biti sankcioniran za nepostavljanje mjernih uređaja, postavljenih nakon provedene studije o isplativosti, nije propisana direktivom već je prepuštena državama članicama.


Podsjetimo, izmjenama Zakona o tržištu toplinske energije bivša je Vlada sve stanare u zgradama većim od 70 stanova na centralno grijanje preko toplana i kotlovnica obvezala na ugradnju razdjelnika topline najkasnije do kraja prošle godine, a ostale do kraja ove godine, uz prijetnju novčanim sankcijama. Obaveza ugradnje se opravdala EU direktivom, iako u njoj stoji kako je individualno mjerenje potrošnje topline obavezno tek do kraja 2016. godine, i to samo ako je ugradnja individualnog mjerenja tehnički i ekonomski opravdana, što kod nas uopće nije provjeravano.


Procjena troškova


»Bivša Vlada je pod krinkom Europske unije na vlastitu ruku donijela odluku o kažnjavanju građana ukoliko ne ugrade razdjelnike u propisanom roku. Direktiva jasno govori tko su ‘stranke obveznice’ za provedbu mjera energetske učinkovitosti, a to su distributeri energije, dok države članice određuju tko je odgovaran za njihovu provedbu, što nikako u ovom slučaju nisu i ne smiju biti građani«, navodi Škrlec. Zahvaljujući odgovoru Komisije jasno je, kaže, da je bivša Vlada nepravedno implementirala direktivu, što je dovelo do neopravdanih troškova prema građanima. Bez provedbe obvezne procjene troškovne učinkovitosti i spornim pravilnikom država kontinuirano oštećuje građane, napominje. »Sadašnja Vlada ne smije biti talac krivih odluka bivšeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka već treba što prije ispraviti nastalu situaciju u korist građana i borbe protiv energetskog siromaštva«, poručuje europarlamentarac.


Radna skupina




Ministar Panenić je zbog medijskih napisao o ugradnji razdjelnika i velikih računa koji su u mnogim kućanstvima zbog njih nastali, u veljači najavio osnivanje radne skupine koja bi trebala proučiti zakon, direktivu i učinke dosadašnje ugradnje, no je li ona dosad osnovana, iz Ministarstva nije moguće doznati. Neslužbeno doznajemo da ona jest formirana, da broji gotovo trideset članova, od kojih, između ostalih, njih pet iz potrošačkih udruga te isto toliko iz Hrvatske energetske regulatorne agencije. Ostali su stručnjaci s područja strojarstva i drugi, kao i predstavnici Ministarstva.