Petak, 9. listopada 2015.
Obilježen Dan ustanka

foto Skup u Srbu: Mesić prosvjednicima: Kvazidomoljubi!; Prosvjednici Mesiću - Cigane!

Foto Zorana DELJANIN
Foto Zorana DELJANIN
Autor: Zorana Deljanin
Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 15:54

U Srbu se danas obilježava 71. godišnjica Dana ustanka naroda Like, a protuprosvjed obilježavanju održalo je 50-ak članova Autohtone hrvatske stranke prava, koje je u Srb dopratila jaka policijska pratnja.

SRB  Kvazi hrvatski domoljubi grobari su demokracije, oštro je poručio bivši predsjednik države Stjepan Mesić na proslavi 71. godišnjice Dana ustanka u Srbu na kojoj se okupilo oko 1000 boraca NOB-a, antifašista i gostiju. U svom govoru upozorio je na opasnost od jačanja krajnje desnice i povijesnih revizionista, posebice danas u vremenu gospodarske krize. 

– Dužnost je države, ako je doista sazdana na temeljima antifašizma kao što piše u našem Ustavu, da se brine o obilježavanju datuma poput onoga koji nas je danas okupio u Srbu. Ta se dužnost ne iscrpljuje samo u tome da nas zaštiti od indokriniranih bukača već uključuje i organiziranje okupljanja. Samo tada će Republika hrvatska i na djelu dokazati svoju deklariranu privrženost antifašizmu – kazao je bivši predsjednik Stjepan Mesić , inače i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske. 

Dok je govorio, do spomenika ustanku dopirala je »Bojna Čavoglave« koju je preko razglasa puštalo 50-ak okupljenih prosvjednika iz Autohtone-Hrvatske stranke prava kojima je policija branila približavanje dijelu na kojemu se slavio Dan ustanka, a izjave da se skupom veličaju četnički zločini te povici »Mesiću cigane« bivšeg predsjednika samo su ožestili u govoru.

– Desnica je umrežena, glasna i agresivna, a uživa i neskrivenu podršku crkvenih krugova.  Apologeti ustaštva i patološki mrzitelji antifašizma dominiraju medijima. Nitko ne reagira na utužive sadržaje, što reči na tvrdnje da su Srbi počeli oružane akcije protiv Hrvatske u Drugom svjetskom ratu, iako su prve pokolje organizirali ustaše, na sramotno serviranje teza na televiziji da je Josip Broz Tito bio Rus i patološki ubojica. Protiv toga se moramo boriti – kazao je Mesić. 

Srb Foto Zorana DELJANIN.jpg (9)
Srb / Foto Z. Deljanin

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac podsjetio je da je 27. srpnja 1941. godine počeo masovni ustanak naroda Like, Srba i Hrvata, protiv fašističkih okupatora i ustaške NDH, a on je uslijedio nakon brojnih ustaških zločina, masovnih ubojstava civila po ličkim selima. Naglasio je da je na ustaške zločine uslijedila i zločinačka odmazda četničkih snaga prema hrvatskim civilima, ali su se antifašisti ustali i borili protiv obiju strana.

– Mi se danas nismo ovdje okupili da bi se prisjetili ikoga tko je pozdravljao sa »Za dom spremni« ili »Za kralja i otadžbinu« kako su pozdravljali desničari iz hrvatskih i srpskih krugova. Mi smo se okupili zbog onih koji su pozdravljali kao i cijeli slobodarski europski svijet sa »Smrt fašizmu, sloboda narodu«. Danas se borimo, ali ne oružano, za antifašističke vrijednosti. Bratstvo i sloga među narodima, oslobođeni mržnje i predrasuda, su antifašističke vrijednosti koje nam trebaju. Treba nam antifašizam protiv dominacije i kolonijalizma kakvi se pojavljuju u Europi te borba za socijalnu pravdu i socijalnu jednakost među ljudima – poručio je Pupovac. 

U Srbu se, za razliku od prijašnjih godina, nije pojavio nitko od predstavnika Vlade i Sabora, zbog čega su organizatori ustvrdili kako je i to dokaz da se u antifašizam zaklinje samo deklarativno.  

Komentari

53
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • Branko Stojković_1
  Branko Stojković_1   Objavljeno: 28. rujna 2014. u 9:14

  KAKO MI NETKO MOŽE BITI PREDSJEDNIK – A SRUŠIO MI JE KUĆU?

  Mesićeva vojska JNA srušila mi je 29. rujna 1991. godine dom u ulici Matije Gupca 39 u Bjelovaru. I danas mi je taj Vrhovni komandant predsjednik, tj. predsjednik Hrvatske. Tobože on Hrvatsku drži na okupu. Rat znači žrtve, a upravo Mesić je prihvatio rat i proizveo ih. Njegova vojska borila se je protiv hrvatske vojske, a sad nam je Mesić i Vrhovni zapovjednik oružanih snaga RH. Ako je netko bolestan ja nisam. Mislim da to sve nema veze sa zdravom pameću.

  Želim vas posjetiti, da zato pogledate najvjerodostojnije foto-snimke i materijale koje sam vam pripremio; http://istinazanarod.blog.hr,te kliknite na ARHIVU, da vam se otvori i druge arhivske snimke i tekstove.

  Zbog takve vladavine u Hrvatskoj, vlada prava duhovna i gospodarska melankolija. Mnoge hrvatske nekretnine su otišle pod kredite ili su prodane strancima. Bacimo samo malo pogled na 29. rujna 1991. godine, kada je JNA ispalila iz svojih minobacača i tenkova mnoge projektile i granate na grad Bjelovar. Iskreno rečeno ni danas mnoge štete još nisu sanirane. Učinila ih je Mesićeva vojska.

