Laže selo, lažu ljudi, a i biskupi izokreću istinu

Snimka govora biskupa Jezerinca demantira njegov demantij

Damir Kundić

Snimka dokazuje kako je Jezerinac ipak kazao kako je rat bio posljedica ateizacije



Iz Ureda vojnog ordinarija danas su priopćenjem objavljenim preko IKA-e pokušali demantirati da je vojni biskup Juraj Jezerinac na subotnjoj misi u Karlovcu spomenuo da je “nedavni agresorski rat bio posljedica ateizacije”. Štoviše, prigodna homilija bila je, kako poručuju javnosti, prožeta tek pastirskim riječima ljubavi i pozivom na zajedništvo, utemeljenima na biblijskom liturgijskom čitanju i povijesnim činjenicama hrvatskog naroda, bez imalo prizvuka dvosmislenosti. 


Novi list je uz ostalo u priopćenju optužen za izokretanje istine i laž, a autor teksta za “ideološki obojenu jednostranost i agresivnost, koja poprima oblik promidžbenog rata”. Ured vojnog ordinarija na kraju poentira tvrdnjom da je kompletna Jezerinčeva propovijed objavljena na internetskim stranicama ordinarijata.


Objavljen tekst homilije doista u većem dijelu odgovara istini, no novinarske snimke napravljene u subotu ujutro u crkvi Presvetog Trojstva u Karlovcu otkrivaju da je Jezerinac ipak prilično improvizirao u odnosu na ono što si je uoči mise zapisao, te dosta toga nadodao. Optužbe na račun ateista jedan su od dijelova, kojih nije bilo na papiru, no iz Jezerinčevih su ustiju izrečene.




– Zamislite, sam Bog može stanovati u nama, poručuje nam hrvatski pjesnik Matoš i nastavlja teško duši u kojoj Bog ne prebiva. I ovaj rat agresorski koji je bio, to je bila posljedica ateizacije, posljedica bezboštva, posljedica odbijanja Boga – može se od riječi do riječi čuti u snimci Jezerinčeve propovijedi.