Nova vlast, stari nesporazumi

Slovenija se protivi, Hrvatska inzistira: MUP ne odustaje od direktnog prijevoza izbjeglica do Austrije

Irena Frlan Gašparović

Reuters

Reuters

Slovenski državni tajnik Boštjan Šefic istaknuo je da su Austrija, Slovenija i druge države »u potpunosti odbacile« ideju o izravnom prijevozu ljudi. Na opasku da Slovenija tu priču smatra završenom, šef hrvatskog MUP-a Vlaho  Orepić je ustvrdio da je to možda »novi moment«



ZAGREB  Slovenija je jučer kategorički odbacila mogućnost da zemlje na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti dogovore zajednički prijevoz izbjeglica od Makedonije do granice s Austrijom, bez zaustavljanja.


Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic potvrdio je da je ta ideja postojala te da se o njoj razgovaralo na prošlotjednom sastanku ravnatelja policija u Skoplju. No, kako prenose slovenski mediji, poručio je da ona više »nije u igri«. Unatoč tome, u hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova od nje ne odustaju.


Intencija i težnja


Slovenski državni tajnik Šefic istaknuo je da su Austrija, Slovenija i druge države »u potpunosti odbacile« ideju o izravnom prijevozu ljudi. Za Sloveniju je to bilo »apsolutno neprihvatljivo« jer bi se na taj način, pojasnio je, velik broj izbjeglica zaustavljao na granici s Austrijom i u Sloveniji bi onda morali proći proceduru koja treba biti provedena u Grčkoj. Također, Šefic je kazao kako Slovenija ne namjerava proširivati  svoje postojeće kapacitete za smještaj izbjeglica niti će izbjeglice primati za dulje vrijeme.


 Hrvatski ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ustraje, pak, na tome da ideja nije formalno odbačena.

– Mi imamo intenciju i težnju, da se, nakon profilacije, obavi ukrcaj tih ljudi na način da oni tijekom puta dobiju sve što je potrebno za jedan human i kulturan prijevoz. Nema potrebe da se ti ljudi, pored njihove nevolje, dodatno zamaraju u transportu. To je smjer Ministarstva unutarnjih poslova u kojem ćemo mi ići, izjavio je jučer Orepić. Na opasku da Slovenija tu priču smatra završenom, Orepić je ustvrdio da je to možda »novi moment«.



Europska komisija pozvala je jučer sve zemlje članice da ubrzaju provedbu dosad dogovorenih mjera za rješavanje izbjegličke krize, posebice relokaciju izbjeglica i uspostavu centara za prihvat izbjeglica. »Napisao sam pismo ministrima unutarnjih poslova svih 28 zemalja članica s jasnom porukom da su se obvezali na raspodjelu izbjeglica, što se, s obzirom na hitnost situacije, mora odmah provesti«, rekao je povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos. Zemlje članice obvezale su se međusobno raspodijeliti u sljedeće dvije godine 160.000 izbjeglica koji pristižu u Grčku i Italiju. Međutim, do sada je relocirano samo 497 ljudi.Europska komisija je jučer objavila paket dokumenta u kojem je iznijela ocjenu provedbe dosad usvojenih mjera za rješavanje izbjegličke i migrantske krize.Avramopoulos je rekao da svi koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu trebaju biti primljeni u EU, ali da oni neće moći birati u kojoj se članici EU-a žele nastaniti. Isto tako, svi oni koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu, ekonomski migranti, moraju biti vraćeni. Komisija je pozvala Italiju i Grčku da ubrzaju posao na uspostavi centara za prihvat izbjeglica (hotspots). Ističe se i da se od svih izbjeglica moraju uzeti otisci prstiju i da svi moraju biti registrirani. Podsjeća da je 25. listopada u Bruxellesu na summitu svih zemalja na tzv. zapadnobalkanskoj ruti dogovoren plan u 17 točaka za kontroliran i uredan protok migranata.  EK ponavlja da se sve zemlje moraju obvezati da neće više osiguravati prolazak izbjeglica preko svog teritorija na način ih se samo što brže transferira dalje u susjednu zemlju. (Hina)


Zajednička profilacija


Orepić se više puta pozvao na zaključke sa sastanka u Skoplju. U njima se, međutim, ne govori o zajedničkom prijevozu, nego o drugim mjerama, poput uvođenja jedinstvenog obrasca za identifikaciju migranata te o zajedničkoj profilaciji ljudi.


U toj profilaciji sudjeluju policajci iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, a Orepić očekuje da će se priključiti i Austrija koja zasad nije potpisala zaključke s prošlotjednog sastanka. Osim toga, hrvatski ministar smatra da bi se zajedničkoj profilaciji trebale priključiti i druge zemlje koje su krajnje odredište većine izbjeglica, »prije svega Njemačka«. 


Orepić tvrdi i da nije točno da se nije odazvao pozivima na sastanak sa slovenske strane. Najavio je da će se sa slovenskom ministricom Vesnom Gjerkeš Žnidar sastati početkom ožujka.


Povodom Orepićeve najave  o uvođenju novog režima prijevoza izbjeglica, inicijativa Dobrodošli apelirala je da se izbjeglicama osiguraju zaštićeni i sigurni zračni, kopneni i morski koridori, kako bi se smanjila kršenja njihovih prava i broj smrtnih slučajeva koji se svakodnevno događaju u EU-u.