Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
28. siječnja 2020.
Kriza u Uljaniku

Sindikalist Cerovac: ''Debeljak je enigma za nas, trebao je učiniti sve da se radnicima u veljači isplate dugovanja''

Foto M. Mijošek / Glas Istre
Foto M. Mijošek / Glas Istre
Autor:
Objavljeno: 3. ožujak 2019. u 21:17 2019-03-03T21:17:00+01:00

»Gotovo cijelo vrijeme otkad se otvorilo pitanje opstanka brodogradilišta u Puli i Rijeci navedeni saborski zastupnici nisu imali potrebe zatražiti raspravu na Vladi ili u Saboru o rješenju brodogradnje, posebno opstanka brodogradilišta u Puli i Rijeci«, napomenuo je Cerovac 

 Predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac ustvrdio je u nedjelju kako je strateški partner Tomislav Debeljak trebao učiniti sve kako bi se radnicima pulskog »Uljanika» u veljači mogla isplatiti sva zaostala dugovanja, a kritizirao je i nečinjenje političara na razrješavanju pitanja brodogradnje.

»Tomislav Debeljak je enigma za sve nas, ali nakon što je izabran za strateškog partnera od strane Uprave i Nadzornog odbora Uljanika, uvjeren sam da je trebao promptno reagirati odnosno trebao je učiniti sve da radnicima u veljači budu isplaćena sva zaostala dugovanja, a tek se kasnije trebao upuštati u raspravu i dokazivanje sa Vladom«, poručio je Boris Cerovac u priopćenju.

Ustvrdio je i kako sporost u odlukama ne donosi pozitivne već negativne pomake za budućnost hrvatske brodogradnje.

»Očekujem da najkasnije u dva– tri dana novi strateški partner zajedno s Vladom RH i Upravom Uljanika, uz prisustvo sindikata, dogovori isplatu zaostalih plaća i krene s realizacijom«, poručio je Cerovac te dodao kako će, u suprotnom, »zajedno s kolegama raditi da u mogućem stečaju ne dođe do preuzimanja Uljanika i '3. maja' od onih koji ne žele dobro radnicima i građanima dviju županija«.

»Oduvijek sam smatrao da za propuste, slučajne ili svjesne, moraju odgovarati počinitelji, a ne da se sve prelomi preko leđa radnika kako je to slučaj u brodogradilištima Uljanik i '3. maj'. Tko je kriv? Uz staru Upravu Uljanik grupe, zasigurno su to političari na svim razinama kojima je važan njihov interes, a ne interes građana. Ti isti političari zaboravljaju da su izabrani da predstavljaju sve građane«, istaknuo je Cerovac u priopćenju.

Ustvrdio je kako se danas brodogradilišta u Puli i Rijeci nalaze pred stečajem odnosno likvidacijom samo zato što se ne čini dovoljno od strane političara i institucija da bi se to spriječilo.

»Nečinjenje političara i javnim istupima onih koji žele zlo radnicima brodogradilišta dodatno se otežava ionako gotovo neizdrživo stanje«, smatra Cerovac.

Rekao je i da ga je posebno razočaralo 14 saborskih zastupnika iz Primorsko-goranske i Istarske županije, ali i saborski zastupnici izabrani da predstavljaju nacionalne manjine kao što su to talijanska, srpska i romska manjina.

»Gotovo cijelo vrijeme otkad se otvorilo pitanje opstanka brodogradilišta u Puli i Rijeci navedeni saborski zastupnici nisu imali potrebe zatražiti raspravu na Vladi ili u Saboru o rješenju brodogradnje, posebno opstanka brodogradilišta u Puli i Rijeci«, napomenuo je Cerovac te je ponovno pozvao političare na svim razinama da se napokon izjasne zalažu li se za očuvanje ili zatvaranje brodogradilišta u Puli i Rijeci.
Ako to u toku ovog tjedna ne urade, smatra čelnik Jadranskog sindikata, stvoriti će se uvjerenje da se zalažu za zatvaranje brodogradnje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze