Koloplet suvlasništva

Slučajevi INA-e, MOL-a, Sanadera, Hernadija i Migrita su povezani: Ruski interesi pokušavaju dominirati Europom

Danko Radaljac

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ



Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko uletio je u političke probleme ovaj tjedan, kada se pokazalo kako je poduzeće njegove supruge primalo novce od MOL-ovog lobista Joze Petrovića. No, zanimljiva je stvar da se problematika Ine i MOL-a, kad je šef najveće vladajuće stranke u pitanju, može povezati s još jednim problematičnim poslom njegove supruge, a to je Migrit.


Podsjetimo, Migrit solarna energija, zagrebačka tvrtka, bila je spremna sudjelovati s više od milijardu kuna ulaganja u vlasništvo kompanije koja je u Finskoj trebala graditi nuklearnu elektranu. No, Finci su to spriječili, pod obrazloženjem da je Migrit solarna energija paravan za ruski kapital. Ana Karamarko je pak jedno vrijeme bila osoba zadužena za press kontakte Migrit energije, kojoj je Migrit solarna energija tvrtka-kćer. Pored toga, bračni par Karamarko bio je viđen na aerodromu u Helsinkiju kad su stigli istim avionom kao i Oksana Dvinski, direktorica Migrita. Pravdali su se kako se radilo o slučajnosti, no Oksana je preko svojih tvrtki bila i donator HDZ-a prije izbora, a na jednoj od donatorski večeri je sjedila uz Anu Karamarko.Ono što priču o Migritu povezuje s Inom i MOL-om je Mihail Gutsierev, ruski tajkun, jedan od 20 najbogatijih Rusa, suvlasnik Rosnefta, jednog od ruskih naftnih giganata. Koji je svjedočio u postupku protiv Ive Sanadera za primanje mita da bi pogodovao MOL-u u preuzimanju Ine. Gutsierev je tada tvrdio kako spornih 10 milijuna eura , za koje je tužiteljstvo držalo kako je Zsolt Hernadi, čelnik MOL-a, dao Sanaderu koristeći Roberta Ježića za posrednika, nije mađarski novac nego njegov. Ruski tajkun svjedočio je tada da je on dao novac Ježiću jer je želio ući na hrvatsko nekretninsko i turističko tržište te je Ježić, prema njegovom svjedočenju, te novce trebao uložiti na jadranskoj obali. Čak je prozivao da mu je Ježić zapravo novce ukrao. Uglavnom, Gutsierev je bio svjedok u korist Sanadera i Hernadija.

A koja je povezanost ovog tajkuna i Migrita? Dakle, glavni čovjek koji je istupao u ime Migrita za vrijeme situacije u Finskoj bio je Grigorij Edel, osnivač i suvlasnik ove tvrtke, koji je, kako su pojedini mediji navodili, na dosta neobičan način došao do hrvatske putovnice. Otac Grigorija je Konstantin Edel, ujedno sa sinom suvlasnik Titan Građenja u Zagrebu, tvrtke koja je pokušavala kupiti Kupare u Dubrovniku. Konstantin Edel uz to je i jedan od čelnika velike kompanije Inteco, registrirane u Beču i Bratislavi, za koju finski mediji drže da je stvarni vlasnik poduzeća Migrit. A vlasnik 95 posto Inteca je Mihail Šiškanov, ruski tajkun, suvlasnik i ruske B&N Banke. Kojoj je drugi vlasnik njegov ujak, Mihail Gutsierev. Isti onaj koji je svjedočio u korist Sanadera i Hernadija.


Ovaj koloplet suvlasništava i najbližih rodbinskih veza tako može povezati dva naizgled odvojena slučaja u kojima na ovaj ili onaj način utjecaja ima i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Zanimljivo je da su ovakvo investiranje kroz više tvrtki proučavali članovi Henry Jackson Societyja, poznatog britanskog think-tanka, te su došli do zaključka da se radi o načinu na koji Rusi pokušavaju preuzeti dominaciju u nekim dijelovima Europe. Prema studiji, investicije su jedan od najvažnijih mehanizama tog procesa. Ruski interesi promoviraju se kroz ruski novac, diplomaciju rublje, ulaganja u strateške industrije matičnih država: energetiku, financijsku industriju i bankarstvo, ponegdje i vojnu proizvodnju. Na taj način nacionalne privrede postaju ovisne o Rusiji.