Kršenje brojnih propisa

Slučaj detektor: Inspektorat rada prekršajnom sudu prijavio tvrtku Valipile

Paulo Gregorović

Radnici Valipilea u Sv. Petru u Šumi * Foto: D. BARTOLIĆ

Radnici Valipilea u Sv. Petru u Šumi * Foto: D. BARTOLIĆ

Inspektorat rada jučer je protiv tvrtke Valipile podnio nadležnom prekršajnom sudu optužni prijedlog zbog osnovane sumnje u počinjenje brojnih prekršaja. Odnosno, kršenje zakona i drugih propisa iz područja radnih odnosa, osobito na okolnosti prikupljanja, obrađivanja, korištenja i dostavljanja trećim osobama osobne podatke radnika, zaštitu privatnosti i zaštitu dostojanstva radnika



SV. PETAR U ŠUMI » Inspektorat rada jučer je protiv tvrtke Valipile podnio nadležnom prekršajnom sudu optužni prijedlog zbog osnovane sumnje u počinjenje brojnih prekršaja. Odnosno, kršenje zakona i drugih propisa iz područja radnih odnosa, osobito na okolnosti prikupljanja, obrađivanja, korištenja i dostavljanja trećim osobama osobne podatke radnika, zaštitu privatnosti i zaštitu dostojanstva radnika. Ujedno o svemu su obaviješteni Porezna uprava i Agencija za zaštitu osobnih podataka radi možebitnog poduzimanja mjera iz njihovoga djelokruga o utvrđenom činjeničnom stanju u inspekcijskom nadzoru. 


  Upitan koje su prekršaje zatekli u inspekcijskom nadzoru ravnatelj Inspektorata rada Ilija Tadić nam je odgovorio da »okrivljeni prikuplja, obrađuje, koristi i dostavlja trećim osobama osobne podatke radnika protivno odredbama Zakona o radu«. 


  – Iz utvrđenog činjeničnog stanja proizlazi osnovana sumnja da su poslodavac i odgovorna osoba poslodavca počinili i sljedeća prekršajna djela: traže podatke o trudnoći ili upućuju drugu osobu da traži takve podatke protivno odredbama zakona. Okrivljeni je bez prethodne suglasnosti radničkog vijeća donio odluku o prikupljanju, obrađivanju, korištenju i dostavljanju trećim osobama podatke o radniku, koju prema odredbama zakona može donijeti samo uz suglasnost radničkog vijeća. Okrivljeni radniku nije omogućio korištenje godišnjeg i dnevnog odmora na način i pod uvjetima propisanim zakonom. Kod okrivljenog prekovremeni rad radnika traje duže od dopuštenog odredbama zakona, stoji u dopisu kojeg smo jučer dobili od ravnatelja Tadića. Zaključuje da su se u inspekcijski nadzor uključili nakon saznanja iz medija o poligrafskom ispitivanju radnika Valipile u Sv. Petru u Šumi. 


   Na zatraženo očitovanje direktor Valipilea Andrej Alilović odgovorio nam je da je Inspekcija rada očito zbog pritiska javnosti morala provesti inspekcijski nadzor na način na koji je provela te uputiti nekakav optužni prijedlog, iako nema uporišta u većini točaka koje su naveli.