Nedolično ponašanje

Seks skandal u pulskoj školi: Nedolično ponašanje zataškavano godinama. Uključio se DORH

Portal Novilist.hr

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre

Profesoru informatike u pulskoj Medicinskoj školi na čijem se satu dogodio niz neprimjerenih seksualnih radnji, slijedi otkaz



PULA Medicinsku školu u Puli potresa seksualni skandal, a na vidjelo je izašlo da se razno nedolično ponašanje ondje zataškavalo godinama. Prošlog mjeseca jedan je učenik tijekom nastave seksualno uznemiravao svoju kolegicu zavlačeći joj ruku u gaćice dok je profesor to gledao ne reagirajući. Dogodilo se to među 16-godišnjacima, učenikom i učenicom drugog razreda, a kako doznaje Glas Istre, učenici su navodno svojevoljno sudjelovali u seksualnim radnjama i nije bilo prisile.  Nevjerojatno je da se sve događalo pred očima profesora informatike koji uopće nije reagirao. Profesoru informatike u pulskoj Medicinskoj školi na čijem se satu dogodio niz neprimjerenih seksualnih radnji, slijedi otkaz.


Potvrdila je to Glasu Istre vršiteljica dužnosti ravnateljice Sanja Benazić-Kliba koja veli da dotični profesor (podaci poznati redakciji) više nije u školi i ne drži nastavu, a nije niti na bolovanju. Škola je već našla zamjenu za smijenjenog profesora, a kako doznaje Glas Istre, nastava se odvija redovito bez obzira na aktualne događaje. Školski odbor 16. studenog smijenio je dosadašnju ravnateljicu Gordanu Ćoso jer je povukla odluku o otkazu profesoru informatike koji nije reagirao na seksualno uznemiravanje na njegovom satu.


Benazić-Kliba navela je da profesoru još nije otkazan ugovor o radu, pojasnivši da je u tijeku poništenje odluke ravnateljice koja ga je prvo smijenila, pa vratila na posao, nakon čega će mu se i uručiti otkazivanje ugovora o radu.


Istraga policije i DORH-a




U slučaj se uključila Istarska policija i DORH. Glas Istre saznaje da su pojedini roditelji učenika danas bili pozvani na obavijesni razgovor.


– Izvješćujemo vas da policijski službenici u suradnji s nadležnim odvjetništvom provode izvide. Zasad ne možemo iznositi pojedinosti vezano za dosad provedene radnje, kratko je izvijestila Nataša Vitasović iz PU istarske.


Smijenjena ravnateljica Gordana Ćoso ni danas nije željela razgovarati, rekavši da će se oglasiti kada završe svi istražni postupci. Nema nikakve reakcije niti iz istarske županije koja je osnivač škole, a nadležna pročelnica Patricia Percan ne odgovora na postavljena pitanja.


Foto Glas Istre


Foto Glas Istre



No, skandalu tu nije kraj jer se, kako piše Jutarnji list, doznalo da su roditelji učenika pulske Medicinske škole još prije četiri godine upozoravali na nedolično ponašanje istog tog nastavnika, optužujući ga da je pipkao i na druge načine seksualno uznemiravao učenice. Govori se, naime, kako je smijenjena ravnateljica dulje vrijeme “pokrivala” tog nastavnika.


Kruže svakave priče


– Nitko od nas ne zna točno što se na tom satu zapravo dogodilo. U školi kruže svakakve priče, ali činjenica je da je taj profesor dosad imao mnogo propusta i ovo je samo jedan u nizu. Kako se može dogoditi da netko svjedoči takvom seksualnom zlostavljanju i da ništa ne poduzme. Ne znamo što se zapravo događa. Samo znamo da je pravi cirkus. Bivša ravnateljica pojavila se na poslu iako je smijenjena i bolje da vam ne govorim što je bilo poslije, kažu za Jutarnji članovi kolektiva pulske škole u kojoj se nakon zadnjeg incidenta provodi inspekcijski nadzor.


Razrješenje ravnateljice tražilo se još prije četiri godine, upravo zato što su roditelji tog istog nastavnika prijavili zbog pedofilije. Tada je on negirao optužbe, a njegovim su se slučajem pozabavili policija i DORH, a poslije je oslobođen optužbi, piše Jutarnji list dodajući da je tada čak prosvjetna inspekcija predložila ravnateljičino razrješenje jer optuženog nastavnika nije poslala na procjenu psihofizičkog stanja i radne sposobnosti.


U Ministarstvu znanosti i obrazovanja potvrdili su da su u pulskoj Medicinskoj školi u tijeku dva inspekcijska nadzora te da je prosvjetna inspekcija podnijela kaznene prijave protiv dvoje djelatnika zbog mogućeg kaznenog djela iz članka 177. Kaznenog zakona koji se odnosi na zanemarivanje i zlouporabu djetetovih prava. Dodaju da je o događaju od 17. listopada ove godine, okarakteriziranom kao seksualno uznemiravanje malodobnog učenika nad malodobnom učenicom, sačinjen i potpisan zapisnik te da se piše dodatak zapisniku zbog kasnije nastalih okolnosti.