Potencijal velik, a stanje loše

Slučaj Hrvatske Lutrije: Vlada priznala loše kadroviranje u svakoj petoj javnoj tvrtki

Jagoda Marić

HL nije jedina, ranije je »pala« cijela uprava HAC-a i Plinacroa, isto čeka i HEP



ZAGREB Po drugi put u pola godine Vlada mijenja upravu Hrvatske lutrije, što pokazuje da su očito nezadovoljni stanjem u tom javnom poduzeću. Krajem listopada prošle godine Banski dvori su smijenili predsjednicu uprave Sandru Šteković i i na njezino mjesto postavili su SDP-ovca Danijela Ferića, dotadašnjeg pročelnika za financije Grada Pule. Šteković je tada s čelne pozicije u Lutriji smjenjena samo tri mjeseca nakon imenovanja, ali je ostala članica uprave. Sada Vlada i nju i drugog člana uprave Marka Lackovića u potpunosti miče iz uprave Lutrije, a u priopćenju se kao razlog navodi njihov osobni zahtjev za smjenom. 


   Međutim, postoji i druga strana priče, a ona kaže da je Vlada i dalje nezadovoljna rezultatima koje postiže Lutrija i zato ponovno pokuša prodrmati upravu, a zasad je smjena mimoišla predsjednika uprave. 


   – Stanje u Lutriji je loše, s obzirom na potencijal neuspješni su, i mi smo nezadovoljni. Od njih se očekuje da zarađuju novac i prosljeđuju ga za socijalne, sportske ili kulturne projekte, a oni to ne čine u dovoljnoj mjeri. Nisu reorganizirali tvrtku sporo se mijenjaju, objasnio nam je izvor blizak Vladi. 





Zbog ekonomske krize, u Lutriji su za prošlu godinu planirali dobit od oko četiri milijuna kuna što je tri milijuna manje nego godinu dana ranije, ali rezultati za prva tri kvartala, objavljeni na stranicama Ministarstvu financija, kažu da je Lutrija bila tri milijuna kuna u gubitku. Za tri milijuna kuna povećane su naknade koje Lutrija izdvaja za socijalu, kulturu sport i ukupan planirani iznos je 114 milijuna kuna, ali u Vladi vjeruju da i to može biti bolje.



   Odluka Vlade da drugi put u pola godine mijenja upravu koju je sama postavila u srpnju prošle godine govori da se na početku mandata Kukuriku koalicije nije dobro kadroviralo. Lutrija nije usamljeni primjer, već ranije smijenjena je cijela uprava HAC-a i Plinacroa, isto se očekuje i u HEP-u, što znači da je u 16 mjeseci Vlada u svakom petom, od 20 javnih poduzeća promijenila direktore. Uz to ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić na početku je svoga mandata mijenjao čelnog čovjeka u tvrtki HŽ Putnički prijevoz.    Naši sugovornici iz Vlade ističu da promjena uprave u 20 posto javnih poduzeća u manje od godinu i pol dana nije ugodna činjenica i ne može ići Vladi u prilog, ali poručuju da je to i dokaz da su spremni priznati i ispravljati greške, koje se ne mogu u potpunosti izbjeći. Dodaju da je bolje odmah donositi odluke ako se primijeti da neka uprava ne radi dobro. Na primjedbu da već mjesecima u javnost šalje poruke kako će smijeniti upravu HEP-a i do to baš i nije dokaz njihova hitnog djelovanja, odgovaraju da je tu riječ o najvažnijoj kompaniji u državi te da je situacija dijelom bila opterećena odnosima unutar HNS-a. Priznaju ipak da »razvlačenje smjene po novinama najviše šteti HEP-u«.