Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
25. rujna 2018.
Kongres ginekologa

"Sluškinjina priča" na Brijunima: Brojali maternice koje će spasiti Hrvatsku. Udruga roditelja zgrožena

foto: www.roda.hr
foto: www.roda.hr
Autor: ,
Objavljeno: 8. rujan 2017. u 12:37 2017-09-08T12:37:00+02:00

Tijekom četiri kongresna dana stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljat će na Brijunima o najnovijim spoznajama u MPO-u. U isto vrijeme, udruga "Rode - roditelji u akciji" na svojim internet stranicama objavila je fotografiju s izlaganja na temu "revitalizacijskog potencijala Hrvatske". Prebrojavanje maternica u redovima simpatizera i članova udruge nije dobro primljeno.

ZAGREB – U Hrvatskoj je 17 posto neplodnih parova, a godišnje se uz pomoć metoda medicinski pomognute oplodnje (MPO) rodi oko 1200 djece, pa su pozitivan utjecaj MPO-a i kontracepcije na poboljšanje negativne demografske slike u Hrvatskoj glavne teme ovogodišnjeg Međunarodnog kongresa o humanoj reprodukciji, koji se održava na Brijunima. Organizatori kongresa su Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju i Hrvatski liječnički zbor, a tijekom četiri kongresna dana stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljat će na Brijunima o najnovijim spoznajama u medicinski potpomognutoj oplodnji.

- Obzirom da se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 1.200 djece, zahvaljujući jednoj od metoda MPO-a, smatramo da je u planiranje nacionalne natalitetne politike vrlo važno uključiti stručnjake iz područja humane reprodukcije. Gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću, a kada tome pridodamo i brojne mlade koji iseljavaju iz zemlje, prilično negativna demografska slika uopće nije začuđujuća«, istaknula je Dinka Pavičić Baldani, predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju te članica Nacionalnog povjerenstva za MPO Ministarstva zdravstva.

»Kako bismo pomogli mnogim parovima da postanu roditelji, na ovom kongresu želimo istaknuti važnost ulaganja u MPO, sigurnost pacijenata, kontinuiranu obuku i razmjenu iskustva s vrhunskim inozemnim stručnjacima«, kazala je Pavičić Baldani.

Predsjednik Nacionalnog povjerenstva za MPO pri Ministarstvu zdravstva Velimir Šimunić rekao je kako se u Hrvatskoj godišnje izvodi 7500 različitih postupaka MPO-a, među kojima je 5500 postupaka metode invitro fertilizacije (IVF i ICSI), koje su najsloženije i najuspješnije.

Rezultate treba prikazati zasebno za svaku metodu jer se one bitno razlikuju. Uspjeh ovisi o dobi žene, tj. o broju zametaka koji se prenose u maternicu, a prikazuje se kao omjer kliničke trudnoće i živorođenosti, tj. porođaja u odnosu na embrio transfer. Hrvatski rezultati za 2015. godinu u skladu su s europskim prosjekom pa, s obzirom na okolnosti, možemo biti vrlo zadovoljni, rekao je Šimunić.

U isto vrijeme, udruga roditelja Rode na svojim internet stranicama objavila je fotografiju s izlaganja na temu "revitalizacijskog potencijala Hrvatske". Na fotografiji vidimo naveden broj fertilnog ženskog stanovništva u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i "iseljenoj Hrvatskoj". Prebrojavanje maternica u redovima simpatizera i članova udruge "Rode - roditelji u akciji" nije dobro primljeno.

- Je li samo nama jezivo ovo prebrojavanje maternica koje će spasiti Hrvatsku, postavila je pitanje udruga Rode. Iz odgovora se može zaključiti da uistinu nisu svi oduševljeni prezentiranim materijalom.

- Zaboravili su navesti koliko bi djece trebala roditi svaka fertilna ženska jedinka da bi spasili Hrvatsku, jedan je od komentara na postavljenu fotografiju.

Druge je pak rasprava  podsjetila na knjigu i istoimenu seriju "Sluškinjina priča", gdje su žene svedene na ulogu strojeva za rađanje, odnosno služenje muškarcima. 

Foto: www.roda.hr

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka