Intervencija na Markovu trg

Sindikat policije: Ne uvlačite policiju u politički sukob, postupala je u skladu s ovlastima

Hina

Foto N. REBERŠAK

Foto N. REBERŠAK

"Ovim putem tražimo od svih da smire tenzije jer one nisu dobre niti za koga, neka svi puste policiju na miru, borbu vode u političkoj areni, osobito jer dobar dio prosvjednika su bili policajci koji su u policiji odradili svoj radni vijek i stekli mirovinu", ističu iz sindikata



ZAGREB - Sindikat policije Hrvatske priopćio je u subotu kako su policajci tijekom intervencije na Markovu trgu, gdje su se bili okupili branitelji zahtijevajući razgovor s premijerom, postupili u skladu s ovlastima, pozivajući sve da smire tenzije i ne uvlače policiju u politički sukob.


“Ovim putem tražimo od svih da smire tenzije jer one nisu dobre niti za koga, neka svi puste policiju na miru, borbu vode u političkoj areni, osobito jer dobar dio prosvjednika su bili policajci koji su u policiji odradili svoj radni vijek i stekli mirovinu”, ističu iz sindikata.


Navode kako je iz snimki s Markova trga vidljivo kako je policija postupila u skladu s ovlastima, uz minimalnu primjenu stedstava prisile koja im je po zakonu dozvoljena. Razlog tome je to što se među prosvjednicima nalazi veći broj bolesnih branitelja, a primjenjena zakonskih sredstva prisile polučia su rezultat i smirila situaciju, kažu u priopćenju.




“Ocjene o zakonitosti i opravdanosti uporaba prisile dolaze iz političkih krugova (što je za očekivati), a ne od stručnjka s područja policijske taktike i postupanja. Razumijemo da su emocije intenzivne, ali usmjerite ih na pozitivne stvari i moguća rješenja problema, a ne uvlačenjem policije u politički ‘sukob’ s kojim policija, kao neovisna institucija, nema veze”, ističu u sindikatu.


Navode kako su sa žaljenjem i krajnjim razočarenjem dočekali da se hrvatske policajce nazivalo “milicajcima” i nehrvatskom policijom, poručujući: “Pustite policajce na miru i svoju političku ‘borbu’ vodite na drugim poljima”.


U sindikatu napominju kako su policajci većinom hrvatski branitelji, a oni koji to nisu, nisu branitelji samo zato što su u vrijeme Domovinskog rata bili djeca ili još nisu bili rođeni. “Svi mi smo hrvatski branitelji i nitko ne može tvrditi da je veći ili manji branitelj od nas”, kažu u priopćenju.


“Da su tada bili punoljetni bili bi također branitelji, jer i sada brane sigurnost i pravni poredak RH što su 90-tih činili branitelji. Pored toga, moramo napomenuti da većina mladih policijskih službenika su djeca hrvatskih branitelja, a vrlo često, nažalost, i djeca hrvatskih branitelja koji su svoj život dali za RH ili su djeca invalida Domovinskog rata”, tvrde u sindikatu.


Podjele u hrvatskom društvu smatraju umjetnima, ističući kako su pošteni građani uvijek na strani policije i pravde. “I srednji i lijevi i desni i oni bilo koje ‘boje’ – pustite policiju da radi! Dosta je bilo pljuvanja i omalovažavanja policije – pustite nas da radimo i zaradimo plaću”, zaključuju u priopćenju.