Što je donijela liberalizacija tržišta električne energije

Siva zona jeftinije struje: Alternativni opskrbljivači samo prekidaju ugovor, a HEP iskapča

Bojana Mrvoš Pavić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Alternativni opskrbljivači ne iskapčaju svoje korisnike, već ih samo obavještavaju o prekidu suradnje nakon što nisu podmirili račune. Ti korisnici se »vraćaju« u HEP, i ako uredno plaćaju »mrežarinu« i račune, HEP ih neće iskopčati, unatoč dugovanjima alternativnim opskrbljivačima



ZAGREB » Prošle su točno dvije godine otkad je, i u praksi, a ne samo na papiru, liberalizirano tržište električne energije za kućanstva. U Hrvatsku su sredinom 2013. godine stigli slovenski GEN-I, njemački RWE, kućanstvima ponudivši jeftiniju struju. Koji mjesec nakon toga se u utrku za svakog kupca preko svoje tvrtke HEP-Opskrba uključili i HEP kao dotadašnji monopolist, zatim i, primjerice, T-HT te još neki. Natječu se sa svojim »paketima« jeftine, jeftinije i najjeftinije struje, privlače potrošače raznim pogodnostima, bonusima i poklončićima. Dvije godine su, međutim, jako dug period, u kojem se mnogim potrošačima loš financijski status još i pogoršao, u kojem su mnogi dodatno osiromašili, ostali bez posla. 


  Poslovna tajna


Koliko su takvih potrošača, zbog neplaćanja računa, novi, alternativni opskrbljivači na tržištu do sada iskopčali – pitali smo GEN-I, RWE Energiju, HEP -Opskrbu i T-HT. Jer, makar su, sukladno Zakonu o tržištu električne energije, svi opskrbljivači u Hrvatskoj najmanje jednom godišnje podatak o neplatišama, i razloge iskapčanja, dužni javno objaviti, većina ga taji. 


   Pitali smo i u Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA), u kojoj odgovaraju kako opskrbljivači takav podatak nisu dužni njima dostaviti, pa preostaje samo objava na njihovim vlastitim stranicama, koje nema. 


   Decidirano nam je odgovorio tek GEN-I, u kojem navode kako oni svoje kupce ne iskapčaju već s njima, ako do takve situacije dođe, prekidaju ugovor. »Tvrtka GEN-I Zagreb je od 1. rujna 2014. godine, kad je počela obavještavati korisnike o prekidu suradnje zbog neplaćanja, do danas prekinula suradnju s 449 kućanstava i 154 mala poslovna korisnika, dakle radi se o ukupno 603 prekida suradnje. Budući da smo 1. svibnja 2015. godine imali 15.687 korisnika – 13.336 kućanstava i 2.351 malih poslovnih korisnika, do otkazivanja suradnje došlo je u nešto više od tri posto slučajeva«, odgovaraju iz GEN-I-ja. Kako napominju, oni ne zahtijevaju isključenje električne energije korisnika, već korisnike samo obavještavaju o prekidu suradnje nakon što ni poslije isteka roka zadnje poslane opomene nisu podmirili račune.     Isto pojašnjenje stiže i iz RWE Energije, no bez službenih brojki o broju potrošača s kojima su do sada prekinuli suradnju. »U slučaju nepodmirenja obveza, RWE s neplatišama raskida ugovor o opskrbi električne energije, no nijedan naš korisnik nije isključen s mreže zato što smo to mi tražili«, službeno odgovaraju. Neslužbeno, može se čuti kako su suradnju prekinuli s oko 600 svojih potrošača iz kategorije kućanstava, što je, u odnosu na ukupan broj od oko sto tisuća njihovih kupaca iz te kategorije, tek oko 0,6 posto.  

  HEP-Opskrba, kojoj se iz HEP-Operatora distribucijskog sustava (HEP-ODS) kao zajamčenog opskrbljivača prebacilo oko 25.000 potrošača iz kategorije kućanstava, odgovara kako do sada nisu dali niti jedan zahtjev HEP-ODS-u za isključenje, odnosno nisu isključili niti jednog svog kupca, dok iz T-HT-a kratko poručuju kako su svi takvi podaci njihova poslovna tajna. S koliko je kupaca HEP-Opskrba prekinula suradnju, nije poznato.


   Važna je mrežarina


Iz HEP-ODS-a, kod kojeg se još uvijek nalazi velika većina potrošača iz kategorije kućanstava ističu, na kraju, kako su u prošloj godini isključili ukupno 38.771 kupaca kategorije kućanstava koji nisu odabrali tržišnog opskrbljivača, i to 32.592 njih zbog neplaćanja, a 6.179 na vlastiti zahtjev. Svi oni koji se ne opredijele za alternativnog opskrbljivača ostaju, naime, kupci HEP-ODS-a, koji broji oko 2,1 milijuna kupaca (brojila) iz kategorije kućanstava, dok ih je oko 155 tisuća prešlo nekom drugom, pri čemu se broj prelazaka, nakon dvije godine od početka liberalizacije, sve više usporava. 


   Pitanje je, međutim, je li svih 449 odnosno 600-tinjak kupaca s kojima su GEN-I i RWE raskinuli ugovor, uistinu i isključeno zbog neplaćanja računa. Naime, za iskapčanja je zadužen HEP-ODS, kojem se, pored računa za potrošenu struju koji se plaća »alternativcima«, plaća račun za mrežarinu, zbog čega svi oni koji su nekome prešli dobivaju dva računa. HEP-ODS može, ali i ne mora iskopčati neplatišu nekog drugog opskrbljivača, a dužan ga je, nakon prekida suradnje kod drugog opskrbljivača, ponovno primiti natrag. Tu se otvara prostor za manipulacije, jer potrošač-neplatiša može ostati dužan nekom alternativnom opskrbljivaču, ali ako je uredno plaćao mrežarinu, HEP-ODS ga neće isključiti. Uzet će ga natrag k sebi, jer je to kao zajamčeni opskrbljivač dužan učiniti, i isključiti tek onda kad se potrošnja i mrežarina, sad opet na jednom računu, prestanu plaćati i njemu. Zato drugi opskrbljivači napominju kako oni ne iskapčaju svoje kupce već samo s njima prekidaju suradnju, dok je HEP-ODS taj koji iskapča i ima podatke o broju iskopčanih. U HEP-ODS-u nam je na to, pitanje o broju iskapčanja tuđih kupaca unatrag dvije godine, odgovoreno samo kako su na dan 1. lipnja imali 23 isključena kupca GEN-I-ja i 179 kupaca RWE-a iz kategorije kućanstva. Koliko je iskapčanja bilo i prije toga, ukupno – ne odgovaraju. 


  Sve se na kraju ipak plaća


A onda kad kupac više ne plaća ni HEP-ODS-u nakon povratka, i HEP-ODS ga isključi, u »pomoć« priskače Živi zid Ivana Vilibora Sinčića. Koliko su neplatiša do sada ponovno ilegalno ukopčali na mrežu, nije poznato, no jasno je k’o dan da će ceh na kraju platiti potrošači. Kazna za nelegalno korištenje električne energije iznosi od 5.000 do 50.000 kuna, dok će kupcu-potrošaču naplaćena biti i neovlaštena potrošnja, koja će biti otkrivena kod prvog sljedećeg obračuna potrošnje. Pritom, potrošaču neće biti naplaćena potrošnja samo od dana nelegalnog ukapčanja, jer HEP taj dan ne može otkriti, već retroaktivno, za razdoblje od godine dana. Osim toga, HEP-ODS može i izmjestiti mjerno mjesto na neko nedostupnije, pri čemu će trošak izmještanja ponovno naplatiti potrošaču.