Naglo se predomislili

Šok u Crikvenici: Tehnička Vlada odlučila založiti “Jadran” za novi kredit “Petrokemiji”

Biljana Savić

Ministar gospodarstva Tomislav Panenić smatra da je pronašao dobru formulu za poravnanje s PPD-om, jer u crikveničkoj hotelskoj kući država ima većinski udio od 80 posto, ali uži kabinet Vlade nije mogao usvojiti odluku, jer na sastanku nisu bili svi koji su trebali. Očekuje da će odluka biti donesena idući tjedan i to na telefonskoj sjednici Vlade



ZAGREB Državni udjel u crikveničkom Jadranu neće biti prodan, već se poslužiti kao zalog za zaduženje Petrokemije za vraćanje njezinog duga od oko 200 milijuna kuna Prvom plinarskom društvu. Najavio je to Tomislav Panenić, ministar gospodarstva u ostavci nakon sjednice Vlade. Naime, Vlada je u petak trebala donijeti odluku o tome što će napraviti sa svojim vlasničkim udjelom u Jadranu, no iako je ta točka bila u dnevnom redu sa njega je skinuta. Kako je objasnio Panenić, na užem kabinetu u četvrtak se razgovaralo o sadržaju odluke oko dionica Jadrana i vezano za to, Petrokemije. No, na tom sastanku nisu bili svi koji su trebali biti, pa se kako je Panenić kazao, nisu niti mogli usuglasiti oko odluke. Stoga se očekuje da će odluka biti donesena idući tjedan i to na telefonskoj sjednici Vlade.


U crikveničkom Jadranu država ima većinski udio od 80 posto vlasništva. Unazad petnaestak godina pokušavalo se naći model privatizacije ili djelomične prodaje te hotelske kuće koja je u međuvremenu zbog prevelikih financijskih opterećenja završila u stečaju. On je okončan, a poduzeće je počelo s ulaganjima u obnovu smještajnih objekata.


Predsjednik uprave Jadrana d.d. Crikvenica Dino Manestar najavu ministra Panenića popratio je riječima: Nismo u poziciji i nemamo namjeru komentirati odluke većinskog dioničara ili bilo kojeg dioničara što će raditi sa svojim dionicama.




I dok je odluka o sudbini državnog vlasništva u Jadranu, kako sada stoje stvari, privremeno odgođena, takvo što se nije dogodilo planu gospodarenja otpadom. Duže vrijeme unutar Vlade u ostavci prisutna su trvenja oko tog dokumenta, koji bi Hrvatsku mogao koštati i prijave Sudu Europske unije jer niti nakon nekoliko upozorenja nismo uskladili zakonodavstvo s direktivama EU. Frustraciju činjenicom da HDZ odustajao od donošenja s novinarima je nakon sjednice Vlade podijelio Slaven Dobrović, ministar zaštite prirode i okoliša u ostavci. Mostov ministar je pritom optužio HDZ da je time stao na stranu pojedinačnih interesa, a na uštrb javnog interesa.


– Nakon više tjedana iznalaženja formalnih razloga za odbijanje ili kočenje plana gospodarenja otpadom konačno smo došli do situacije da je morala biti iznesena politička odluka o neslaganju s onim što plan donosi – kazao je Dobrović. Ponavlja kako plan donosi ekološki i ekonomski održiviji sustav na korist građana.


– Imamo situaciju da je sada bjelodano jedna velika politička stranka stala na stranu pojedinih interesa, a na uštrb općeg javnog interesa – kazao je Dobrović na upit što znači odluka o političkom neslaganju. Dodao je da to znači da »smo izašli iz sfere argumenata, struke i rasprave kada se iznose kontraprijedlozi u sferu kada se to odbija«. Ponovio je da su prevladali pojedinačni interesi te da se grade veliki centri, skupi objekti »za koje samo dokumentacija košta milijune kuna, a to su centri koje u stvari Hrvatska ne treba«.