Neobičan događaj

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar predstavio proračun za 2017. godinu najprije – medijima

Mario Matana

SPLIT – Neobičan događaj u splitskoj gradskoj upravi: gradonačelnik Ivo Baldasar predstavio je proračun za 2017. godinu prvo medijima, odnosno javnosti, dok će o tom ključnom dokumentu svake vlasti vijećnici odlučivati tek za koji dan. Nije naravno manjkalo političkih »obračuna»…– Imam deset vijećnika koji me podržavaju, uglavnom nezavisnih, ima dovoljno ljudi koji misle svojom glavom. Dakle otprilike onoliko ruku koliko sam imao i kada sam osvojio mandat, 11 SDP-ovih vijećnika. A otišao sam iz SDP-a jer su se bavili politikantstvom, a ne politikom. Danas se više osjećam kao profesionalac, kao pročelnik koji radi za plaću i koji gleda na svoj grad. Ali ne mogu reći da je eventualno neizglasavanje proračuna beznačajno. To mogu reći samo politički diletanti, netko tko ne voli svoj grad – kazao je poteštat Baldasar, kojem mandat traje do svibnja iduće godine.

Ključne brojke i projekcije objasnila je pročelnica za financije u Banovini Ljiljana Vučetić, koja je tu doista profesionalac, već desetljećima radi čuda u gradskim financijama.


»Proračun za 2017. godinu iznosi milijardu i 30 milijuna kuna. Gotovo 73 posto proračuna ima zakonom unaprijed definiranu namjenu i mjesto troška, a mi ćemo od planiranih prihoda od prodaje imovine, dijelom sredstvima EU i države te dijelom zaduživanjem jer je po kamatnoj stopi od 2,3 posto danas najisplativije zaduživanje, investirati u nove projekte. Komunala i socijala po resorima su porasli u odnosu na prethodne godine« – između ostalog je rekla pročelnica Vučetić, pojašnjavajući kako služba za financije ima spreman i »tehnički proračun«, odnosno privremeno financiranje u slučaju da kompletni dokument ne prođe na gradskom vijeću.


– Ključna povećanja se odnose na sanaciju Karepovca 60 milijuna kuna (splitsko odlagalište otpada, već godinama prekapacitirano, op.a.) te 37 milijuna kuna na nova rasvjetna tijela na 75 posto grada, po modelu ESCO. Dodatnih stotinjak milijuna se raspoređuje na ostale projekte, koncertna dvorana, izgradnja osnovne škole Pazdigrad, sanacija Prometa, nove garaže u gradu,… Ako to nije razvojni proračun, neka mi kažu što je?! – dodao je neke brojke Baldasar, a sjetio se i Spaladium Arene, 52 milijuna eura teški potencijalni uteg za Grad Split, slučaj u kojem bi se pravorijek trebao znati već idućeg tjedna…