U životu je važno - biti pristojan

Skandal u HERA-i: Putovanje u Dansku platila tvrtka Danfoss koja radi ventile za razdjelnike

Bojana Mrvoš Pavić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Ovo, naravno, nije praksa koju HERA pozdravlja ili provodi, ali ju može prihvatiti u iznimnim slučajevima, kad bi odbijanje prelazilo granicu pristojnosti, stoji u odgovoru HERA-e, agencije nadležne za nadzor tržišta energije, kojoj zakon nalaže objektivnost i nepristranost u radu



ZAGREB  Iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), čija je zadaća nadzirati energetski sektor te na tržištu energije osigurati objektivnost i nepristranost, našem je listu i službeno potvrđeno da su njihovi predstavnici, zajedno s predstavnicima Ministarstva gospodarstva kao zakonodavca te HEP-Toplinarstva kao subjekta na tržištu, u svibnju 2013. godine boravili u Danskoj o trošku tvrtke Danfoss, koja proizvodi ventile za razdiobu topline.


Riječ je o kompaniji čiji se ventili od donošenja Zakona o tržištu toplinske energije – kojim su potrošači centralnog grijanja obavezani na ugradnju razdjelnika topline – također ugrađuju u Hrvatskoj, i koja surađuje s drugom danskom tvrtkom, Brunata, koja proizvodi razdjelnike.


Zakon je donesen u srpnju 2013. godine, dva mjeseca nakon posjeta Danskoj, i njime je, osim obaveze ugradnje razdjelnika, »otvoreno« fiktivno tržište toplinskom energijom, na kojem niti jedan potrošač još nije odabrao alternativnog opskrbljivača toplinom, naprosto zato što ih niti nema.


Skandalozan stav




Član upravnog vijeća HERA-e Dalibor Pudić, direktor HERA-inog sektora za toplinsku energiju Tomislav Benčić, Cvjetko Zorović kao viši savjetnik za toplinarstvo pri Ministarstvu gospodarstva i Robert Krklec, tadašnji direktor HEP-Toplinarstva, u Kopenhagenu su proveli četiri dana, pri čemu im je Danfoss, organizator tog putovanja, platio hotelski smještaj, što u HERA-i potvrđuju, no u tome ne vide ništa sporno. Štoviše, smatraju da bi bilo »nepristojno« da su galantnog domaćina odbili.


»Tvrtka Danfoss samoinicijativno je, u maniri dobrog domaćina, odlučila pokriti troškove smještaja hrvatskih predstavnika u Danskoj. Ovo, naravno, nije praksa koju HERA pozdravlja ili provodi, ali ju može prihvatiti u iznimnim slučajevima, kad bi odbijanje prelazilo granicu pristojnosti. Sve ostale troškove putovanja za svoje djelatnike HERA je sama platila«, stoji u odgovoru HERA-e, agencije nadležne za nadzor tržišta energije, kojoj zakon nalaže objektivnost i nepristranost u radu. Posjet Danfossu regulator ne smatra problematičnim te napominje kako je riječ o tvrtki koja se bavi proizvodnjom opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, »ali ne proizvodi razdjelnike topline«. To je točno, no Danfoss zato proizvodi ventile nužne za sustav mjerenja razdiobe potrošnje toplinske energije. Najskandaloznije je, međutim, to što predstavnici HERA-e kao regulatornog tijela smatraju da bi bilo »nepristojno« da su posjet, a pogotovo plaćeni smještaj, odbili.



Ministarstvo gospodarstva, čiji je djelatnik Cvjetko Zorović također boravio u Danskoj o trošku Danfossa, očito ne smatra potrebnim o tome se očitovati, jer još nije odgovorilo na upit našeg lista smatra li taj posjet opravdanim i moralnim.



Etički kodeks


Čak i da posjet regulatora, zakonodavca i HEP-a kao državne kompanije privatnom proizvođaču opreme nije sporan sam po sebi, a jest, HERA ima dovoljno novaca da smještaj svojim zaposlenicima na putu plaća sama. Njen je prihod u 2013. godini iznosio gotovo 30 milijuna kuna, a rashodi su bili oko devet milijuna kuna manji. Na službena su putovanja te godine potrošili gotovo 740 tisuća kuna, a za stručno usavršavanje radnika, uključujući učenje stranih jezika o trošku agencije, 730 tisuća. Na intelektualne i »osobne« usluge potrošili su još 755 tisuća kuna. I sam Danfoss, provjerili smo, ima vrlo strog korporacijski etički kodeks, koji kaže da je odnos tvrtke prema predstavnicima javnih vlasti pod posebnim povećalom, a svi pokloni koje im tvrtka daruje smiju biti samo simbolične naravi.


No, kako se dodatno opravdavaju u HERA-i, u Dansku su putovali kako bi upoznali tamošnji sustav najefikasnijeg korištenja toplinske energije u EU. U Danskoj, međutim, razdjelnici nisu zakonska obaveza već opcija za građane koji ih sami žele ugraditi, dok se trošak potrošnje toplinske energije u većini slučajeva ipak obračunava prema kvadraturi stana. I Njemačka je, makar tamošnji Siemens proizvodi razdjelnike, prije nekoliko godina pozvala svoje građane da ih ne ugrađuju zbog neisplativosti, za razliku od Hrvatske, u kojoj su zgrade s više od 70 stanova morale razdjelnike ugraditi do kraja prošle godine, a sve ostale zgrade, s dva ili više stanova, to moraju učiniti do kraja ove godine. Prije dva tjedna je Regionalna organizacija za zaštitu potrošača iz Karlovca Vladi uputila zahtjev za stavljanjem moratorija na Zakon o tržištu toplinske energije, no iz Ministarstva ne odgovaraju niti na taj upit – hoće li moratorija biti i kako, s obzirom da je resor preuzeo novi ministar Tomislav Panenić, gledaju na zakon kojeg je donijela prethodna vlast.