Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Burna reakcija

Slijedi nam sumrak demokracije: Damir Matković otvoreno o situaciji na HRT-u

Na temelju kojeg se to izračuna došlo do iznosa pristojbe od baš 65 kuna – Damir Matković / Foto: Ž. BAŠIĆ/PIXSELL
Na temelju kojeg se to izračuna došlo do iznosa pristojbe od baš 65 kuna – Damir Matković / Foto: Ž. BAŠIĆ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 22. veljača 2017. u 16:20 2017-02-22T16:20:00+01:00

Politički urednički nadzor Informativnog programa samo je novovjeka inačica one stare: Zaustavite Reuters! No, izbori se ne dobivaju kontrolom javne televizije. Nije to spasilo ni Ceausescua, ni Ramiza Aliu, ni Franca, ni Marcela Caetana, upozorava DamirMatković, dugogodišnji vanjskopolitički novinar HRT-a, danas u mirovini

Novinar Damir Matković, prvi predsjednik Foruma 21 i dugogodišnji vanjskopolitički izvjestitelj HRT-a, danas u mirovini, žestoko se osvrnuo na izbor Kazimira Bačića za Glavnog ravnatelja HRT-a, odnosno na činjenicu da je Most svoju podršku HDZ-u kod glasovanja o Bačiću uvjetovao smanjenjem RTV pristojbe sa 80 na 65 kuna.

– Upitna je vjerodostojnost takvog saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije koji očito ne zna da iznos RTV pristojbe ukazom ne određuje glavni ravnatelj, nego je iznos utvrđen Zakonom o HRT-u. Da bi se mijenjala pristojba, potrebno je promijeniti zakon, a ni o tome ne odlučuje glavni ravnatelj HRT-a – kaže Matković.

Pita se na temelju kojeg se to izračuna došlo do iznosa od baš 65 kuna. Pita se i znaju li zastupnici da proizvoljno snižavanje RTV pristojbe ne služi samo za »pacifikaciju« HRT-a nego snažno pogađa i cijelu hrvatsku audiovizualnu industriju kojoj HRT godišnje usmjerava više od 300 milijuna kuna? Naglašava kako je potrebno definirati što vlasnik očekuje od HRT-a u sljedećih pet, deset godina da bi se uopće moglo razgovarati o iznosu RTV pristojbe.

– Ako se još ostvare medijske glasine da je Most potporu Kazimiru Bačiću uvjetovao postavljanjem »svog« čovjeka na čelo Informativno-medijskog servisa, onda nam zaista slijedi sumrak demokracije i zdravog razuma! – upozorava Matković.

Pri tom napominje kako je politički urednički nadzor Informativnog programa, kako to zamišljaju neki zastupnici, samo novovjeka inačica one stare: Zaustavite Reuters! Izbori se, upozorava, ne dobivaju kontrolom javne televizije. Nije to, nabraja, spasilo ni Ceausescua, ni Ramiza Aliu, ni Franca, ni Marcela Caetana.

– Ali, ne treba ići daleko u svijet. Dovoljno je sjetiti se da je 1990. Savez komunista Hrvatske imao potpuni nadzor nad televizijom, od generalnog direktora do glavne urednice Informativnog programa, pa je ipak hametice izgubio izbore – podsjeća Matković.

Na koncu, kako kaže Matković, sviđalo se to nekome ili ne, Hrvatska je punopravna članica EU-a i nikakav saborski Odbor ili politička stranka ne može ukinuti multikanalni televizijski svijet.

– Žalosno je što će na pluralizam i uredničku neovisnost izvora informacija ponovno, čini se, morati paziti Bruxelles. Nakon 25 godina hrvatske neovisnosti bilo bi logično očekivati da to bude Zagreb – zaključuje Matković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.