  U Hrvatskoj imamo 720 tisuća siromašnih građana. Šokantno je da toliki ljudi primaju socijalnu pomoć, te pomoć za uzdržavanje 115.000 ljudi.

  Mesić još uvijek optužuje Slobodana Miloševića, da je on bio agresor na Hrvatsku, pa to je smiješno i apsurdno, nije Milošević bio Vrhovni komandant JNA i Predsjednik SFR Jugoslavije. Mesić je bio vrlo zanimljiv svjedok u obrani Miloševića na Haaškom sudu. Zato, Milošević nikada nije službeno osuđen.

  Upravo u tome treba tražiti korijene onoga što se dogodilo između jugoslavenske vojske JNA i Hrvatske vojske, koja se je s njom sukobila. Srbija je bila pošteđena vojnih razaranja. Kako ne bi, kada je u Beogradu je sjedio Mesić. Stoga su takve paralele samo išle na ruku srpskoj propagandi, koja je stalno dokazivala kako između ustaških zločina 1941. godine i stanja početkom 1991. godine zapravo nema razlike.

  Takve teze i stajalište isto sada zauzima Mesić, koji je veliki broj puta davao izjave iz Beograda, za domaće i strane medije. On se je ponašao tada kao da je kod svoje kuće, a s druge strane imao je i brojne funkcije u Zagrebu – Hrvatskoj.

  Sve je to odviše nastavak godinama jedne bolesne politike. Hrvati – sjetimo se naših generala koji su: likvidirani, pozatvarani i protjerani… Zašto nemamo posla i svega drugog koje nam je potrebno za život – pitajte Mesića. U nametnutom ratu moja obitelj je ostala bez svega, čak i bez uspomena – fotografija…To je i odgovor na ovo pitanje – tko mi je zapalio i srušio kuću?

  BRANKO STOJKOVIĆ
  B j e l o v a r
  HRVATSKA

 • Jole Knežević
  Jole Knežević   Objavljeno: 27. srpnja 2014. u 16:45

  Dok god se kod nas zakonski ne zabrani veličanje fašizma, dotle će razni dušebrižnici nesmetano likovati i busati se u "hrvatska" prsa, a u stvarnosti pokazivati koliko vole ovu Hrvatsku, koliko im fali Ante Pavelić. Posebno je to degutantno čuti u Dalmaciji, iz koje i sam potječem, da se puno puta zasramim takvih "Hrvata" koji svoje hrvatstvo grade na mržnji prema Srbima. Više će pažnje biti posećeno ovome događaju u Srbu, u negativnom smislu, nego što je to bio doček ratnog zločinca Darija Kordića od strane Kaptola. Oni su ti koji potpiruju nacionalizam i mržnju i to rade otvoreno i nekažnjeno. Pričakajmo 5. kolovoza da se vidi još jedan uradak "VELIKIH HRVATA" uz blagoslov Crkve, u Čavoglavama.

 • vferari
  vferari   Objavljeno: 28. srpnja 2013. u 8:40

  rikuku@
  Očito da ti se je nešto pomutilo u glavi kad mješaš antifašizam i učesnike nobea.Fašizam i danas širom svjeta postoji i čak buja kroz neke desne opcie pa tako i antifašisti sve više djeluju kroz razne udruge pa i ljeve opcije.I jednih i druguh bit će sve više pa prijatelju zaboravi partizane i nobe sljedi uskoro novi moderni fronr

 • illegala mikule malog
  illegala mikule malog   Objavljeno: 18. kolovoza 2012. u 19:47

  Citam pojedine komentar, i stvarno ne mogu da shvatim kome smeta ustanak u Srbu, jeli zato sto se zove Srb ili nesto drugo. Mnogi slave i velicaju ndh. Urlaju, prijete, vrijedjaju...a voljeni poglavnik pobjegao sa dva kamiona zlata kad je vidio da je doslo doba da se hrabrost proba, ko zadnja pickica, kukavac. Lako je bilo klat nejac dok ti nijemac i talijan pravi drzavu. Najljepsi dio zemlje dao talijanima, to govori o patriotizmu dovoljno. Slave kukavca i zlocinca. Kada ga je atentator udbe susreo u Buenos Airesu zapomagao je kao trudnica kad se poradja. To zelite slavit. Slavite. Ja necu. Nikad.

 • lovac na šubare
  lovac na šubare   Objavljeno: 29. srpnja 2012. u 9:58

  Neka slave što god žele glavno da su ispod 4%, to je prihvatljivo.

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 29. srpnja 2012. u 9:24

  koga ovi tzv. antifašisti lažu...??!!! da netko rođen 1941. danas bi imao 71 godinu...!!!!!! ... sa koliko su godina današnji antifašisti išli u rat, sa 5, 6 ili su bili još embriji kada se vodio rat...???!!! koliko godina ima ova baba na slici što se vješa oko mesića, pa di j ta bila 941...???!!!
  danšnji anifašisti su uglavnom lažni antifašisti i po svojoj biološkoj dobi, a još više stvarno, jer su 1941. većinom bili na fašističkoj, četničkoj strani, a 1945. su dekretom prešli u partizane i postali antifašisti, preko noći...!!!! ... danas nan sole pamet upravo ovakvi četnici koji su 1945. prešli u partizane i u lice nam se izruguju praveći se antifašistima...!!!!!

  • drenova051
   drenova051   Objavljeno: 30. srpnja 2012. u 2:47

   he..he..he.. budaletino "rodjacka" vidis koliko si glup da ne razumjes ama bas nista. kretenu ne postaje se antifasista rodjenjem. he..he..he.. ostavi se corava posla i glupih komentara , posveti se napokon svom lijecenju.

   Koji su simptomi shizofrenije?

   Simptomi kod shizofrenije mogu se podijeliti na pozitivne i negativne.
   Pozitivni simptomi se češće javljaju u akutnim fazama ili u početnim fazama bolesti. Negativni simptomi se češće javljaju kod dugoročnog tijeka bolesti.

