Što je sigurno, sigurno je

Šeks i Grubišić zatražili mirovinu i stavili je u mirovanje; Lesar: Što je zakonito, nije i moralno

Hina

Mogao bih razumijeti da su uzeli tu povlaštenu mirovinu i doista otišli u mirovinu. Što sad rade u Saboru, doista ne znam«, rekao je Lesar.



Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik HDZ-a Vladimir Šeks danas je potvrdio da je zatražio mirovinu, ali i da ju je odmah stavio u mirovanje.


Na upit novinara je li istina da je zatražio mirovinu, Šeks je odgovorio: »Istina je. Zavod za mirovinsko osiguranje mi je odredio visinu mirovine, ali sam tu mirovinu odmah stavio u mirovanje«.


»To sam napravio iz jednoga razloga da preveniram evenutalne zakonske promjene koje bi mogle ugroziti stečena prava zastupnika koji su već ostvarili po različitim osnovama, iako to mene ne tangira s obzirom da ja imam i previše mandata«, kazao je Šeks, ali i dodao da je to ipak napravio »iz predostrožnosti« i da ne bi došlo do neke zakonske promjene koja bi ga ugrozila jer su, kako navodi, u nekoliko zadnjih godina već u tri ili četiri navrata mijenjani zakoni prema kojima je smanjivana zastupnička mirovina za 10 posto.




Novinare je zanimalo i Šeksovo mišljenje o komentarima po kojima tu nije ništa nezakonito, ali da je pitanje koliko je moralno.


»Ako je nešto zakonito, a ovo je zakonito, ja sam iskoristio svoje pravo, imam 42,5 godine radnog staža i to sam mogao napraviti sada, a mogao sam napraviti i kasnije«, naveo je ponovivši da je to učinio sada da prevenira moguće promjene koje bi ugrozile njegov postojeći status.


Na novinarski upit kako gleda na kolege koji nisu stekli po svim uvjetima pravo na mirovinu, ali su isto prevencije radi sada zatražili umirovljenje, a nastavit će sjediti u Saboru, Šeks je odgovorio: »Ne vidim da je to ništa neprirodno. Niti je amoralno niti je nezakonito«.


Dinko Burić (HDSSB), zamoljen da komentira isti potez svog stranačkog kolege Bore Grubišića, rekao je da ne vidi ništa sporno u tome ukoliko je u skladu sa zakonskim propisima.


»Kolega Grubišić, koliko znam ima 60 godina života, 38 godina radnog staža, od toga 33 godine na poslovima kirurga i četiri godine kao pripadnik specijalne policije. Vrlo je aktivan zastupnik i u njegovim godinama, ako je stekao uvjete za saborsku mirovinu, nije učinio ništa što bi se moglo okarakterizirati kao nemoralno«, rekao je Burić.


Na novinarsko pitanje bi li on to napravio isto, rekao je da u ovim godinama sigurno ne bi jer je ipak nešto mlađi. »Ali kad bih bio u godinama u kojima je on sada, ono što mi pripada po zakonu to bih sigurno i napravio«, kazao je dodajući, međutim, da se ne zamara činjenicom hoće li toga biti dok on dođe u te godine.


Hrvatski laburist Dragutin Lesar ocjenjuje da je to dokaz da »nešto što formalno pravno jeste zakonito, nije ni pošteno ni moralno«.


»Mogao bih razumijeti da su uzeli tu povlaštenu mirovinu i doista otišli u mirovinu. Što sad rade u Saboru, doista ne znam«, rekao je Lesar.


Potvrdio je da će Laburisti podržati zakon kojim će se ukinuti povlaštene mirovine i da je još 2005. prvi podnio takav prijedlog podsjetivši da su ga tada jedni ismijavali, među kojima i neki koji su to upravo sada napravili, a drugi su šutjeli ili pak to prozivali demagogijom, poput SDP-a.


Lesar je naveo i da bi zastupnika Laburista koji bi to napravio isključio iz stranke.


Hrvatski sabor danas je na svojim internetskim stranicama objavio popis od 46 zastupnica i zastupnika iz prošlog saziva koji su podnijeli zahtjev za izdavanje potvrda o trajanju mandata zastupnika, a na temelju kojega mogu zatražiti aktiviranje zastupničke mirovine.


Među tih 46 zastupnika je i sedam onih koji su izabrani i u sedmi saziv Sabora – HDZ-ovci Vladimir Šeks, Stjepan Milinković, Ivanka Roksandić i Ana Lovrin, HDSSB-ovac Boro Grubišić, te zastupnici manjina Deneš Šoja i Furio Radin.


Predsjednik Sabora Boris Šprem je kazao kako se objavom popisa zastupnika koji su zatražili izdavanje potvrda o trajanju mandata udovoljilo učestalim zahtjevima novinara, a što, naglasio je, ne mora značiti i da su aktivirali zastupničku mirovinu.


Upitan zašto su se odlučili na takav potez, posebno oni koji su mirovinu aktivirali samo na jedan dan, kako bi se kao zastupnici sedmog saziva vratili u Sabor, Šprem je odgovorio kako vjeruje da im je osnovna nakana bila »ostvariti sigurnost da će tu mirovinu i dobiti«.