Još 76 dana

Skandal na pomolu: Hrvatska još nije osigurala novac za Europske sveučilišne igre

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Nije važno radi li se o pet kuna ili 550 milijuna kuna, već je važno da se radi o prevelikom projektu za koji ne dobivamo potporu države, kaže predsjednik Udruge Europskih sveučilišnih igara Zrinko Čustonja



RIJEKA Do Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka (ESI) ostalo je još svega 76 dana, a hrvatski predstavnici još uvijek nisu sigurni hoće li nastupiti na tom mega sportskom natjecanju. Razlog tome je činjenica da Hrvatska, iako je zemlja domaćin, još uvijek za sudjelovanje svojih sportaša nije osigurala sredstva, a krajnji rok za uplatu je 15. svibnja. Riječ je o tri milijuna kuna za sudjelovanje 500 do 600 sportaša, no prema riječima predsjednika Udruge Europskih sveučilišnih igara Zrinka Čustonje, neosigurana sredstva tek su dio problema s kojima se organizacijski odbor susreće. Za razliku od prijašnje vladajuće garniture u Ministarstvu zanosti, obrazovanja i sporta koja je podupirala najveći sportski događaj u povijesti Hrvatske, aktualna vlast uglavnom se oglušuje kada je u pitanju operativni dio pripreme manifestacije.


– Ne radi se tu toliko ni o sredstvima, koliko se radi o tome da ESI uopće nema potporu države. Već nekoliko mjeseci vlada administrativna šutnja. Nadležni nam ne odgovaraju na dopise, na svako naše pitanje dobivamo odgovor: sutra ćemo ili prekosutra. Mi ne možemo čekati. Voda nam je došla do grla. Nije važno radi li se ovdje o pet kuna ili 550 milijuna kuna, već je važno da se radi o prevelikom projektu za koji ne dobivamo potporu države. Ta potpora već godinu dana visi u zraku. Ne nailazimo na pravog sugovornika. Imamo pred sobom svega 76 dana, a cijeli niz važnih stvari nije riješen. Mi teorijski još uvijek možemo odustati od svega i nikome ništa. Igre se neće održati i bit će to velika sramota za Hrvatsku. Nije nam drago da u medijima na ovakav način pričamo o Igrama, jer trebali bismo pričati o tome što ta manifestacija znači za Hrvatsku i što će joj donijeti. Ako država Igre ne želi, onda neka se izjasni tako – ističe Čustonja.


Država zakazala


Činjenicu da je država zakazala potvrđuje i Haris Pavletić, potpredsjednik Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016. i Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS) koji ujedno obnaša i funkciju potpredsjednika Europske sveučilišne sportske organizacije (EUSA). Uz činjenicu da se o potrebnih 3 milijuna kuna za nastup hrvatskih sportaša šuti, Pavletić kao problem ističe i šutnju o dva milijuna kuna, koliko bi država trebala platiti osiguranje samih Igara koje će u srpnju u Zagrebu i Rijeci okupiti 5.300 europskih sportaša.




– Tehnička realizacija samih Igara nije u pitanju, no problemi postoje. Jedan od njih je samo osiguranje manifestacije. Naime, kada smo krenuli s organizacijom Igara, prije tri godine, nisu bile potrebne mjere sigurnosti koje su sada potrebne zbog svih događaja u posljednje vrijeme. Sada se radi o trošku od 3 milijuna kuna. Od toga bi država trebala osigurati dva milijuna, a gradovoi Rijeka i Zagreb ostatak. Od Zagreba imamo potvrdu da će osigurati sredstva, s riječkim ćemo se gradonačelnikom naći u petak i vjerujemo da će odgovor biti pozitivan, a država šuti – kaže Pavletić.


Problem s namještajem


No, neosiguravanje sredstava za ESI nisu svi problemi koji prate organizaciju te manifestacije, jer iako izgradnja studentskog smještaja u Kampusu na Trsatu ide planiranom dinamikom, ono što je zapelo opremanje je domova. Natječaj za opremanje domova već je drugi put raspisan, a iako je već jednom »pao«, rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin ističe kako je on ipak optimist.


– Radimo na tome i vjerujem da ćemo ipak uspjeti opremiti domove. Postoje sitne nedosljednosti u našem sustavu javne nabave koje nas koče, no administracija i birokracija sa svojim greškama uništavaju puno toga u Hrvatskoj. Postoje planovi B i C ukoliko i drugi natječaj padne, ali nadamo se da do toga neće doći, navodi rektor.


Ti B i C planovi podrazumijevaju korištenje postojećeg namještaja i privremeno opremanje domova, a navodeći kako smatra da bi država trebala financijski poduprijeti ESI, Lučin zaključuje da država treba shvatiti kako je riječ je o projektu koji je puno veći od pukog dolaska 5 tisuća sportaša koji će dva tjedna galamiti po Rijeci i Zagrebu.