   Pozitivni simptomi uključuju:

   - halucinacije: javljaju se kad bolesnik nešto vidi, čuje, osjeća, ili miriše, a da za to ne postoji stvarni izvor podražaja. Iskustvo osjeta i doživljaja nastaje u samim osobama.

   - lažna uvjerenja, obmane: često postoje dokazi koji ukazuju da se radi o obmanama, no osoba bez obzira na bilo koje logično objašnjenje i dalje vjeruje čvrsto u njih. Druge osobo doživljavaju bolesnikove obmane kao nevjerojatne za koje očito ne postoji utemeljenje u stvarnosti.

   Osobe će često izvlačiti zaključke iz svojih obmana, koje će ga odvesti do drugih obmana. "Često postoje ljudi ili organizacije koje ih proganjaju i pokušavaju uhvatiti (paranoidne obmane, obmane proganjanja)".

   - problemi u razmišljanju: tijek misli može postati brz dezorganizirani tijek koji premeće po mozgu, a može biti povezan i sa iznenadnim pražnjenjem uma od svih misli (blokada). Također mogu postojati i obmane u vezi samih misli: bolesnici misle da sve što razmišljaju svi oko njih jednostavno mogu ćuti, da su zamijenjeni s nekim drugim i sl.

   - raspoloženje: može se brzo izmjenjivati i često je neprilagođeno situaciji.

 • generalić
  generalić   Objavljeno: 29. srpnja 2012. u 6:31

  Legenda kaže: početkom 2. svjetskog rata Hrvati i Srbi odlučiše za svoju stvar lobirati kod - Nikole Tesle u New Yorku (prvi zbog Domovine, drugi zbog roda). Nikola pristojno sasluša i jedne i druge te će zamišljeno: " Eh, kad bih nekako mogao tu vašu silnu mržnju pretvoriti u električnu energiju - osvijetlio bih pola New Yorka!?
  S energijom - racionalno!

 • ivano
  ivano   Objavljeno: 29. srpnja 2012. u 1:45

  Pupavac je novi Gojko Zatezalo novi ČETNIČKI ISTORIČAR:
  Oj Hrvatska jel taj istoričar Pupavac Nezavisnu Državu Hrvatsku predstavlja u Europi.
  Ako je predstavlja idem po Mesićevoj zapovijedi odmah u Srbiju ali jedino što mi fali jesu OPANCI.

 • ivano
  ivano   Objavljeno: 29. srpnja 2012. u 1:03

  drenova051
  Jovica gde ti je stevica jel te zadovoljio. Čini mi se ipak nije.
  Pupavče narod Like se digao 91 i tu tvojoj četničkoj bratiji po naputku Stipe Mesića pokazao put prema otadžbini. Ne znam jesu li svi opanke stavili na noge,
  Pupavče i ti bi mogao polako opanke na noge i u svoju voljenu četnikoslaviju poći ali uzmi i USTAŠU Mesića i zapjevajte zajedno onu Stipinu poznatu
  Evo zore evo dana
  evo Jure i Bobana
  Ej Ustaše braćo mila
  duboka je rijeka DSrina
  Na vrh gore Trebevića u Logoru Francetića
  Stipica te pjesme dobro zna.
  S tim pjesmama Hrvatisu se borili protiv srpskih terorista FAŠISTA i 41 i 91 ali 91 smo te srpske teroriste potukli do nogu.
  Pupavče Hrvati Like nisu napali NAZAVISNU DRŽAVU HRVATSKU kao što nisu napali ni TUĐMANOVU DRŽAVU HRVATSKU.
  Oni su se borili samo protiv srpskih terorista srpskih fašista četnici s ovoga portaala.

  • illegala mikule malog
   illegala mikule malog   Objavljeno: 18. kolovoza 2012. u 19:52

   I zavrsili u Bleiburgu kako im je i pripadalo.

 • yodahr007
  yodahr007   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 22:24

  jeli pasulj bijo bolji nego va ronjgi?

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 22:07

  dan ustanka naroda like, kaže novinarka...!!! ...manjinski narod napao i pobijo i masakriro većinski narod i sad bi to trebao biti dan kojeg će slavit i narod koji je žrtva...????!!!! ...perverzno... pa nije ovo komunizam da slavimo i volimo se na silu jer je partija tako naredila...!!!!!

  • drenova051
   drenova051   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 22:35

   ostavi se ti praznika i slavlja "rodjak" nisi niti pozvan , tvoji su praznici u jednoj drugoj drzavi i nekih drugih datuma..he..he..he.. ma stvarno si lobotomirani kreten i debilni idiot.
   a sto se ljubavi tice , pa "rodjak" moj nemas ti pojma sto je to , tebe nisu ni vlastiti roditelji voljeli , i oni su te se odrekli..he..he..he.. kukurikuuuuuuuuuuuuuuuu "rodjo"

 • popkorn
  popkorn   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 21:56

  Jel Josipović poslao svojeg izaslanika ministra Freda , da održi svečani govor drugovima antifašistima sa lijepim kapama kako ih je jednom nazvao skladatelj . Ili je sve prepušteno izrodu Stipi Krapinskom i Vojvodi Pupovcu .

