Petak, 9. listopada 2015.
Završilo norveško istraživanje

Seizmičko snimanje podmorja potvrdilo: Jadran bogat naftom i plinom

Foto B. Vukičević/Cropix
Foto B. Vukičević/Cropix
Autor: Mario Matana
Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 14:36

Realne su šanse da Hrvatska postane energetski div regije, pa i Europe, izjavio je Vrdoljak, najavivši da će već na proljeće biti raspisan međunarodni natječaj za eksploataciju nalazišta

SPLIT Kompletna hrvatska strana Jadrana prebogata je nalazištima plina i nafte - pokazalo je 2D seizmičko snimanje podmorja, na kojem je proteklih pet mjeseci radila specijalizirana norveška grupacija "Spectrum".

Rezultati su danas objavljeni na istraživačkom brodu "Seabird Northern Explorer“, a uz čelnika norveške grupacije Runea Enga, događaju je nazočio i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Eng nije htio špekulirati o količinama na detektiranim nalazištima, tek je naglasio da bi eksploatacija na ovom području zbog manjih dubina tehnički mogla biti prilično jednostavna.

- Realne su šanse da Hrvatska postane energetski div regije, pa i Europe, izjavio je Vrdoljak, najavivši da će već na proljeće biti raspisan međunarodni natječaj za eksploataciju nalazišta. Interes je, tvrdi, već pokazalo dvadesetak svjetskih naftnih i plinskih kompanija.

- Ne bih želio iznositi brojke kako bi impresionirao hrvatsku javnost, ali dio rezultata koje smo danas dobili govore da možemo biti jedna od rijetkih europskih zemalja poput Norveške koja ima više nafte i plina nego što nam treba. Sada slijedi obrada podataka, do konca veljače uspostavit će se "data room“ sa seizmičkim podacima iz Jadrana, a obrađeni podaci bit će dostupni od travnja ove godine. Idućih mjeseci sudjelovati ćemo na svjetskim konferencijama, zajedno s kolegama iz Spectruma, prezentirajući zainteresiranim naftnim kompanijama podatke, a ključna će biti konferencija u Houstonu, kazao je Vrdoljak i najavio i objavu javnog natječaja za dodjelu koncesija za eksploataciju nalazišta nakon pripreme sve potrebne dokumentacije jer u poslovanju sa svjetskim korporacijama "ništa ne smije biti niti na rubu zakona“.

- Za 5,6 godina može se očekivati da će prva nafta i plin poteći iz novih bušotina, kazao je ministar gospodarstva, koji i prije prave eksploatacije vidi velike benefite za hrvatsku industriju. Očekuje, naime, da će od 2015. do 2019. godine globalni naftni "igrači“ uložiti stotine milijuna dolara u Hrvatsku u granama vezanim za pripremi i istraživanja. Kolika će biti dobit u brojkama nije želio govoriti, no siguran je da će hrvatski građani i industrija plaćati najjeftiniji plin.

Da je snimanje pokazalo interesantne strukture, vjerojatno nafte, koje do sada nisu bile viđene, potvrdio je i Spectrumov predsjednik i glavni izvršni direktor Rune Eng.

- Zahvaljujući novim tehnologijama u stanju smo vidjeti dublje nego ranije i bolje procijeniti stanje. Do sada obrađeni podaci ukazuju na nove i neispitane ugljikovodične sustave i poteze. Nakon dovršetka našeg najnovijeg seizmičkog ispitivanja Hrvatska ima sve što je potrebno za uspješno provođenje natječaja u 2014. godini, rekao je Rune Eng.

Jedno od pitanja upućenih predstavnicima Spectruma i ministarstva bilo je i kako to da seizmička snimanja također 2D tehnikom tijekom '70-tih i '80-tih godina prošlog stoljeća pa čak i probna bušenja nisu rezultirali ovako optimističnim prognozama i nalazima. Odgovori su bili jednoglasni s obje strane: tehnologije koje su se koristile tada, pa čak i početkom 90-ih, jednostavno nisu ni blizu po preciznosti današnjim, suvremenijim metodama koje daju bolju procjenu rezervi i iskoristivosti ugljikovodičnih nakupina u geološkim strukturama hrvatskog Jadrana!

Komentari

59
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • 12000 ABBL
  12000 ABBL   Objavljeno: 22. siječnja 2014. u 23:01

  Šeik Vojko bin Oberkhalifa ,joooj kad počnu provizije,ako uoće bude nešto od toga.A naši političari oličenje poštenja,ni u raj ih neće,prepošteni su i za tamo.

