Konferencija

Službeni početak: ORaH krenuo u kampanju pod sloganom »Promijeni smjer«

Hina



SPLIT – Predsjednica ORaH-a Mirela Holy je u subotu na konferenciji za novinare u Splitu objavila da je ta stranka službeno počela kampanju za parlamentarne izbore, te da je slogan te kampanje »Promjeni smjer«.


»Krenuli smo službeno u kampanju iako još nije definiran točan datum održavanja izbora ali mi pretpostavljamo kako je velika vjerojatnost da to bude u studenom«, rekla je Holy.


Naglasila je kako ORaH planira izaći na izbore u svim izbornim jedinicama i obraćat će se svim građanima, a pogotovu onima koji ne izlaze na izbore zato što smatraju da nemaju koga birati.




»Naš slogan kampanje je ‘Promijeni smjer’, zato što smatramo da oni koji su nas doveli do sadašnjih problema ne mogu rješavati te probleme i zato što primjenjuju iste metode, a istim metodama ne možete riješiti situaciju koja je uzrokovana upravo tim metodama«, istaknula je Holy.


Objasnila je kako je za promjenu smjera potrebno odraditi tri ključne strukturne reforme: javne uprave, teritorijalnog ustroja i pravosuđa. Po njenom tumačenju, reforma javne uprave je nužna radi uspostave efikasnog servisa koji će po principu jednakih pravila transparentno rješavati sve stvari građana.


»Što se tiče reforme tritorijalnog ustroja, mi smo za ukidanje županija i formiranje četiri regije i grada Zagreba kao posebne regije, a s tim u vezi je promjena izbornog zakona, odnosno da se parlamentarni izbori poklapaju sa izborima u regionalnim jedinicama i da imamo pet izbornih jedinica s podjednakim brojem birača«, kazala je Holy, koja upozorava i kako bez reforme pravosuđa nisu moguće promjene u Hrvatskoj.


Uvjerena je kako je u Hrvatskoj na djelu koncept koji politiku doživljava kao »političku trgovinu i tezgu, a ne rad u javnom interesu« te kako je potrebno mijenjati politiku koja zagovara partilukalrne stranačke interese i politički klijentelizam tih stranaka ili s njima povezanih lobija. Potrebno je osloboditi se koncepta politike kao grabeži, poručila je Holy.


Izrazila je žaljenje što je po najnovijim rezultatima anketa podrška ORaH-u pala na oko 4 posto, što je nedovoljno za prelazak izbornog praga, ali i poručila kako straknu to neće obeshrabriti u predstavljanju konkretnog programa.


»Naravno da ne možemo biti sretni sadašnjim rezultatima anketa, posebice što smo prije godinu dana imali izrazito visok rejting, mada je mene to plašilo, jer sam bila svjesna da se radi o dojmu a ne o stvarnoj snazi stranke«, rekla je Holy.


Ponovila je kako predizborno koaliranje s SDP-om »ne dolazi u obzir«, iako je, tvrdi, SDP njenoj stranci nudio osam sigurnih mandata, odnosno mjesta na izbornim listama koji bi omogućavali ulazak tolikog broja ORaH-ovih kandidata u Sabor.


»Mi nismo stranka koja zagovara političku trgovinu. Nama bi to donijelo korist jer bi imali sigurne mandate u Saboru i na taj bi način osigurali financiranje stranke u sljedeće četiri godine, ali to bi podrazumijevalo pljuvanje po onim idejama zbog kojih postojimo«, objasnila je.


Na pitanje postoji li mogućnost poslijeizboorne koalicije ORaH-a i SDP-a, Holy je kazala kako postoji mogućnost razgovora o konkretnim projektima koji bi bili u interesu građana.


Ponovila je i kako je »apsolutno nemoguća koalicija ORaH-a s bilo kojom opcijom sa desne strane«.


Holy na također rekla kako je »izrazito brine što je Hrvatska vlada u ovom trenutku nespremna za izbjegličku krizu«. »Hrvatska mora imati jasan krizni plan postupanja u slučaju dolaska izbjegličkog vala i moramo imati na umu da to nije kratkoročna nego je dugoročna kriza ne samo zbog sukoba u Siriji na Bliskom i Srednjem istoku nego i zbog velikih ekonomskih migracija«, tumači Holy.