Interna istraga

Skandal u HINA-i: Ukradena radna verzija teksta o Mrsićevoj supruzi prvo poslana političkoj stranci

Siniša Pavić

Iz Hine negiraju da je tekst stopiran, tvrde da je dorađivan / arhiva NL

Iz Hine negiraju da je tekst stopiran, tvrde da je dorađivan / arhiva NL

Novinarski tekst o poslovima žene bivšeg ministra skinut je s deska nacionalne agencije nakon čega je objavljen na dva privatna portala. Interna istraga pokazala je kako je tekst poslao jedan od djelatnika



ZAGREB Hrvatska novinska agencija (HINA) pokrenula je internu istragu ne bi li utvrdila tko je s deska Hine ukrao radnu verziju teksta o bivšoj tvrtki Dijane Šucbah Mrsić, supruge Miranda Mrsića bivšeg ministra u Vladi Zorana Milanovića, koja je Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ostala dužna više od 10,5 milijuna kuna. Tekst je skinut s deska 9. rujna, nakon čega je ta radna verzija teksta objavljena na dva privatna portala. Interna je istraga pokazala kako se radi o djelu jednog od Hininih djelatnika, zbog čega je protiv istog pokrenut postupak izvanrednog otkaza.


– Točno je da je radna verzija teksta ukraden i da je internom istragom utvrđeno da je to učinio jedan naš djelatnik i da je taj djelatnik preko svog službenog maila taj tekst proslijedio jednoj političkoj stranci, nakon čega je objavljen na dva portala. Također je točno da je protiv tog djelatnika, sukladno odredbama Zakona o radu, pokrenut postupak izvanrednog otkaza – potvrdila nam je Branka Valentić, predsjednica Uprave Hine.


Neslužbene priče


O kome je riječ, nije mogla ni željela govoriti, jer je postupak u tijeku. Neslužbeno se, međutim, govori kako se radi o bivšoj ravnateljici Hine, njenoj novinarki Smiljanki Škugor Hrnčević. Na žalost, do njenog komentara nismo uspjeli doći, jer se jučer nije javljala na naše pozive. No, možda je od imena onog tko je tekst otuđio pa odaslao naokolo zanimljiviji put kojim je priča izašla na vidjelo pa došla ni manje ni više do tehničkog ministra kulture. Tekst, radna verzija, je tako najprije odaslan put jedne političke stranke. Zatim je objavljan na portalima direktno.hr i maxportal i to tako da se u njima ravnateljicu Hine izravno, a glavnog urednika Hine neizravno optužuje za cenzuru pred izbore.




Ključnim se međutim, pokazalo priopćenje udruge Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) koji nakon što je tekst prije koji dan objavljen u emisiji Hine, pozivaju Ministarstvo kulture i Vladu da žurno provjere postupanje čelništva Hine: Upravnog vijeća, ravnateljice i glavnog urednika Hine, a vezano uz informacije dobivene od članova HNiPa da se u Hini provodi cenzura, odnosno političko pogodovanje neobjavljivanjem informacija važnih za javnost.


Tekst dorađivan


I tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović, promptno traži upravo to; očitovanje ravnateljice, glavnog urednika i Upravnog vijeća, premda je sudeći po Zakonu o Hini, slikovito rečno, nad Upravnim vijećem Hine samo Sabor. Na priopćenje HNiP-a reagirao je Serđo Obratov glavni urednik Hine. U njemu u potpunosti odbacuje optužbu da je ravnateljica Hine stopirala, ili na bilo koji način utjecala na objavu teksta.


– Već sama činjenica da je kolegica u dogovoru s nadređenim urednikom počela raditi na navedenoj temi, da je radna verzija teksta od prvog trenutka svima dostupna i vidljiva na desku Hrvatska te da se na temi i dalje radilo govori da nema riječi o nikakvoj cenzuri – kazuje u priopćenju.


Pojašnjava da je on tražio doradu teksta te da je to razlog što je objavljen kasnije 18. rujna, a onda i uvelike prenesen. Riječ je o očitom pokušaju diskreditacije ravnateljice Hine, ne dvoji Obratov, uz napomenu da krađa Hininog radnog teksta spada u tešku povredu obveze iz radnog odnosa koja zaslužuje ne samo izvanredni otkaz ugovora o radu nego i kaznenu prijavu zbog krađe.