Novac iz proračuna

Sjećate li se Hrida? Iz proračuna dobivaju 400 tisuća kuna za tri zastupnika, a nijedan više nije u stranci

Dražen Ciglenečki

Osnivač Hrida vratio se u HDZ – Drago Prgomet / arhiva NL

Osnivač Hrida vratio se u HDZ – Drago Prgomet / arhiva NL

Novac će na račun stranke stići za razdoblje od 1. srpnja do 11. listopada, kad je u prošlom sazivu Sabora Hrid imao parlamentarni status



Hrid će uskoro iz državnog proračuna dobiti više od 400 tisuća kuna za tri zastupnika, od kojih niti jedan više nije u toj stranci. Drago Prgomet se vratio u HDZ, Irena Vuksanović Petrijevčanin prešla je zajedno s njim i oboje su sada HDZ-ovi zastupnici, a Gordana Rusak već je ranije napustila Hrid. Ali, na račun stranke, koju je Prgomet osnovao nakon što je izbačen iz Mosta, stići će spomenuti novac za razdoblje od 1. srpnja do 11. listopada, kad je u prošlom sazivu Sabora Hrid imao parlamentarni status.


Naime, svim parlamentarnim političkim strankama 8. saziva proračunski novac isplaćen je samo za prvo polugodište. Poslije toga premijeru Tihomiru Oreškoviću izglasano je nepovjerenje, Vlada je pala i Sabor je raspušten, pa financijska sredstva za preostali dio 2016. do konstituiranja novog saziva, stranke nisu primile. Bivši predsjednik Odbora za Ustav Robert Podolnjak (Most) uvjetovao je sazivanje sjednice tog tijela, na kojoj bi se odlučilo o raspodjeli novca strankama, usvajanjem zakonskog prijedloga o limitiranju proračunskih sredstava u tu svrhu. No, HDZ i SDP odgovarali su mu da će se snaći i bez ovog novca i da nema smisla da se Odbor za Ustav sastaje u situaciji kad je Sabor raspušten.


I tako je došlo do toga da će Hridu stići četiristotinjak tisuća kuna za troje ljudi koji više nisu njihovi članovi. Za treći kvartal, srpanj, kolovoz i rujan, stranke će primiti novac sukladno starom zakonu, što znači da će Hridu za taj period pripasti 365.847 kuna, po 125.760 kuna za Irenu Vuksanović Petrijevčanin i Gordanu Rusak, a za Prgometa 114.317 kuna.




Za desetak dana u listopadu Hridu će iz državnog proračuna otići još nekoliko desetaka tisuća kuna. Možda je i to jedan od razloga što ova stranka nije ugašena kad ju je napustio utemeljitelj Prgomet. Na izvanrednom saboru Hrida 1. kolovoza za predsjednika je izabran Martin Kovar i, kako piše na internetskoj stranici te stranke, tada je dogovoren »daljnji plan djelovanja, kao i nastavak svih započetih koraka za razvoj stranke i pripremu za lokalne izbore 2017. godine«.


Iz proračuna će zaostali novac za parlamentarne stranke u 8. sazivu dobiti još neke koje na nedavnim izborima nisu ušle u Sabor, Hrvatski laburisti i HSP AS za po tri zastupnika, te BUZ i stranka Stipe Petrine za jednog. Inače, Sabor je u ponedjeljak izglasao promjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, na način da će se za parlamentarne stranke ubuduće iz proračuna izdvajati 0,075 posto poreznih prihoda, a ne kao dosad 0,05 posto rashoda.