HDZ-ov veteran

Šeks negira vezu sa SDS-om: Imam naznaka odakle dolazi ova kampanja protiv mene

Dražen Ciglenečki

Vladimir Šeks, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Vladimir Šeks, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Ocjenjujem da se radi o još jednoj manipulaciji, u suradnji s određenim medijima, koja nastoji poništiti razlike između žrtvi i suradnika jugoslavenske tajne službe", zaključuje Šeks



ZAGREB Jutarnji list je u posljednja dva dana objavio više velikih tekstova na osnovu dijela dosjea Službe državne sigurnosti o sada pokojnom Zlatku Bagariću, kojeg se povezivalo s kriminalnim podzemlje, a koji bi trebali dokazati da je Vladimir Šeks bio dragovoljni suradnik jugoslavenske političke policije.


Iz HDZ-a, u kojem je Šeks pročelnik Savjetodavnog vijeća, stiglo je njegovo priopćenje u kojem teze o svojoj suradnji sa SDS-om naziva “netočnim, tendencioznim i manipulativnim”.


“Nakon što sam 1971. pokrenuo kazneni postupak protiv Službe državne sigurnosti zbog nezakonitog otvaranja pošte, kroz dva desetljeća bio sam pod kontinuiranim nadzorom i obradom SDS-a, što je uključivalo prisluškivanje telefona, nadzor pošte i uhođenje.




Pažljivo iščitavanje cjelovitih dokumenata koji bilježe kontakte koje sam 1974. imao sa službenicima SDS-a pokazuje da sam i u slučaju Zlatka Bagarića osujetio jednu od brojnih klopki koje su mi namještali pripadnici jugoslavenske tajne službe”, navodi se u Šeksovom priopćenju.


Iz Bagarićevog dosjea iz Hrvatskog državnog arhiva, u kojem su i transkripti Šeksovih razgovora s djelatnikom SDS-a o tom emigrantu koji se devedesetih vratio u Hrvatsku, jasno je da je Šeks prenosio Službi informacije o Bagarićevim političkim aktivnostima u Njemačkoj, o kojima mu je on govorio kad je bio u Osijeku.


No, Šeks podsjeća da je on zbog takozvanog verbalnog delikta, “koji je započeo djelovanjem agenta provokatora 1981. godine”, služio zatvorsku kaznu u KPD Stara Gradiška i da mu je zabranjeno da se bavi odvjetništvom.


“Stoga ocjenjujem da se radi o još jednoj manipulaciji, u suradnji s određenim medijima, koja nastoji poništiti razlike između žrtvi i suradnika jugoslavenske tajne službe”, zaključuje Šeks.


On, dakle, smatra da je Jutarnji list tu samo instrument nekih njegovih protivnika, koji su osmislili ovu manipulaciju.


– Imam naznaka odakle dolazi ova kampanja protiv, ali ne mogu još o tome govoriti, rekao nam je jučer Šeks.


Njemu opet bliski Branimir Glavaš na Facebook-u je izravno optužio Matu Radeljića, savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.


“Potpuno je jasno kako iza svega toga stoji Most, ali i kolovođe desnog krila HDZ-a kojima Šeksova politička dugovječnost uopće ne odgovara. Od svih tih podmetanja i igara ‘dvorskih luda’ s Pantovčaka ne bih abolirao jednog od savjetnika predsjednice.


Sve to skupa me jako podsjeća na psiho profil jednoga od njih s kojim sam desetak godina surađivao, a to je Mate Radeljić”, sumnja Glavaš da je izvor kampanje protiv Šeksa na Pantovčaku.


Predsjednica je svojedobno smijenila Šeksa s mjesta svojeg pravnog savjetnika zbog njegovih pritisaka na Komisiju za pomilovanja.


Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, predsjednik Sabora, također misli da ovo što se događa Šesku nije slučajno.


– Napadi na gospodina Šeksa su učestali i događaju se ciklički. Otvaraju se dosjei i postoje različite interpretacije, jedni ga optužuju, a on sam kaže da je bio u poziciji da je morao zavarati one koji su ga ispitivali, jer je bio predmet obrade tih službi.


Ovo se ne događa slučajno u ovom trenutku nego se pokušava diskvalificirati Vladmira Šeksa, izjavio je Jandroković za Hrvatski radio.