Pozdravio odluku ECB-a, ali...

Sinčić: Hrvatske nema monetarni suverenitet ni monetarnu politiku

Hina

»Nama je potrebna jedna potpuna promjena te politike kako bi središnja banka postala u pravom smislu riječi središnja banka, a ne da služi samo za otkupljivanje deviza«, rekao je Sinčić



PULA – Bivši predsjednički kandidat Živoga zida Ivan Sinčić danas je u Puli pozdravio odluku Europske središnje banke (ECB) kojom će do kraja 2016. godine kupnjom državnih obveznica biti stavljeno u opticaj novih 1,1 milijardi eura, no smatra kako je Hrvatska isključena iz »te priče« te da »nema monetarni suverenitet i monetarnu politiku«


Drži da je tom odlukom ECB iskoristila nove instrumente monetarne politike i time, rekao je, »priznala da je politika mjera štednje koja se do sada provodila, bila pogrešna«.


Međutim, kazao je Sinčić na konferenciji za novinare, način na koji se novac stavlja u opticaj je pogrešan jer će se time, kako je rekao, »države morati opet zaduživati kod privatnih banaka umjesto da se direktno financiraju od svoje središnje banke.




U ovom slučaju trebalo bi ponuditi jedno održivo rješenje kako bi se uklonio posrednik između države i njezine središnje narodne banke, ustvrdio je Sinčić.


Dodao je da su Hrvatska i Hrvatska narodna banka (HNB) u potpunosti isključeni iz te priče jer, kako je rekao »Hrvatska nema niti monetarni suverenitet niti monetarnu politiku«.


»Nama je potrebna jedna potpuna promjena te politike kako bi središnja banka postala u pravom smislu riječi središnja banka, a ne da služi samo za otkupljivanje deviza«, rekao je Sinčić.


Također je zahvalio biračima u Istarskoj županiji koji su mu u prvom krugu predsjedničkih izbora iskazali veliku potporu, kazavši kako je narod Istre prepoznao njegov program te da je i građanima Istre »dosta svih tih političkih elita koje vode narod u propast«.


»Premda vlada mišljenje da se u Istri bolje živi i da je ovdje bolja situacija nego u ostatku zemlje, iz priče s ljudima na terenu te brojem ovrha i brojem ljudi koji imaju problema s deložacijom, vidljivo je da je stanje u nekim segmentima čak i gore nego u nekim drugim županijama«, kazao je Sinčić.


Ocijenio je da je Istra također »žrtva loše politike svih dosadašnjih Vlada«. Istaknuo je kako Živi zid ima svoje podružnice u Puli, Labinu, Pazinu i Umagu te da se članstvo povećava, izrazivši zadovoljstvo brojem članova.


»Mi želimo te ljude educirati i tako stvoriti konstruktivne podružnice koje će biti temelj naše infrastrukture«, zaključio je Ivan Sinčić potvrdivši izlazak Živod zida na lokalne izbore te na izbore za mjesne odbore.