Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Tisuću i pol prosvjednika pred Saborom

foto Sindikalni čelnici na prosvjedu: ZOR ne smije proći, a vlast ćemo srušiti

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
z2602k14
z2602k14
z2602k03
z2602k03
z2602k01
z2602k01
z2602k04
z2602k04
z2602k05
z2602k05
z2602k10
z2602k10
Autor: ,
Objavljeno: 26. veljača 2014. u 9:25 2014-02-26T09:25:00+01:00

U trenutku kad je ministar Mirando Mrsić u Saboru počeo obrazlagati odredbe novog ZOR-a, prosvjednici su počeli zviždati i proizvoditi snažnu buku, kako se sa video zida ne bi čulo što govori

ZAGREB  Gotovo tisuću i pol članova pet sindikalnih centrala okupilo se na Markovu trgu prosvjedujući protiv izmjena Zakona o radu.

Scenarij - posve nov. Umjesto vatrenih sindikalnih govora, na prostoru izmedu Vlade i Sabora organizirano je masovno gledanje sjednice Sabora, i rasprave o izmjenama ZOR-a.

NOVO! 14:52 Laburist Dragutin Lesar nazvao je danas novi Zakon o radu (ZOR) »novom bušotinom u neoliberalni kapitalizam«, ustvrdio da će »prljava voda neoliberalnog modela tržišta uništiti socijalnu pravednost«, a ministra rada Miranda Mrsića optužio je da je lagao kada je obrazlagao prijedlog izmjene ZOR-a.

»Kritičare zakona tri ste puta danas javno optužili da namjerno lažu, uzvraćam Vam istom mjerom i javno kažem da namjerno lažete kada tumačite izmjene ZOR-a« poručio je Lesar nakon Mrsićevog prestavljanja zakona.
»Iza toga prijedloga kriju se zahtjevi, da citiram premijera Milanovića, neoliberalnih analitičara i poslodavaca, koji su godinama zahtijevali tobožnju fleksibilizaciju tržišta rada, ali samo u prvoj točki – olakšavanju otpuštanja«, rekao je Lesar u saborskoj raspravi o ZOR-u.
Mrsićevo pozivanje na konsenzus Lesar je iščitao kao »uzmi ili ostavi«, odnosno »ovaj prijedlog morate prihvatiti«. To je, po vama, konsenzus, rekao je Lesar spočitavajući ministru da sindikati ne prihvaćaju njegove argumente.
Sustav kolektivnih ugovora se uništava, postojeći sustav je nikakav, a problem je i brzina odlučivanja kod radnog sudovanja, zamjerao je Lesar.
Zakon će, kaže, omogućiti poslodavcima da se riješe onih radnika koji su u kategoriji potrošenih – starijih, nemoćnih i boležljivih, a agencijsko zapošljavanje srušit će cijenu rada.
»Pozivam da nakon prvog čitanja zakonskog prijdloga raspišete referendum i pitate građane jesu li ili ne za predloženi ZOR«, poručio je Lesar vladajućima.
»Bilo bi loše da se zakoni mijenjaju na referendumu, jer nam onda neće trebati ni Vlada niti parlament. Zakone treba donositi u Hrvatskom saboru«, poručila je nezavisna Jadranka Kosor.Referendum bi, smatra HDSSB-ov Josip Salapić, bio nepotreban trošak.
Željko Reiner (HDZ) upozorio je da površno zadiranje u ZOR može rezultirati daljnjim urušavanjem odnosa na tržištu rada, što neće dovesti do kvalitetnih rješenja, na što mu je ministar Mrsić uzvratio da izmjene ZOR-a traži 385 tisuća nezaposlenih, odnosno obveza da se taj broj smanji.
Boro Grubišić (HDSSB) ministra je podsjetio kako je upravo on govorio da je neisplata plaće kazneno djelo. »Oko 15 tisuća radnika u Hrvatskoj u firmama čiji je vlasnik država ne prima plaću, pa tko će kazneno odgovarati, hoćete vi ići u zatvor što ne isplaćujete plaće radnicima u Lipiku«, upitao je Mrsića.
HDZ je imao kostur od 15 milijardi kuna deficita državnog proračuna, vi imate blizu 20 milijardi, tko će zbrinjavati te kosture kada ode vaša Vlada, zanimalo je Grubišića.
»U nekim je vremenima teže živjeti nego misliti i uvjeren sam da ćemo mi ovo danas preživjeti, a da li odgovorno mislimo o raspravi drugo je pitanje«, rekao je nezavisni Ivan Grubišić. Izrazio je bojazan da je u hrvatskom društvu, kada je riječ o ZOR-u, prisutna manipulacija radnicima i narodom.
Je li se odgovorno i kritički mislilo kad se donosio prijedlog izmjena ZOR-a, odgovorio mu je Reiner napomenuvši da Vlada nije predočila nijedan analitički podatak kojim bi obrazložili izmjene pojedinih instituta.
»Radnika će se početi štiti tek kad nezaposlenost padne na razdoblje do 90-tih, a to se više nikad neće dogoditi u Hrvatskoj«, ustvrdio je nezavisni Damir Kajin.
Ljudi će, drži Kajin, u ovim okolnostima raditi i 50 i 56 i 60 sati, samo ako ih se plati. Pritom se založio da ZOR ide u tri čitanja. 

NOVO! 13:12 S prosvjednog skupa protiv donošenja novog Zakona o radu (ZOR), održanog danas ispred Hrvatskog sabora, sindikalni čelnici poručili su da novi ZOR ne smije proći te zaprijetili vladajućoj koaliciji da će je srušiti s vlasti.

»Bude li potrebno, punit ćemo trgove i nećemo odustati od pokušaja da spriječimo izmjene ZOR-a. Vladi poručujemo da je dosta i da počinjemo s prikupljanjem potpisa da vlast koja se okrenula od naroda – ode«, rekao je prosvjednicima predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever nakon što su sindikalni čelnici napustili Sabor, gdje su sa galerije promatrali zasjedanje.
Ustvrdio je kako je saborska rasprava poslala jasnu poruku vladajućih – »Mi lažemo«. ZOR je bedem na kojem se brane hrvatski interesi, mladost i budućnost, a prođe li predloženom obliku više nećemo imati budućnosti, zato vlasti poručujemo da ćemo ga braniti do kraja, istaknuo je Sever.
Pozvao je udruge civilnog društva, nezaposlene, branitelje, umirovljenike i studente da se pridruže sindikatima koji, kako je rekao, jedini stoje »na braniku između radnika i vlasti«.
Poručio je da uskoro slijede izbori za Europski parlament i da u njemu ne mogu biti zastupnici »stranaka koje se zauzimaju protiv europskih vrednota i hrvatskih radnika«.
Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel ustvrdio je kako je saborska rasprava o ZOR-u »SDP-ov karneval« koji treba maksimalno skratiti. »Ova Vlada sluša samo sebe i svoju sliku ljubi, ali neće još dugo«, zaprijetio je Novosel.
Rekao je da su »vladajući u sabornicu ušli na mala vrata da bi zaobišli prosvjednike, ali će oni i njihov ZOR izaći van na velika vrata«.
Saborsku raspravu o ZOR-u, koju su pratili s galerije, sindikalni čelnici su demonstrativno napustili jer, kako je rekao Novosel, nisu šutke željeli gledati nasilje nad radnim zakonodavstvom, budući im nije bilo dopušteno razviti transparente.
Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević optužio je ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, koji je u Saboru obrazlagao prijedlog izmjena ZOR-a, da laže ispunjavajući zadaće koje dobiva od »velikog vođe« (premijera Zorana Milanovića) koji govori da sindikati galame, ali zapravo vrište rezultati njegova nerada.
Za ministra poduzetništva Gordana Marasa rekao je da je bio neuspješan obrtnik i direktor političke stranke, koji ne zna što govori kad tvrdi da će radno zakonodavstvo biti kao u Njemačkoj. Matijašević je ustvrdio da se u Hrvatskoj događaju pljačke kroz prodaju Croatia osiguranja ispod cijene, koncesioniranje autocesta i franšiza Ininih benzinskih crpki.
Ako ZOR prođe pali smo na ispitu i na to nemamo pravo zbog mladih koji dolaze, naglasio je predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš. Treba odagnati strah, a jučerašnji štrajk pokazao je da se nemamo čega bojati, dodao je.
Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec pozvao je na »micanje štetočina s vlasti«.
»Oni su prošli vikend održali skup s hvalospjevima samima sebi, da su najbolja hrvatska Vlada do sada, pokažimo im na izborima za Europski parlament da ne zaslužuju biti zajedno sa članovima Europske socijalističke stranke«, uzviknuo je Mihalinec.
Prosvjedni skup, koji je okupio oko tisuću članova sindikata, završio je nakon više od dva sata kada su sudionici otpjevali hrvatsku himnu te se razišli kućama. 

NOVO ! 12:46 Predstavljajući danas u Hrvatskom saboru prijedlog izmjena Zakona o radu (ZOR) ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručio je da se »bolja Hrvatska neće postići ultimatumima i prijetnjama« nego uvažavanjem drugačijeg mišljenja i postizanjem suglasja o nužnosti promjena kako bi se izgradilo društvo reda, rada i rasta.

Sindikatima smo nudili socijalni sporazum, nudili smo sporazum o socijalnom paktu, sve sa ciljem da zajedno postignemo društveni dogovor oko izlaska iz krize, međutim to se nije desilo i odbijeni smo odmah na startu, rekao je Mrsić.
Sindikati su napustili pregovore bez da su željeli poslušati argumente, jer Vlada nije prihvatila njihov ultimativni zahtjev da u ZOR uđu neke odredbe, ustvrdio je Mrsić dodavši kako ja Vlada i dalje spremna na razgovore.
Prijedlog novog ZOR-a je proizvod vremena, kaže Mrsić, odnosa koji trenutno vladaju u sustavu industrijskih odnosa, ali i prakse u radnim odnosima i na tržištu rada.
Hrvatska je u gospodarskoj krizi, a rasprava o novom ZOR-u i njegovo usvajanje bit će dio našeg puta na izlasku iz krize, i u tome moramo svi podnijeti svoj dio odgovornosti, poručio je ministar rada.
Predloženim izmjenama ne diramo otpremnine i otkazne rokove, što je najvažnija zaštita radnika, već dinamiziramo tržište rada, omogućujemo dolazak investicija i potičemo pozitivnu poslovnu klimu, rekao je Mrsić. Glavni cilj je očuvanje radnih mjesta, dodao je.
Novim zakonom pojednostavljuju se procedure i uvažavaju zakonitosti koje vladaju na tržištu rada, skraćuje se i pojednostavljuje postupak kolektivnog zbrinjavanja viška radnika, pojasnio je.
Prijedlog se temelji na dobrim rješenjima iz prakse i iskustvu dobrih odnosa između radnika i poslodavaca koji ispunjavaju sve obveze prema radnicima, a to je velika većina hrvatskih poslodavaca, ustvrdio je Mrsić.
Priznao je da ima zlouporaba, pojedini poslodavci krše odredbe o radnom vremenu, uskraćuju radnicima odmore, dopuste ili stanke, kao i plaćeni prekovremeni rad, no sami zakoni, kakvi god bili, ne mogu spriječiti zlouporabe.
»Odgovornost države je osigurati institucije koje će sankcionirati poslodavce koji krše propise«, poručio je.
Preraspodjela radnog vremena, tvrdi Mrsić, ne znači da će radnici biti obespravljeni.
»Omogućujemo da se radno vrijeme u razdoblju od četiri mjeseca preraspodjeli na 56 sati tjedno, ali to ne znači da će se tako raditi sva četiri mjeseca, nego će se raditi u razdoblju kada treba izvršiti narudžbu duže, a u drugom razdoblju kraće«, pojasnio je.
Zakonom se bolje uređuje rad preko agencija za privremeno zapošljavanje. »Oni koji kažu da će se radnik kojega poslodavac otpusti zbog poslovno uvjetovanog otkaza moći zamijeniti radnikom preko agencije, lažu«, kaže Mrsić.
Laž je i tvrdnja da osoba koja je završila porodiljni dopust, kad se vrati na posao neće imati svoje radno mjesto.
Novi ZOR neće riješiti sve probleme koji postoje na tržištu rada, ali će omogućiti minimalnu sigurnost, utjecat će na smanjenje rada na crno i zaštitit će pravo na rad, poručio je Mrsić. 

NOVO! 11:44 - Klubovi HDSSB-a, HDZ-a, Laburista, SDSS-a te nezavisna Jadranka Kosor zatražili su danas odgodu saborske rasprave o Zakonu o radu i dijalog sa socijalnim partnerima o tom zakonu, dok su iz vladajućeg HNS-a poručili kako je iz vlade više puta upućivan poziv na razgovore no i poruka da se na ucjene neće pristati.

»U ključnom trenutku za Hrvatsku odbili ste razgovarati sa socijalnim partnerima, poslodavcima, a time i hrvatskim narodom i doveli ste nas do toga da budemo ne samo protiv ovog načina donošenja ZOR-a već i do toga da moramo biti protiv nečega o čemu smatramo da treba razgovarati«, poručio je HDSSB-ovac Josip Salapić nakon saborske stanke. Premijer Milanović, kazao je Salapić, sa socijalnim se partnerima sastao samo dva puta što je sramotno, dok je resorni ministar prekinuo razgovore lani u studenom. Vladi je poručio kako su zaboravili razgoravati s narodom koji, kako je rekao, teško živi i muči se se za preživljavanje.

»Najpoštenije za Hrvatsku bilo bi da raspišete prijevremene izbore i date šansu onima koji znaju razgovarati sa svojim narodom«, poručio je Salapić.

Podsjećajući na riječi Zorana Milanovića dok je bio oporba da se »ZOR-om štite radnička prava koja su ugrožena i može se mijenjati samo nakon dugotrajnih pregovora i ne na silu«, laburist Dragutin Lesar se zapitao zašto, ako novi ZOR nije bio dio programa na kojem su se dobili izbori, danas bez dogovora sa socijalnim partnerima mora biti na dnevnom redu Sabora.

»Jesu li nam potrebni ovakvi prosvjedi u godini u kojoj vlada najavljuje silne investicije i investitore i tko će onda doći u Hrvatsku«, pitao se HDZ-ovac Ivan Šuker.
Ovisi li sudbina hrvatskih građana o tome hoće li klub SDP-a jučer reći hoćemo li ili ne raspravljati o ZOR-u, pitao se Šuker. »To pokazuje koliko najjači saborski klub promišlja o ZOR-u«, poručio je.

Naglasio je i kako je taj zakon trebao biti skup reformskih zahvata s ciljem smanjenja nezaposlenosti, poboljšanja klime i gospodarskog rasta. »Možemo li do toga doći ako nismo spremni sjesti za stol i pregovarati«, pitao se HDZ-ovac.

»Ljudi na burzi pristat će na sve samo da rade i to su činjenice i to jasno govori da nije vrijeme za silovanje ZOR-a«, ustvrdio je Šuker dodavši kako je vlada u ovom slučaju i predlagatelj zakona i poslodavac te je njima u interesu da ukinu određena prava radnicima i pogoduju poslodavcima.

»Pregovori su težak posao, ali nemaju atrenativu«, poručila je nezavisna zastupnica Jadranka Kosor. U politici, kazala je, često moramo zastati i promisliti i loše je ići glavom kroz zid, a o ovo je, kaže, takav trenutak.

»Naši potpisi nas prate zauvijek i obvezuju: Kad sam 2010. potpisala izmjenu samo tri članka ZOR-a sindikati su bili protiv i krenula je peticija i Zoran Milanović tada je potpisao da se ZOR ne mijenja, a danas ne želi pozvati sve za stol«, podsjetila je Kosor.

»Potpisao je to bez odjela i kravate, ali vjerujem da ga to ipak obvezuje«, kazala je Kosor zatraživši jamstva da će se do drugog čitanja sve primjedbe socijalnih partnera uzeti u obzir.

»Prijepor postoji oko tri ili četiri glavne stvari i nemoguće je da nije moguće postići dogovor oko toga, no to se postiže pregovorima«, poručila je Kosor.

»U Hrvatskoj iz dana u dan raste socijalna nepravda i nejednakost, obezvrjeđuju se rad i oni koji rade, i to nije od jučer i nije od ove vlade, ali jest na nama da trendove zaustavimo«, poručio je SDSS-ov Milorad Pupovac.

Kad bih vjerovao da će ovaj ZOR zaustaviti te trendove glasovao bih za njega i ja i moj Klub, ali nemamo argumenta da u to vjerujemo pa ga ne možemo podržati, ali možemo podržati dijalog, rekao je Pupovac. Veća je odgovornost na vašoj strani nego na strani sindikata, poručio je resornom ministru Mirandu Mrsiću te ga pozvao da osigura dijalog.

»Vladu podržavamo, ali ovo je preosjetljiva stvar da bismo dopustili da se završi bez dijaloga. Ne može dokument MMF-a i Svjetske banke biti veće sveto pismo od prava radnika u ovoj zemlji«, poručio je. HNS-ova zastupnica Nada Turina Đurić izjavila je kako je iz vlade i nadležnog minstarstva u više navrata upućivan poziv za dijalogom, ali je i dato do znanja da se na ucjene neće pristati. Razumije, kaže, poziciju sindikata i nijihovo zalaganje za radnička prava, no nije razumno dizanje tenzija kao ovih dana.

»Ovaj zakon je samo mali kotačić svih zakona koji je dio reformskih politika ove vlade i trebao bi osigurati prije svega onima koji ne rade i ne mogu ostvariti pravo na rad da pristupe tržištu i dobiju posao«, rekla je Turina Đurić. Poručila je kako je fleksibilizacija na tržištu rada nužnost.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko podsjetio je kako je ZOR u proceduri Sabora već četiri tjedna, a tri tjedna je već uvršten na dnevni red.
»Raspravu smo odgodili na zahtjev sindikata kako bimso mogli s klubovima voditi razgovore, a u prošli petak smo najavili današnju rasprvu o ZOR-u«, rekao je Leko koji je pozdravio predstavnike sindikata na saborskoj galeriji. »Ovo je javni prostor, ovdje se bruse društveni interesi i ovo je prvo čitanje te je sve još uvijek otvoreno«, poručio je Leko

NOVO! 10:35 - U trenutku kad je ministar Mirando Mrsić u Saboru počeo obrazlagati odredbe novog ZOR-a, prosvjednici su počeli zviždati i proizvoditi snažnu buku, kako se sa video zida ne bi čulo što govori. S početkom njegovog govora, sindikalni čelnici su se spustili s galerije i zajedno s oporbenim zastupnicima izašli pred Sabor. 

»Ne želimo se vraćati, sve je jasno«, poručio je čelnik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević napuštajući s kolegama Sabor koji, suprotno sindikalnim željama, nije povukao raspravu o izmjenama ZOR-a s dnevnog reda.

Sindikati su prije saborske rasprave pozivali da se ona odgodi, uvjeravajući da će izmjene ZOR-a dodatno pogoršati položaj hrvatskih radnika.

HDZ-ov Ivan Šuker najavio je da će se HDZ-ovi zastupnici vrati nakon uvodnog dijela, odnosno kad stajališta budu iznosili predstavnici klubova zastupnika.

----------------------------------------------------------

Iščekujući prijenos iz sabornice prosvjednici su se zagrijavali uz lakoglazbene note. Osim članova pet sindikalnih centrala, prosvjedu su se pridružili i predstavnici udruga koje su se aktivno uključile u akcije protiv izmjena radnog zakonodavstva.

Prosvjednici su pozdravili zahtjev klubova zastupnika HDSSB-a, Hrvatskih laburista, HDZ-a, SDSS-a, HNS-a te nezavisne zastupnice Jadranke Kosor

No nisu bili najzadovoljniji činjenicom da je dano samo deset minuta pauze.

Čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever izjavio je kako je saborska rasprava o izmjenama Zakona o radu, planirana za danas, prigoda da se zastupnici legitimiraju, tko je na strani radnika i naroda, a tko se svrstao na drugu stanu.

»Na zastupnicima je da se legitimiraju, a na sindikatima da to znaju prepoznati i djelovati«, izjavio je Sever novinarima u Saboru, ispred kojeg traje radnički prosvjed.

Sindikalni čelnik Ozren Matijašević očekuje, pak, da rasprave o predmetnim izmjenama neće ni biti, odnosno da će zastupnici poslušati glas razuma i privremeno odgoditi raspravu.

Riječ je o esencijalnom zakonu koji ima smisla ako se donosi društvenim konsenzusom, rekao je Matijašević.

Najavio je da će, ako odgoda izostane, sindikalni predstavnici biti na saborskoj galeriji i svojom nazočnošću pokušati utjecati na svijest saborskih zastupnika i zastupnica.
Sever je također najavio da će sindikati dobro proanalizirati jučerašnji štrajk solidarnosti s radnicima koji rade, a ne primaju plaću i pripremiti se za dalje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.