Ministar zdravlja i rekorder u gafovima

Siniša Varga: Nisam seksist, nego šaljivdžija, ali posao ću napraviti do kraja

Ljerka Bratonja Martinović

D. Jelinek

D. Jelinek

Ja sam osoba koja će u napetim situacijama probati razoružati situaciju pošalicama. To je ispalo neumjesno i kad razmislim kako bih postupio da se tako nešto ponovi, ne bih tako reagirao



Ministar zdravlja Siniša Varga posljednjih je tjedana oborio sve rekorde u količini gafova, neprimjerenih izjava i pogrešnih poteza što ih je napravio neki Vladin dužnosnik. To mu, kaže, ne smeta, jer će svoj posao reforme zdravstvenog sustava u cilju bolje i brže zdravstvene usluge provesti do kraja.


Zadnjih dana gafovi su vam se počeli događati svakodnevno. Ljudi se već pitaju koji vam je vrag… Jeste li podcijenili težinu javne funkcije koju obnašate?


– Obim reformskih mjera koje se obavljaju u Ministarstvu zdravlja, količina novca koji štedimo i prenamjenjujemo u neposrednu zdravstvenu skrb pridonose negativnom doživljavanju mene u medijima. Naravno, i sam sam u određenim okolnostima tome pridonio i za to sam se pravodobno ispričao javnosti.




Mislite na pripijene kute medicinskih sestara…


– Bilo je to u određenom kontekstu. Medicinsku sestru Štefaniju Bagarić znam više godina, s obzirom na to da sam bio više godina u Upravnom vijeću HZZO-a, mogu je smatrati prisnom suradnicom. Našao sam se u situaciji da je naočigled dobila premalu kutu, a dogovor je s njom bio kako bi se razbila njena trema, da ćemo to okrenuti na šalu.


To je preneseno u medijima i svima koji su se osjetili povrijeđeni mojom opaskom ispričao sam se.


Niste, dakle, seksist.


– Seksist definitivno nisam. Ja sam osoba koja će u napetim situacijama probati izvući situaciju pošalicama ili vicom.  To je s moje strane ispalo neumjesno, međutim, radilo se o specifičnoj situaciji, i kad razmislim o tome kako bih postupio da se tako nešto ponovi, ne bih takvo nešto rekao, ali bih opet stvar okrenuo na šalu da razbijem tremu.


Opširnije u tiskanom izdanju