Potpredsjednik vlade

Slobodan Uzelac rezimirao HDZ-ov mandat: Vlada je mogla napraviti više

Zlatko Crnčec



ZAGREB Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac rekao je da je Vlada u protekle četiri godine »napravila štošta korisnog, ali i manje od onog što smo trebali i manje od onog što smo mogli«. Govoreći na konferenciji za novinare Uzelac je rekao da je glavno dostignuće vezano uz njegovo djelovanje u Vladi »međuetnička relaksacija vezana uz povratak izbjeglica i regionalnu suradnju gdje stvari idu dobrim smjerom«.


Uzelac je izrazio žaljenje što Sanaderova vlada nije donijela Zakon o prebivalištu, te naglasio da su razlozi za to izvan njega i njegove stranke. Za razdoblje vladavine Jadranke Kosor rekao je da joj je na prvom mjestu bila europska perspektiva, te izrazio žaljenje da se potkraj Vladina mandata »pojavila retorika koja dovodi u pitanje mnogo toga što je ostvareno, među ostalim i dobre međunacionalne i regionalne odnose«. Oko toga su uslijedila brojna novinarska pitanja kako u vezi s tim ocjenjuje ponašanje premijerke Kosor, na što je Uzelac rekao da misli da je joj je vjerojatno bilo nelagodno, ali nije kritizirao izostanak njene izravne osude izjave zastupnika HDZ-a Josipa Đakića o tome da čelnici Kukuriku koalicije imaju srpska imena.


– Njeno je djelovanje bilo drugačije od njenog mišljenja i osjećanja. A ja ne funkcioniram na razini uvreda i osjećanja. Da sam tada napustio Vladu nitko o ovim stvarima ne bi govorio. U Vladi ne smiju biti samo istomišljenici, zaključio je Uzelac, koji je Đakićev istup ocijenio »filofašističkim«.




Među najveća iskušenja u protekle gotovo četiri godine Uzelac je naveo hrvatsko priznanje neovisnosti Kosova za koje još uvijek misli da je bilo pogrešno, te činjenicu da su brojne lokalne vlasti nakon lokalnih izbora 2009. odbijale provesti Ustavni zakon o pravima manjina i raspisati dopunske izbore.


– I onda je Vlada to riješila na način koji me je zadovoljio. Sama je raspisala izbore, rekao je Uzelac.


Na pitanje o sudjelovanju SDSS-a u budućoj vladi, Uzelac je rekao da da pripadnici manjina ne bi trebali biti u poziciji odlučivati koja će opcija biti na vlasti.


– Kada vidimo tko je pobjednik, reći ćemo – mi smo tu, spremni smo preuzeti dio odgovornosti za zemlju, ali tražimo i dio prava za nacionalne manjine. Ništa više ni manje od toga, rekao je Uzelac.


Rekao je da ne zna na što je mislio potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić kada je u utorak spominjano da možda postoje i neki tajni sporazumi HDZ-a i SDSS-a.


– Ne znam o čemu govori. Ja sam se u svom radu vodio jedino programom Vlade koji je nastao na osnovu poznatog koalicijskog sporazuma i HDZ-a i SDSS-a, rekao je Uzelac, koji je naglasio da je jučerašnji susret s novinarima planirao puno prije sukoba s Pankretićem.