 • porno glumac
  porno glumac   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 21:40

  srbi i danas misle kao i 91,kao i 41,ja im ne vjerujem,ima i njih sasvim OK,al nažalost nacionalisti su brojniji

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 20:55

  http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/stipe_mesic_u_srbu_slavi_ubojice_partizana_i_narodnog_heroja_marka_oreskovica/884144.html

  • drenova051
   drenova051   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 21:25

   "rodjo" moj bolesni , me mozes ti protiv toga . izgleda da je ipak bolest jaca od svih tih tvojih medikamenata. ipak bi bilo najbolje i za tebe i za tvoje ukucane da se vratis natrag u mentalnu instituciju iz koje si pobjegao. nego rodjak ajde pogodi iz koje su stranke ovi dolje i tko im je omogocio pljacku ? he..he..he....
   http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Kobaku-i-ostalima-ublazena-kazna-za-izvlacenje-novca-iz-HZ-a-preko-Agita

 • tsm
  tsm   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 20:44

  Ustanak u Srbu se je desio nakon masa ustashkih zlocina i terora – prvi koncentracioni logor je bio otvoren u Koprivnici par dana nakon preuzimanja ustashkih vlasti, i odmah su ustashe poceli skupljat tamo Zidove iz Srbe. Stepinac je poslao prosvjedno pismo 14.5.1941. zbog ustashkog pokolja 250 Srba u Glini. Prije ustanka desetine tisuca su vec bili istrebljeni u Jadovni...

  Guglao sam zlocine nakon ustanka u Srbu, i naso clanak u Vecernjem “Ustanak u Srbu se ne moze odvojit od pokolja u Boricevac Selu” Onda sam guglao “Boricevac selo” i nasao da je 32 ljudi tako bilo pobijeno nakon ustanka. To je u poredjenju sa vise no 600 imenovanih staraca i starica poklano nakon Oluje. Evo clanak o tome iz Vecernjeg, s obrazlozenjem kako nijedna jedina osoba nije bila osudjena u Hrvatskoj na nijedan jedini dan zatvora za zlocine nakon Oluje:
  http://www.vecernji.hr/vijesti/hho-nitko-nije-osuden-ratne-zlocine-nakon-oluje-clanak-280715

  Zanimljivo kako ustanak u Srbu se ne moze odvojit od Boricevac sela, a Oluja se veoma lako moze odvojit od 20 puta veciog zlocina nakon Oluje. Osim toga vodju ustanka u Srbu s cetnicke strane, Paju Ocminka, su partizani uhvatili i streljali par godina kasnije, ko sto su streljali i jednog drugog vodju korpusa Dinarske divizije, Branu Bogicevica. To je za razliku od Momcile Djujica, s kim su Ustashe suradjivale, i koj je prebegao u Sloveniju i na zapad s Pavelicovom osobnom dozvlom, i tako izbjegao presude jugoslovenskih sudova za ratne zlocine

  • daj-babi-kunu
   daj-babi-kunu   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 21:10

   Usao si u klasicnu zamku prebrojavanja nevinih zrtava sa jedne i druge strane.

 • Fiume_
  Fiume_   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 20:38

  @uskok, onu iz '41. nisu htjeli niti mnogi Hrvati i Bosanci tako da što ćeš kad ne znate poštivati tuđe želje. A i ova očito nije ispala što bi želio jer ipak ima tih 3% Srba, a bilo bi najljepše kad bi ih bilo 0%. Imate svoja područja, nego sad idemo pisati po Novom listu koji činjenica pokriva regiju u Hrvatskoj poznatoj po hrvatskim partizanima. Ovih par što su iz Rijeke ionako nemaju pretke iz ove županije pa normalno da im nije normalno sve što je dio povijesti ovog kraja. Srbi i Bosanci i ne samo oni već čak i jedan Moša Albahari su nedjeljivi dio povijesti ovog kraja i to će tako i ostati. Tako je bilo '41. i tako je bilo i '91. A po nicku je očito da nisam niti u lošem odnosi s Talijanima, neobično znam.

 • daj-babi-kunu
  daj-babi-kunu   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 20:33

  Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac podsjetio je da je 27. srpnja 1941. godine počeo masovni ustanak naroda Like, Srba i Hrvata, protiv fašističkih okupatora i ustaške NDH, a on je uslijedio nakon brojnih ustaških zločina, masovnih ubojstava civila po ličkim selima. Naglasio je da je na ustaške zločine uslijedila i zločinačka odmazda četničkih snaga prema hrvatskim civilima, ali su se antifašisti ustali i borili protiv obiju strana.

  To je istina ali cetnici popa Momcile Dujica djelovale su po Lici i Dalmaciji i prije 27. srpnja.
  Četnici koje je na području oko Knina okupio pop Momčilo Đujić već su u travnju 1941. započeli ubijanje i masakriranje hrvatskih civila.Sukoba, spontano nastalih raspadom Kraljevine Jugoslavije, bilo je i drugdje. Zatim slijedi ustaška ofanziva i val sustavnog terora i masovnih pokolja nad srpskim stanovništvom. Odgovor je masovno širenje ustanka, koji potiskuje snage NDH.

  Ljeti 1941, ustanici protiv NDH, među kojima je bilo i četnika i komunista, osvajaju niz mjesta u Lici i Zapadnoj Bosni. U Drvaru je 1. rujna 1941. održana konferencija, na kojoj su prevladavali komunisti na čelu sa Hrvatom Markom Oreškovićem, a sudjelovali su i pop Momčilo Đujić i drugi četnički zapovjednici. Oni su pod pritiskom komunista prihvatili rezoluciju u kojoj se poziva na borbu ne samo protiv ustaša, nego i okupatora (tj. Talijana), ali nikad nisu namjeravali to provesti.

  Nakon što su Talijani zauzeli Liku, partizani krajem rujna započinju oružane akcije protiv njih. Četnici, zadovoljni odlaskom ustaša, prihvaćaju kolaboraciju s Talijanama, te zajedno s njima započinju akcije protiv partizana. Krajem listopada 1941. četnici su ubili Marka Oreškovića.

  I Ustaski i Cetnicki teror je poceo je onog trenutka kada se je raspala KJ.

  Isto tako je prosto ne shvatljivo da su na prisilu Njemaca Cetnici i Ustase vojno suradivale u borbi protiv partizana i svog vlastitog naroda....

