Propovijed o "zlu u medijima"

Sociolog religije Ivan Markešić odgovara kardinalu Bozaniću: ‘Mediji su dar Božji’

Boris Pavelić

 Ako »pravovjerni« kršćani svoje stavove žele nametnuti kao općevažeću ideologiju, onda oni moraju doći pod udar ne samo medija, nego i svakoga istinskog kršćanina, oštar je Ivan Markešić



ZAGREB  »Za mene kao kršćanina mediji su dar Božji. Što bismo bez njih?« – tako je, među ostalim, sociolog religije s Instituta »Ivo Pilar« Ivan Markešić jučer za naš list komentirao uskrsnu propovijed zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića, u kojoj je kardinal Bozanić ustvrdio kako »zlo želi vladati i medijskim svijetom«.


Bozanić je u svojoj propovijedi medije implicitno optužio da se »olako mire« s poraznim činjenicama, poput demografskog izumiranja. »Kao da nekomu odgovara da raste beznađe, da se sve dublje tone, a takvo nakazno mirenje može biti samo plod djelovanja Zloga«, tvrdi Bozanić.


»Jalove rasprave«


Sociolog religije Ivan Markešić, znanstveni savjetnik na Institutu »Ivo Pilar«, podsjeća pak da »zlo kao takvo ne postoji«.




»Postoje ljudi koji neki određeni čin proglase suprotnim trenutno važećim društvenim normama. I od tada taj čin se smatra zlim činom, zločinom. Stoga ni mnogi čini koje netko može smatrati i proglašavati kršćanskim ne nailaze na društveno odobravanje. Jer se ne uklapaju u već postignute standarde. Tako je i ovdje. Jer, nastavlja Markešić, »zašto bi bilo zlo propitivati vjerske dogme, pa bile one i kršćanske? Posebno stoga što su te dogme donijeli ljudi. Pa tako i dogmu o stvaranju svijeta i čovjeka. I njegovu uskrsnuću od mrtvih«, poručuje.


Nadbiskup Bozanić ustvrdio je i kako »u Hrvatskoj postoje snage koje kao da su zadužene i osposobljene samo za usporavanje napretka, kad ga već ne mogu u potpunosti zaustaviti«, pa, »ako ne znaju drukčije, pred javnost stavljaju jalove rasprave iz prošlosti, kao da zlo u našoj Domovini želi ostati u glavnoj ulozi, voditi glavnu riječ, hraniti se svjetlima pozornice«.U komentaru za naš list, međutim, Ivan Markešić podsjeća da u Hrvatskoj »nitko neće, ni u medijima, imati ništa protiv« ako kršćani žive u skladu s Isusovim naukom. »Ali ako ti ‘pravovjerni’ kršćani svoje stavove žele i hoće političkim posredovanjem nametnuti kao općevažeću ideologiju, uspostaviti neku novu ‘hrvatsku pravovjernu političku religiju’, ne poštujući pri tome temeljne norme i dosege suvremene zapadnoeuropske kršćanske civilizacije, kao ni vrijednosti sekularnoga društva kao jedino mogućeg okvira u kojima svatko može biti i vjernik i nevjernik, i koji svoga ‘boga’ proglašavaju vrjednijim i snažnijim od drugoga, onda oni moraju doći pod udar ne samo medija nego i svakoga istinskog kršćanina koji ispovijeda Isusov nauk i slijedi njegovu zapovijed ljubavi: ‘Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe’«, komentirao je Ivan Markešić.

Kritike iz HND-a


Dio propovijedi u kojemu Bozanić napada medije kritizirao je i predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Saša Leković, ocijenivši taj napad »neprimjerenim«. »To sliči na politički govor bez argumenata. Ispada da svi mediji u Hrvatskoj ili svijetu postoje samo da bi škodili vjernicima i Crkvi, što nema veze s istinom«, kazao je Leković u izjavi za N1 televiziju. Podsjećajući kako »nije rijetko da svećenici zloporabe položaj i na misama govore stvari kojima ondje nije mjesto«, Leković je ocijenio da je Bozanićeva propovijed »prvi put da je netko s vrha Crkve to rekao na sam Uskrs«.


Leković je pritom podsjetio da je posao medija »vrlo jasan«: »Oni moraju profesionalno i sa svih strana sagledati svaku temu i izvijestiti. Ako je nešto crno u ekonomiji ili zapošljavanju onda je tako. Nisu svi mediji isti, jer zaista ima zlonamjernih medija koji štete, ali kad se uopćava, onda se ne želi ukazati na stvarne medije i oni prolaze ispod radara, a ovako ispada da svi moraju strepiti kad će se imenovati oni kojima vlada sotona«.