Dobitnici nagradnih igara ugašenog dnevnog lista kane dati izdavača na sud

Slučaj “21. stoljeće”: Čitatelji osvojili Clio i novčane nagrade, a dobili – šipak

Ladislav Tomičić

Dobitnica Renault Clia kontaktirala je auto-kuću Baotić, od koje je trebala dobiti automobil, a  oni su joj rekli da tvrtka »Miran dan« auto nije ni  platila. Dobitni fond u nagradnoj igri nije bio osiguran, veli odvjetnik koji će Jurlekinu tvrtku i njega osobno tužiti zbog prevare



Izdavač »21. stoljeća«, vlasnik tvrtke »Miran Dan« Marjan Jurleka, kratko se izjasnio o situaciji u kojoj su se našli dobitnici nagradnih igara.  


– U trenutku priređivanja igre i izvlačenja dobitnika nagradni fond bio je osiguran. Trenutno društvo ima problem s blokadom računa. Razumijemo zabrinutost dobitnika i ni na koji način ne bježimo od obveze prema dobitnicima i oni će svoje nagrade dobiti, stoji u odgovoru Marjana Jurleke na pitanja koja smo mu uputili.



– Moja klijentica više nikog iz tvrtke »Miran dan« ne može dobiti na telefon. Od tvrtke se sigurno nećemo nikad naplatiti. Pokušat ćemo stoga na sudu dokazati prevaru i tražiti odgovornost vlasnika tvrtke. To je, smatram, jedini način da se naplatimo, kaže odvjetnik.


Katica Stojković je, kaže odvjetnik Kostić, bila vrlo sretna zbog nagrade, ali njezina sreća kratko je trajala. Uslijedilo je dva tjedna telefonskih poziva, koji nisu rezultirali uspjehom.    – Došla je iz Komiže, vozali su je 15 dana, svaki dan je zivkala. Do prošlog tjedna je bila uvjerena da će dobiti svoju nagradu. I ja sam zvao na broj koji je kontaktirala, ali taj je sad isključen. Idemo s tužbama i prijavama pa ćemo vidjeti što će se dogoditi, kaže Kostić. Zadnji rok za primopredaju automobila istekao je prije dvanaest dana. 


Nada umire zadnja


Učiteljica Suzana Vujinović iz Zvečaja kraj Đakova  dobila je 35 tisuća kuna. Novac još nije vidjela. Rok za primopredaju isteći će 24. veljače. 


– Nisu mi isplatili nagradu, a koliko vidim – teško da će je i isplatiti. Razmišljam da ih tužim, ali ne znam što i kako trebam napraviti. Zvala sam ih telefonom, prebacivali su me od čovjeka do čovjeka, a sad ih više ne mogu dobiti. U pitanju je prevara. Ispada da je sve bila jedna velika laž. Taj novac bi mi više nego dobrodošao, jer stažiram u đakovačkoj školi za 1.600 kuna mjesečno, po Mrsićevom modelu, rekla nam je (ne)sretna dobitnica. 


Jadranka Tomić iz Ivankova  dobila je 35 tisuća kuna. Nagrada joj također nije isplaćena. Zadnji rok za isplatu prošao je 16. veljače. 


– Zovem ih, ali dobivam ovaj odgovor: »broj koji ste birali je nepostojeći.«  Pitala sam jednu pravnicu što mi je činiti, a ona je rekla: »Ako je organizirana nagradna igra oni moraju sredstva imati unaprijed osigurana.« Prilikom izvlačenja nagrada prisutan je bio i javni bilježnik. Kako bilo, nada umire zadnja, a ja sam od onih koji vjeruju ljudima pa još uvijek vjerujem da će mi isplatiti nagradu. Vjerujem i da će netko zbog ovoga morati odgovarati. Ako stupim u kontakt s ostalima mogli bi skupa poduzeti pravne korake. Nisam pretjerano nesretna zog toga, jer ja sam prije svega pozitivna osoba. Da vidite samo kakav sam im poklon bila spremila, košaru sa potkulenkama, čvarcima…, kaže gospođa Tomić. Na koncu je ipak podvukla da ne shvaća ovu situaciju tragično. Nije kraj svijeta, kaže. Svoj novac bi, dakako, svejedno željela dobiti.