  I po meni najveca greska NOP i antifasisticke borbe je ta pocetna suradnja sa Cetnickim pokretom.
  Tek 1943 Britanci su shvatili da se Cetnici ne bore protiv Njemaca,Talijana i Ustasa nego fakticki na njihovoj strani.
  I koliko je ta srpska propagada bila jaka u proslom rezimu govori i cinjenica da mi se dan danas u dodiru sa Britancima servira prica o Hrvatima kao saveznicima Nacista i Fasista a o Srbima kao velikim antifasistima..
  Od 800.000 boraca NOVJ pola ih je bilo Hrvata a da bi popravili krvnu sliku partizani su na hiljade cetnika (prislino mobiliziranih srpskih seljaka ) preobukli u partizanske uniforme.

  • daj-babi-kunu
   daj-babi-kunu   Objavljeno: 29. srpnja 2012. u 21:21

   I sam kazes u tom paklu je trebalo spasit zivu glavi a od zla koji se je nudio na tim prostorima trebalo je izabrati ono naj pitomije.

  • Uskok
   Uskok   Objavljeno: 29. srpnja 2012. u 15:06

   Mislim da se vrtimo u krug, sto je prije kokos ili jaje. KP sa partizanskim okuplanjem je u tom 41-kaosu trazio svoju sansu glede formiranja socijalisticke drzave i to na cijelom podrucju Kraljevine. Prirodni neprijatelj tom procesu su bile novoformirane drzave u fasistickoj koaliciji, tj. to su bili fasisti a ne turci. Tko god da se nasao na tom putu u to vrijeme bio bi prirodni neprijatelj te ideje. Po tome su oni antifasisti, ali po diktaturi i nasilju ruku pod ruku sa fasistickim metodama. Srbima je prihvaljiva bila koja zajednica i unutarnjeg uredjenja, samo da su oni pod jednim sesirom, tj. velikosrpska ideja je bila potiho ostvarena. Da je to tako dokazuje nasilje i okupacija tih ideja 1991 god. KP-ideja uvezena iz Moskve po prirodi nije antifasisticka, sto je dokazao i Staljim potpisivanjem pakta o nenapadanju. Staljin je postao antifasista kad se je morao braniti.
   Naravno da svatki pobjednik pise povijest, ali u demokratskim drustvima se mora kriticki ocitavati o tim dogadjanjima i prikazivati stvarima kakve su bile. Ovakvi skupovi ala Srb, to suspendiraju i to se mora mijenjati.

  • daj-babi-kunu
   daj-babi-kunu   Objavljeno: 29. srpnja 2012. u 8:39

   @Uskok
   Ti ne mozes zabraniti ljudima koji su aktivno sudjelovali u antifasistickom pokretu da ga slave.
   Antifasisticki pokret u Hvatskoj se je pokrenuo od strane KPH i to je cinjenica.
   Dadasnji Rusi slave antifasisticku borbu koja je u ono vrijeme bila predvodena Boljsevicima. Ja tu nista ne vidim spornoga.

   I kao sto sam rekao u jednom komentaru brojiti nevine zrtve sa jedne i druge strane je igranje sa vatrom i novim ratovima.
   Stvar treba prepustiti povjesnicarima u pravnoj drzavi..
   I da je jedna nevina zrtva pala sa bilo cije strane je previse.
   Danasnja Republika Hrvatska je nasljednica Socijalisticke Republike Hrvatske a koja je pravno bila odredena Jugoslavenskim Ustavom iz 1972 i na temelju toga smo dobili medunarodno priznanje i neovisnost.
   Granice danasnje republike Hrvatske su odredena u Jajcu ( AVNOJ 1943).
   Sada da li se to nekome svida ili ne ali to je tako....

   Mozda nije lose spomeniti i odluke ZAVNOH-a koji je bio nosioc suverinitete Hrvatske u to vrijeme i u kojem nisu bili samo komunisti nego poznati hrvatski , pjesnici, glazbenici , humanisti, prosvjetari..

   ZAVNOH postaje nositelj suvereniteta naroda države Hrvatske. Donio četiri ustavna akta:
   1. Odluka o odobrenju rada predstavnika Hrvatske u 2. zasjedanju AVNOJ - a
   2. Odluka o ZAVNOH - u kao vrhovnom zakonodavnom i izvršnom tijelu Hrvatske
   3. Deklaracija o osnovnim pravima naroda i građana demokratske Hrvatske
   4. Odluka o ustroju i poslovanju NOO - a u Federalnoj državi Hrvatskoj

   Na Trećem zasjedanju ZAVNOH-a utvrđuju se u privremenom ustavu buduće Republike Hrvatske temeljna demokratska načela slobode mišljenja i vjere, prava stranačkog okupljanja, prava na privatno vlasništvo i poduzetništvo te nacionalna ravnopravnost.

   Na zalost neke odredbe koje se odnose prava stranackog okupljanja su kasnije povucena. Prema tome u antifasistickom pokretu nije se govorilo o buducem socijalistickom uredenju Hrvatske . To je tek poslije rata nakon prvih i jedinh demokratskih izbora progurano od strane KPH.

   Nisu svi antifasisti Hrvatske ( NOP) vrsili zlocine kao sto nisi ni hrvatski branitelji '91.
   Svako povlacenje paralele NDH i Ustaskog rezima sa '91 i danasnjom Hrvatskom je prije svega ponovo raslojavanje Hrvata na Partizane i Ustase ( ljevica -desnica ) te ponovno kuhanje Bosanskog Lonca i novog rata ne ovim prostorima...

