Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Obilježen Dan ustanka

foto Skup u Srbu: Mesić prosvjednicima: Kvazidomoljubi!; Prosvjednici Mesiću - Cigane!

Foto Zorana DELJANIN
Foto Zorana DELJANIN
Autor:
Objavljeno: 28. srpanj 2012. u 15:54 2012-07-28T15:54:00+02:00

U Srbu se danas obilježava 71. godišnjica Dana ustanka naroda Like, a protuprosvjed obilježavanju održalo je 50-ak članova Autohtone hrvatske stranke prava, koje je u Srb dopratila jaka policijska pratnja.

SRB Kvazi hrvatski domoljubi grobari su demokracije, oštro je poručio bivši predsjednik države Stjepan Mesić na proslavi 71. godišnjice Dana ustanka u Srbu na kojoj se okupilo oko 1000 boraca NOB-a, antifašista i gostiju. U svom govoru upozorio je na opasnost od jačanja krajnje desnice i povijesnih revizionista, posebice danas u vremenu gospodarske krize. 

– Dužnost je države, ako je doista sazdana na temeljima antifašizma kao što piše u našem Ustavu, da se brine o obilježavanju datuma poput onoga koji nas je danas okupio u Srbu. Ta se dužnost ne iscrpljuje samo u tome da nas zaštiti od indokriniranih bukača već uključuje i organiziranje okupljanja. Samo tada će Republika hrvatska i na djelu dokazati svoju deklariranu privrženost antifašizmu – kazao je bivši predsjednik Stjepan Mesić, inače i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske. 

Dok je govorio, do spomenika ustanku dopirala je »Bojna Čavoglave« koju je preko razglasa puštalo 50-ak okupljenih prosvjednika iz Autohtone-Hrvatske stranke prava kojima je policija branila približavanje dijelu na kojemu se slavio Dan ustanka, a izjave da se skupom veličaju četnički zločini te povici »Mesiću cigane« bivšeg predsjednika samo su ožestili u govoru.

– Desnica je umrežena, glasna i agresivna, a uživa i neskrivenu podršku crkvenih krugova.  Apologeti ustaštva i patološki mrzitelji antifašizma dominiraju medijima. Nitko ne reagira na utužive sadržaje, što reči na tvrdnje da su Srbi počeli oružane akcije protiv Hrvatske u Drugom svjetskom ratu, iako su prve pokolje organizirali ustaše, na sramotno serviranje teza na televiziji da je Josip Broz Tito bio Rus i patološki ubojica. Protiv toga se moramo boriti – kazao je Mesić. 

Srb Foto Zorana DELJANIN.jpg (9)
Srb / Foto Z. Deljanin

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac podsjetio je da je 27. srpnja 1941. godine počeo masovni ustanak naroda Like, Srba i Hrvata, protiv fašističkih okupatora i ustaške NDH, a on je uslijedio nakon brojnih ustaških zločina, masovnih ubojstava civila po ličkim selima. Naglasio je da je na ustaške zločine uslijedila i zločinačka odmazda četničkih snaga prema hrvatskim civilima, ali su se antifašisti ustali i borili protiv obiju strana.

– Mi se danas nismo ovdje okupili da bi se prisjetili ikoga tko je pozdravljao sa »Za dom spremni« ili »Za kralja i otadžbinu« kako su pozdravljali desničari iz hrvatskih i srpskih krugova. Mi smo se okupili zbog onih koji su pozdravljali kao i cijeli slobodarski europski svijet sa »Smrt fašizmu, sloboda narodu«. Danas se borimo, ali ne oružano, za antifašističke vrijednosti. Bratstvo i sloga među narodima, oslobođeni mržnje i predrasuda, su antifašističke vrijednosti koje nam trebaju. Treba nam antifašizam protiv dominacije i kolonijalizma kakvi se pojavljuju u Europi te borba za socijalnu pravdu i socijalnu jednakost među ljudima – poručio je Pupovac. 

U Srbu se, za razliku od prijašnjih godina, nije pojavio nitko od predstavnika Vlade i Sabora, zbog čega su organizatori ustvrdili kako je i to dokaz da se u antifašizam zaklinje samo deklarativno.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.