Optužbe na račun bivšeg guvernera

Škibola protiv Vujčića: Nastavio je sa štetnom monetarnom politikom Rohatinskog

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

»Vujčić je tijekom mandata pokazao da nije spreman voditi HNB i odgovarati na velike izazove hrvatske ekonomije«, ustvrdio je Škibola. Kao primjer naveo je nekontrolirano jačanje švicarskog franaka, a »HNB je to mogao znati i znao je, ali Vujčić nije reagirao kako bi građane zaštitio od toksičnih kredita i lihvarenja«



ZAGREB Uoči ovotjednog izglasavanja novog guvernera Hrvatske narodne banke, nezavisni zastupnik Marin Škibola na konferenciji za novinare poručio je da Hrvatski sabor nikako ne bi trebao dati podršku bivšem guverneru Borisu Vujčiću jer je »nastavio s monetarnom politikom Željka Rohatinskog, koja je izuzetno štetna i nije u državnom interesu«.


»Vujčić je tijekom mandata pokazao da nije spreman voditi HNB i odgovarati na velike izazove hrvatske ekonomije«, ustvrdio je Škibola. Kao primjer naveo je nekontrolirano jačanje švicarskog franaka, a »HNB je to mogao znati i znao je, ali Vujčić nije reagirao kako bi građane zaštitio od toksičnih kredita i lihvarenja«.


Drugi su primjer, dodao je, Raiffaisen zadruge koje, kada su počele davati kredite nisu imale dozvole od HNB-a, niti je Vujčić reagirao i obavijestio javnost, iako je znao da ilegalno posluju.




»Danas vidimo da su moje tvrdnje bile točne i pouzdane, jer je i Vlada na kraju priznala da je to bilo tako, a problem je u tome što nitko do sada nije kazneno odgovarao iako postoje pravomoćne presude u tim sporovima«, istaknuo je Škibola.


Napominje da trenutačno nemamo guvernera HNB-a, što je, po njemu, vjerojatno i bolje, budući da je u Hrvatskoj ta funkcija fikus, a ne bi trebala biti.


»Mi nemamo aktivnu monetarnu politiku nego valutni odbor, što je pojam za dogmatsko održavanje ‘stabilnosti cijena’«, poručio je Škibola.


»Vujčić, zajedno sa svojim viceguvernerima na čelu s Bojanom Frasom treba napustiti HNB jer ona nakon njihova mandata nije ni Hrvatska, ni narodna, ni središnja nego valutni odbor«, ocijenio je Škibola i preporučio dosadašnjem čelništvu HNB-a da potraži posao u Goldman Sachsu ili MMF-u, gdje će ih »zdušno primiti i čestitati im na dobro obavljenom poslu u Hrvatskoj«.