Ne žele se odreći povlastica

Spašavaj se tko može: U povlaštenu mirovinu juriša četrdeset saborskih zastupnika

Dražen Ciglenečki

Kukuriku koalicija najavila je ukidanje povlaštenih saborskih mirovina, pa je dio zastupnika 6. saziva odlučio egzistenciju potražiti u mirnim penzionerskim vodama



ZAGREB U četvrtak s konstituiranjem sedmog saziva Sabora doći će do velikih promjena u sastavu zastupničkih klubova u odnosu na upravo završeni mandat. Primjerice, u HDZ-ovom Klubu bit će samo 11 zastupnika iz šestog saziva.


   Dio ljudi, iz svih stranačkih klubova, koji je izgubio status zastupnika koristit će dužnosničku povlasticu da idućih pola godine dobivaju puni iznos svoje dosadašnje plaće i još šest mjeseci 50 posto od te sume. To pravo mogu koristiti zastupnici koji još nisu ostvarili uvjete za odlazak u saborsku mirovinu.



Danas   




Muškarci:


55 god. života


20 godina staža


2 godine u Saboru


Žene50 godina života

20 godina staža


2 godine u Saboru


Sutra


Muškarci i žene


60 godina života


25 godina staža


4 godine u Saboru  



   A četrdesetak njih koji su ispunili te uvjete podnijeli su već zahtjeve za mirovinu. Prema važećem zakonu zastupnici imaju pravo na povlaštenu mirovinu ako su napunili 55 godine, zastupnice 50 godine, imaju 20 radnog staža, a odradili su u Saboru minimalno u komadu dvije godine plus jedan dan. Isti Zakon o dužnostima i pravima zastupnika predviđa da se u sedmom sazivu dobni minimum za saborsku mirovinu povisuje na 60 godina, za zastupnike i zastupnice, radni staž na 25 godina za oba spola, a uvjet je i cijeli mandat od četiri godine proveden u Saboru.   

Nova pravila


No, Kukuriku koalicija najavila je čak ukidanje zastupničkih mirovina. S obzirom da se, dakle, zasad ne zna kakvi će propisi vrijediti možda već za nekoliko mjeseci, logičan je interes aktualnih zastupnika za odlazak u mirovinu. Moguće je, naime, da se u zakon, kao što je to bilo i kod prošlih promjena, unese odredba po kojoj nova pravila vrijede tek za zastupnike koji će podnositi zahtjev za mirovinu nakon što te izmjene stupe na snagu. Ako će biti tako prirodno je da svi oni koji ispunjavaju uvjete za povlaštenu mirovinu žele sada iskoristiti to pravo. U mirovinu iz Sabora, između ostalih, odlaze Luka Bebić, Ivan Jarnjak, Andrija Hebrang, Željka Antunović…


   Zanimljiv je, pritom primjer potpredsjednika HDZ-a Andrije Hebranga kojeg, kaže, kolege liječnici zadirkuju da će mu povlaštena mirovina biti manja nego da je cijeli radni vijek ostao u profesiji.


   – To je tako. Imam 66 godine i 42 godine radnog staža, ne računam tu braniteljski staž koji nisam niti tražio. Mirovina će mi biti tisuću i pol kuna manje nego da sam ovih dvadeset godine primao plaću kao sveučilišni profesor, a ne državni dužnosnik odnosno zastupnik. Ali, ne žalim, procijenio sam da za Hrvatsku više mogu napraviti kao političar, rekao nam je jučer Hebrang čija će saborska mirovina biti oko devet tisuća kuna.



Ivo Sanader koji je od petka na slobodi, a u četvrtak mu prestaje mandat, također ispunjava uvjete za saborsku mirovinu. Budući da je u 59. godini i ima uvjete za mirovine ne može koristiti klauzulu – šest plus šest (pola godine pune saborske plaće i pola godine 50 posto).


   – Nisam još o tome razgovarao s njim, pa ne znam namjeravali se možda Sanader zaposliti ili podnijeti zahtjev za mirovinu, kazao nam je Sanaderov odvjetnik Gordan Suić.



   Bila bi viša da u dva navrata u zadnje godine nisu smanjivane zastupničke plaće. Uz to Vlada je za deset posto rezala i zastupničke mirovine. Prosječna zastupnička mirovina je prije smanjivanja iznosila oko deset i pol tisuća kuna, dok je u listopadu bila nešto niža od devet tisuća kuna.   

Veliki nesrazmjer


Prema zakonu o općem mirovinskom osiguranju radnička mirovina, bez obzira na visinu plaće i uplate doprinosa, nakon 40 godina staža i 65 godina života može iznositi najviše 8.800 kuna. Tako je propisao Zakon o najvišoj mirovini koji dopušta nešto veću mirovinu onim koji su skupili više od 40 godina staža, pa je primjerice sa 45 godina staža najviša dopuštena mirovina oko deset tisuća kuna. S druge strane povlaštena mirovina, pa tako i za zastupnike, članove Vlade i predsjednika sa 65 godina života i 40 godina staža može biti najviše 17.600 kuna, a sa 45 godina staža može dosegnuti i 20 tisuća kuna.


   Svi oni koji misle da bi im mirovina po općem mirovinskom zakonu bila veća, nego po posebnim povlaštenim uvjetima, mogu zatražiti izračun po tim pravilima i ne moraju otići u zastupničku mirovinu. Uz to moguće je, ako su već u povlaštenoj mirovini, da zatraže izračun prema zakonu o mirovinskom osiguranju ako smatraju da će im to donijeti povoljniju mirovinu.