Izmjene zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira

Skupo žicanje sitniša: Prosjacima prijeti kazna i do tri tisuće kuna

Krešimir Tadijić

Za »žicanje sitniša« predlaže se kazna do tri tisuće kune ili zatvor u trajanju od 20 dana. Zabranjuje se i nervozno trubiti u prometu te psovati na druge vozače. Svaka vrsta izazivanja straha i osjećaja poniženosti kod građana, bilo kojim kanalom, biti će kažnjiva po počinitelja s novčanim iznosom i do četiri tisuće kuna



Na pretposljednjoj sjednici sabora na red je došao prijedlog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, kojeg je Ministarstvo unutarnjih poslova pripremilo još u rujnu prošle godine.


Usvoji li se, građane će se oštrije kažnjavati za prekršaje koji postoje u aktualnom zakonu, no na popisu će se pronaći čitav niz novih zabranjenih radnji. 


  Među zanimljivijim stavkama su prijedlozi o sankcioniranju skitnje s novčanom kaznom do dvije tisuće kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 15 dana. Na meti policije biti će i prosjaci, obzirom da se za »žicanje sitniša« predlaže kazna do tri tisuće kune ili zatvor u trajanju od 20 dana.




Još gore će proći udruživanje radi prosjačenja, zbog čega akterima prijeti deset tisuća kuna kazne ili 60 dana zatvora. 


  Najčešći prekršaji, uz svađu i drsko ponašanje, su prijetnje fizičkim obračunom. Ubuduće tko na javnom mjestu govorom ili na drugi način poziva na tjelesni napad ili potiče na tučnjavu, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od tisuću do tri tisuće kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 20 dana.


Ukoliko dođe do fizičkog obračuna, napadač će se kazniti s novčanom kaznom do šest tisuća kuna, ili bi u zamjenu mogao »odležati« do 40 dana. Ukoliko dođe do incidenta u ugostiteljskom objektu, vlasniku koji ne pokuša spriječiti tučnjavu također prijeti kazna do pet tisuća kuna. 


 


Kućni odgoj


Drsko ponašanje i vrijeđanje službenika u javnom sektoru kažnjavat će se s pet, a policajca čak 15 tisuća kuna. Zabranjuje se i nervozno trubiti u prometu te psovati na druge vozače. Svaka vrsta izazivanja straha i osjećaja poniženosti kod građana, bilo kojim kanalom, biti će kažnjiva po počinitelja s novčanim iznosom i do četiri tisuće kuna. 


  Ukoliko kućni odgoj nije urodio plodom, odsad će se za to pobrinuti zakon. Za obavljanje nužde na javnim mjestima, ukoliko naravno nije riječ o javnom WC-u, prijeti kazna do dvije tisuće kuna.


Novčane kazne slijede i za glasno puštanje glazbe nakon 22 sata, kao i za radove alatima koji proizvode buku u periodu od 22 sata do 6 ujutro. Također, izazivanjem neugodnih mirisa paljenjem tvari uzrokovatelju prijeti kazna do tri tisuće kuna. 


  Zabranjuje se i konzumiranje alkohola u javnosti, »smucanje« po stambenim zgradama na kojoj zatečeni ne stanuje a nema niti opravdanje za svoju posjetu.


Zanimljiv je i prijedlog za sankcioniranje neodobrenog snimanja u javnosti, što je prilično kontradiktorno u doba socijalnih mreža na internetu i činjenici da doslovce u džepu svakog pojedinca postoji uređaj s kamerom. Također, zabranjen je neovlašten video nadzor na javnim mjestima, a ukoliko netko posjeduje dozvolu, mora imati jasno istaknutu obavijest o postojanju video kamera. 


 Kazna za blud


Oštro će se kažnjavati i blud na javnim mjestima. Budu li ljubavnici uhvaćeni na djelu, strasti bi ih mogle koštati do pet tisuća kuna, viša nego za svađanje i vrijeđanje, a gotovo jednako kao da su se potukli. Za nudizam u javnosti predlaže se kazna do četiri tisuće kuna, kao i za slične nemoralne radnje.


Zakon je dosad oštro branio prostituciju, no ona se odnosila na pružatelje usluga, no odsad će i korisnici biti na meti policije, a prijeti im kazna i do deset tisuća kuna, dvostruko viša od one koja će biti propisana prostitutki. 


  Kartanje na javnim površinama i u ugostiteljskim objektima nije zabranjeno, no ulovili li policija igrače kako kockaju, odnosno igraju za novac, prijeti im do 50 dana zatvora ili novčana kazna do sedam tisuća kuna, a znatno više platit će vlasnik ugostiteljskog objekta što istu radnju nije spriječio. 


  Kažnjavat će se i samovolja u zajednici. Tko na javnu površinu, primjerice ispred zgrade ili ograde uz zgradu, postavi uređaj, tvar ili predmet koji može ozlijediti prolaznike ili im nanijeti štetu, kaznit će se novčanom kaznom u iznosu do tri tisuće kuna. Isto vrijedi i za trovače životinja.


Vlasnicima ljubimaca zabranjuje se neodgovorno ponašanje, primjerice šetnja pasa bez brnjice ukoliko postoji opasnost da isti ozlijedi prolaznike. Kazna doseže i pet tisuća kuna, a udvostručava se ukoliko dođe do napada.