  • Uskok
   Uskok   Objavljeno: 29. srpnja 2012. u 0:48

   @daj-babi-kunu
   Antifasizam se mora slaviti i to nije sporno, ali ne od partizana vodjeni KP. Zasto? U mojem mjestu je bilo jedan ili dvojica ustasa i petero komunista; znaci 99,5% niti jedno niti drugo i u vecini antifasisti koji su vjerovali oslobadjanje od civiliziranih antifasista kao sto su to bili amerikanci ili englezi. Ono sto mnogima smeta je da do danas nismo rascistili sa zlocinima komunista, koji se ne razlikuju manje od fasistickig zlocina. Tkz. proslavama ovakvog tipa oni to perfidno kamufliraju i odlazu diskusiju o tome, tj. salju poruke javnosti "partizanski metak je legitiman, ustaski je zlocinacki", a 99% gradjana mora svjedociti tom nasilju povjesti. Ja bi tim tipovima vjeroval kad bi oni kriticki sagledali stvarne dogadjaje i dozvolili povjesnicarima (ne sudionika partizana i njihovih nasljednika, ne sudionika ustasa i njihovih nasljednika) i opisati dogadjaje kakvi su bili.
   Na to bi se trebali, kako ti kazes ugledati na Njemce. Dok toga ne bude, diskusija ce biti uvijek aktivna i neugodna.

  • daj-babi-kunu
   daj-babi-kunu   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 23:25

   @Uskok
   Antifasisticku borbu moras odjeliti od borbe KPH za socijalisticko uredenje.
   Nisu svi Hrvati isli u partizane zato sto su svi bili komunisti nego zato sto im je fasisticka ideologija bila neprihvatljiva ili zato sto im je rodni kraj pripalo Talijanima.
   I Rusi su bili antifasisti a Staljin je pobio vise vlastitog naroda nego Hitler.
   Da Hitler nije napao Sovjetski Savez tko zna sto bi danas bilo sa Europom i onom NDH.
   Ako ti je poznato Hitler je Slavene smatrao "prljavom" nacijom i za njih je isto tako imao rjesenje nakon Njemacke pobjede....
   NDH je za Talijane I Njemce bilo jedno prelazno rjesenje jer je i tako cijela NDH bila podjeljena na dve interesne zone.
   U kraju iz koga je dolazio moj pokojni otac morao si se paziti tri stvari.
   Cetnika popa Momcile Dujica, Krajiske Partizane koji su u svakom hrvatskom selu trazile Ustaske familije te Ustasa iz Hercegovine koji su u svakom hrvatskom selu trazili partizanske familije.
   Dalmatinski partizani ( vlaji, primorci i boduli ) koji su tuda prolazili prema Hercegovini su bili OK zajedno sa lokalnim Ustasama koji su ionako bili prisilno regrutirani .

   Prema tome '41 i '91 po nicemu ne mozemo usporedivati.
   '91 cijeli hrvatski puk je bio homogeniziran u obrani Hrvatske od velikosrpske agresije

   '41 hrvatski puk je bio duboko podjeljen a velika vecina Hrvata i Srba se je priklonilo antifasistickoj borbi boreci se protiv Ustasa a kasnije i protiv Cetnika ( okupatore tu necu ni spominjati)

   Ja nisam ljevicar a kamoli komunist , po politickoj opciji cisti desnicar , nikad bio clan Komunisticke partije Hrvatske ( niti nitko u mojoj familiji) , isao u crkvu kada su je mnogi zaobilazili ali dan antifasisticke borbe se treba obiljezavati.

   I zato kazem da mi i Srbi moramo realnije i postenije gledati na nasu proslost cisto iz razloga da se '41 i '91 ne bi vise nikad ponovila.Po uzoru na Njemce

  • Uskok
   Uskok   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 21:06

   Komunisti su se borili za pobjedu socijalizma i suspenziju privatne inicijative u okvirima bivse drzave. Velikosrbima je to bila prihvatljivije, jer su svi Srbi u zajednickoj drzavi i kokarde su rado zamjenili sa petokrakama. Ti isti slave te dane u Srbu. Da se to drugacije rijesilo nebi ja skoro izgubio glavu 1991 i nazalost mnogi mladi hrvati platili glavom te nerijesene prilike.
   Ja dolazim iz jednog malog primorskog mjesta u kojem su bili najprije Ustase onda Italijani, pa Njemci i na kraju Partizani. Jedini koji su ubijali civile u neborbenim djelovanjima u tom mjestu su bili partizani. Ta ista ideologija sto sa sudionicima tih prilika, sto njihovi ideoloski i bioloski nasljednici uporno zele servirati svoju istinu, koja to jednostavno nije.
   Realni antifasisti su bili amerikanci i englezi a partizani su po prirodi stvari morali nekome uzeti da bi nesto dobili. Po toj borbi su oni bili anti, a du su se Englezi slucajno iskrcali na nasoj obali, bili bi antienglezi.

 • ganga
  ganga   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 20:26

  onaj stari antifašist što diže tri prsta sada 2012 ,i941 je klaoHrvate u Borićevcu.
  Mislim da lucić i društvo mu već pišu hvalospjevi mesiću na govoru.

 • Uskok
  Uskok   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 20:16

  Nasi susjedi i veliki dio gradjana srpske narodnosti nisu nikad htjeli hrvatsku Drzavu, niti 1941 niti 1991 i protiv njih su se ocajno borili. Ili kroz cetnistvo i barbarstvo koje se i osobno sjecam 1991 a bolje sigurno nije bilo ni 1941. Da je bilo odmazde od strane ondasnje vlasti, nazalost jeste, ali zalosno je da se jedne zrtve kuju u nebesa, a cetnickim velikosrsrspskim pokoljima sramezljivo prica. Proslava u Srbu je povijesni falsifikat i to nece domoljubna hrvatska javnost nikad prihvatiti kako se to zeli plasirati javnosti.

  • illegala mikule malog
   illegala mikule malog   Objavljeno: 18. kolovoza 2012. u 19:57

   Ma jok, oni su htjeli jasenovac, jadovno, gradisku...stotine hiljada zaklanih. Tome da se vesele?? Eee, svasta.

 • Senjski Uskok
  Senjski Uskok   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 19:59

  A britkom srpskom peru Novog lista Zorani Deljanin pitanje - ako su pravaši kvazidomoljubi, što su onda ovi gerijatričari koji dižu tri prsta, simbol velikosrpske agresije i koji na skupu ne izvode himnu države koja im je spomenik obnovila.
  Kad će taj rezultat popisa.. da vidimo jel vas ostalo više od 3%?

 • Senjski Uskok
  Senjski Uskok   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 19:56

  @prometej
  Dnevnik HRT je upravo objavio prilog iz Srba
  Skup počeo bez intoniranja himne Republike Hrvatske, a bilo je vidjeti i dedu "antifašistu" kako diže tri prsta, pod tim pozdravom mu je sin ili unuk prije 20 godina razarao ovu zemlju, a onda zapalio na traktoru put otadžbine... je li rigidna ljevica čiji su frontmeni i Mesić i njegov SUBNOR kojeg vodi osoba rođena godinu dana prije onog rata svjesna koliku oni štetu Hrvatskoj čine svojim konstantnim podgrijavanjem podjela iz WW2, falsificiranjem povijesti, glorificiranjem jugokomunizma itd itd?

  Baš zanimljivo kako ti antife zločine svojih ustanika, koji tada nisu bili ni partizani ni četnici nego mješoviti sastav slizan s talijanskim okupatorom, pravdaju prethodnim zločinima ustaša - a istu fleksibilnost ne daju takvim situacijama iz domovinskog rata (naravno kad su Pupovcu, Mesiću, Goldštajnu i ostalima branitelji zapravo new age ustaše ali se bagra to još ne usudi reći).

  A btw, prije dvije godine su na novom mjestu lažiranja broja žrtava, Jadovnu, bili i predstavnici srbijanskih fašista iz Obraza (u međuvremenu zabranjenog) i ova država je taj šljam pripustila preko granice sve do Velebita gdje su uhitili samo jednu mladu četnikušu jer je došla sa crnom šajkačom i kokardom na njoj.

  S takvima se druže Mesić, Fumić, Maričić, Pupovac i ostala "antifašistička" i kroatofobna "elita."
  Burduša Mesića više u ovoj zemlji nitko ne jebe 5% pa su mu ostali Srbi, oni isti kojima je 1991. govorio da iz Hrvatske mogu odnijeti samo blato na opancima koje su u nju na njima i donesli.

  • prometej
   prometej   Objavljeno: 29. srpnja 2012. u 0:58

   Senjski uskoce,
   Volio bih s tobom , makar u prolazu, razmijeniti nekoliko rijeci, najvise zato jer si pristojan, a vidi se i obrazovan, sto vec samo po sebi puno kazuje. Priznajem da nisam s istorijom na "ti", ali tu i tamo razabirem po nesto i vjerujem da sam na strani dobra, a ne na strani zla... Ono jedino sto u ovom momentu zelim kazati jest: nema toga mjesta u Hrvatskoj koje bi se moglo obiljezavati u znak sjecanja na antifasisticku borbu, a da bi ga danas mi objerucke prihvatili i slavili... Vjerujem da je to sustina.
   Ja sam Hrvat i vjeruj mi nikakve veze nemam sa Srbijom (cak u njoj nikada nisam ni bio), ali nesto nije u redu: ili sam ja lud, ili je moje hrvatstvo toliko slabo, kukavicko i sramno, ili pak s nasim drustvom nesto nije u redu...Mislim o tome, ali misli mi sezu i na moju danasnju trpezu: pasteta, komadic preostale salame, mrva kruha i dvije pomadore...Eh, uskoce, moj san o sreci je bio puno veci i ne mogu se oteti dojmu da je ova prokleta sloboda mojoj zemlji dosla glave...Vise nego rat, vise nego oba rata zajedno. I dok svi zajedno - i lijevi i desni ne budemo svjesni toga, bit ce nam tugaljivo nepodnosljivo daljnje zivljenje na ovim prostorima.
   Ako si me razumio senjski amigo, onda smo barem pola problema rijesili i jamcim ti da nikada izmedju mene i tebe ne bi moglo doci do obracuna...

 • prometej
  prometej   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 19:36

  Da li je rigidna desnica svjesna koliku stetu cini Hrvatskoj svojom iskljucivoscu, netolerancijom i krajnjim ne postivanjem onoga na cemu pociva nasa drzava, kao uoistalom i cijeli suvremeni svijet ? Ja svoju domovinu volim drugacije, ali stogod kazem u tom smislu znam da je nejako, jer uvjek je glasnija surova divljina naravi...
  Samo, ne pitajmo se komu zvono zvoni - nama zvoni...I valjamo se u blatu i mazemo svojim zabludama, "ko sita djeca secerlemom"...Ali !?

 • bodul
  bodul   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 19:10

  to što nema nikog od službene vlasti je nadam se znak da je neko konačno malo bolje provjerio što se tamo doista događalo samo naravno nemaju hrabrosti i javno priznat pravo istinu ali sve će s vremenom doć na svoje

 • hsp-rijeka
  hsp-rijeka   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 17:39

  Sram te bilo Mesiću !!!
  Odjednom si neki veliki antifašista, a pogledajte na Youtube Mesićeve domoljubne govore i veličanje NDH.
  Bivši hrvatski predsjednik veliča četnički dernek u Srbu.
  Pa ljudi što je ovo ???? Pa tamo su četnici ubijali Hrvate.
  Hoće li ovaj četnički dernek netko zabraniti u ovoj državi ?
  Na tom mjestu stradali su Hrvati pod četničkom rukom.
  Hoćete li prestati više izvrtati prošlost ?
  Pa postoji na stotine dokaza, povijesnih činjenica i svjedočanstva o četničkom zločinu na tom mjestu.

 • caknoris
  caknoris   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 17:26

  Tko tu barata sa brojkama , novinaru ne laži !

 • m.blomkwist
  m.blomkwist   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 17:13

  "U Srbu se, za razliku od prijašnjih godina, nije pojavio nitko od predstavnika Vlade i Sabora, zbog čega su organizatori ustvrdili kako je i to dokaz da se u antifašizam zaklinje samo deklarativno".

  Ma Zoki se sigurno prestrašio da bi ga,ko i ovog Mesića, uhvatila neka stara partizankuša, sa sifonima do koljena i pionirskom kapom na glavi.

 • daj-babi-kunu
  daj-babi-kunu   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 17:05

  Desnica je umrežena, glasna i agresivna, a uživa i neskrivenu podršku crkvenih krugova.

  Bivsi predjsjednik ne bi trebao koristiti izraz Desnica jer ovi ljudi koji su bili na protiv skupu najvjerovatnije pripadaju krajnjoj desnici ( nacionalistima) po politickom opredjeljenju.
  Isto tako govoriti da kompletna crkva stoji iza krajnje desnice je isto tako neukusno.

  • Blues
   Blues   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 17:37

   Ako on ne zna to o čemu ti govoriš onda nije neukusno već je žalosno i tragično a ako zna onda govori sa lošom namjerom. Poznavajući ga, vjerojatno je ovo drugo, što je tipično za dvolične ljude.

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 16:52

  "Desnica je umrežena, glasna i agresivna, a uživa i neskrivenu podršku crkvenih krugova. ", kaže mesić, nositelj važne funkcije, bivši predsjednik...!!! ...bivši je toliko važan da se glupi novinari utrkuku tko će mu pridati veću važnost...!!! ... ako tako stoje stvari sa desnicom, onda je kikirikiju već odzvonilo...!!!! ...neka je...

  • drenova051
   drenova051   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 18:02

   he..he..he... jadnice moj lobotomirani...skupila se cijela sacica jadnika , cak njih 50. mozes zamislit sile ....he..he... .svratili s biondicevog derneka....
   nego "rodjak" prica se da si i ti bio na derneku i da te jos boli guza??? he./.he..he

 • mt-12
  mt-12   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 16:35

  mesić je dvostruki agent, u slobodno vrijeme pjeva ustaške po australiji! sačuvaj bože takvih kamelona..

  • karamarko
   karamarko   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 17:42

   ko koga nego svoj svoga

   http://www.vecernji.hr/vijesti/agent-udbe-luburica-sam-ubio-jer-je-uvrijedio-mog-cacu-clanak-406070

 • Patriot
  Patriot   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 16:33

  Mogo' im je Mesić zapivat jednu australsku i sve OK ...

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 16:17

  28.07.2012. u 16:12h cvrčicvrčicvrčak je napisao/la:
  Srb je samo simbol za događaje koji su se tih dana, 27.-og i nakon toga, odigravali na cijelom tom potezu. Četnici su „očistili“ od katolika na najgrozniji zamisliv način i npr. Drvar, Bosansko Grahovo, Boričevac i Krnjeušu.

  Župa Krnjeuša je 1938. godine imala 1268 vjernika, uglavnom Hrvata. Tih dana nakon 27.-og srpnja 41-ve su postradali od pobunjenika. Župnika Krešimira Barišića su uhvatili, mučili, rezali mu prste, lice, iskopali oči i najzad ga bacili živog u vatru goruće crkve. Ubijeni su i bačeni u zapaljenu crkvu i sjemeništarci koji su se tu zatekli, te još 250 zaklanih Hrvata, od kojih su neki bili i poluživi. Ljudi su bacani i u jame, ponore, paljeni su u kućama i u obližnjoj krečani.

  • drenova051
   drenova051   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 18:10

   alo "rodjak" bit ce da ti je to don jozo ispricao u pauzi .izmedju dva guzenja??? ..he..he.. kretenu moj lobotomirani ....bolest je to ..teska bolest...... kukurikuuuuuuuuuuuuuuuu!!!
   pati moj "rodjak" pati

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 16:08

  autor: hina..hahaha... autobus novog lista nije tamo...???!!!! ...oćemo fotke, tihana i zmijić sa šajkačama, truse šljivu i tamane prasetinu....!!!!

  • drenova051
   drenova051   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 18:07

   "rodjak"moj i lobotomirani kretenu , slike ce uskoro ali s vaseg homosexualnog derneka . prica se da si bio glavna kuja...he..he..he

  • karamarko
   karamarko   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 17:55

   http://www.vecernji.hr/vijesti/agent-udbe-luburica-sam-ubio-jer-je-uvrijedio-mog-cacu-clanak-406070

   Pa onda 1984. odem za sekretara SIZ-a za zapošljavanje - priča Ilija Stanić koji se uoči rata učlanio u HDZ BiH. Broj iskaznice: 101. Postat će i pomoćnik zapovjednika za sigurnost 2. brdske brigade Armije BiH. Danas je u mirovini, ima hrvatsko državljanstvo, nedjeljom ide na misu. Noću mirno spava.

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 16:06

  http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/prosvjednici_mesicu_i_ekipi_u_srbu_vikali__cetnici_cetnici_/883013.html

  • drenova051
   drenova051   Objavljeno: 28. srpnja 2012. u 18:05

   he..he..he... s cim ti jadnice lobotomirani dusu hranis. bit ce da ti je cjela "rodjacka" familija bila tamo. pa zar vas je samo 50-tak???he..he..he isprdku kradezeov..