  • 12000 ABBL
   12000 ABBL   Objavljeno: 23. siječnja 2014. u 23:26

   ...za Komadinu je teško,ali prva platforma će bit nazvana po njemu ZORAN ALFA 1.Plinsko polje Čižići,dubina 1m

  • Pjacal
   Pjacal   Objavljeno: 23. siječnja 2014. u 2:19

   Ova je dobra !
   A kako bi bilo za naseg zupana KOmadinu ?

 • Traktor Tom   Objavljeno: 22. siječnja 2014. u 11:51

  Ima, nema, ima, nema, Ima, nema, ima, nema........ a da idemo do babe gatare

 • bulut
  bulut   Objavljeno: 22. siječnja 2014. u 10:24

  lijepo.....možemo za 20-tak godina očelivati Rijeku nalik na Dubai :-)

 • bulut
  bulut   Objavljeno: 22. siječnja 2014. u 10:24

  lijepo.....možemo za 20-tak godina očelivati Rijeku nalik na Dubai :-)

 • Pjacal
  Pjacal   Objavljeno: 22. siječnja 2014. u 3:29

  Da pojasnimo,

  Hrvatska u cijelin lezi na znatnim kolicinama nafte i plina, dovoljno se prisjetiti probnih pusenja po cijeloj bivsoj Jugi krajem 60-ih i kroz cijele 70-te. Kako sam napisao u prvom komentaru 'vlast' nije dozvolila javnu objavu rezultata kao ni ekploatacju.
  Hrvatska nece postati Norveska jer je u startu napravljan krivi korak : priprema za vadjenje ugljiko-hidrata nije ni pocela: inzenjering, offfshore brodogradilista pa na kraju same instalacije na moru. Od svega se moze uzeti postotak. Na kraju, strane kompanije ce pojest nas dio kolaca na nacin da ce dovuci svu silu brodova za busenje , tegljaca i ostalih plovecih objekata .Inace , nemamo ni prostora za odrzavanje i servis takvih objekata pa ni tu ne mozemo ocekivati neku zaradu. Lenac mrvice, Lamjana mrvice.
  Nama opet 0.

  Gosp Volpi i druzina Pere Kvrzice su na mala vrata usli u Rijeku a penetrilali u Hrvatsku.
  Kao ; dobrotvori smo , volimo ovaj kraj itd.
  Da za nekoga koji ne poznaje pozadinu upravo tako .
  Za neke , tu su radi sirenja posla, pripreme za mogucu okupaciju logistickog posla oko naftnog biznisa.
  Sto se tice CROSCA, ta kompanije je po tehnologiji busenja i prerade na moru zaostala barem 30 godina.
  Osim toga nemaju novca kao ni drzava da pokrenu cijelu pricu na nacin da nese kompanije odrade cijeli posao.
  Samo jedna procesna jedinica koja plovi za odvajanje nafte od ostatka stoji cca. 600 mil. USD pa na vise.
  Ploveci objekti za busenje na srednje dubokim morima (kao sto je Jadran ) stoje cca.800 mil. USD pa na vise.
  Jedan remorker srednje velicine ( 80 m ) za opskrbu platformi stoji oko 18 mil. USD.
  Ne vidim tko bi prezaduzenoj zemlji dao toliki zajam a da pri tome 'njihovi' plovni objekti leze usidreni negdje.
  Najam jenog broda za busenje na srednjim dubinama mora stoji 500.00 USD po danu !
  S toga , ohaldimo se i priberimo , tu je Chevron , oni ce sve lijepo odraditi za nas , dobit cemo 40% od ukupne kolicine , jos ce nam prateci servisi pojest 2-3 % ( Gosp. Volpi i druzina ako su tu radi sirenja biznisa ) pa na kraju ce nam ostati mrvice.

  Nema brige , robovi krupnog kapitala bili i ostali !

  • Pjacal
   Pjacal   Objavljeno: 22. siječnja 2014. u 15:00

   Preimenovati zemlju u ; Sjebistan ili na engleskom ; whatafuckistan !

   LoL

  • Galiot33
   Galiot33   Objavljeno: 22. siječnja 2014. u 13:30

   Kvarnerski Zmaju problem je u ovoj našoj sramotnoj državici bijesnih, mrzovoljnih, prevarantskih, lopovskih, talentiranih, vrijednih, dobrih, dobronamjernih jadnika koji trunu na cvjetnoj livadi prekrasnog pejsaža krcatoj prirodnih plodova, koji sami od sebe padaju od zrelosti i slatkoće, da bi ih taj jadan narod i njegove vođe, odgrizavši mali komadić, odbacio pa svakodnevno gazio i uništavao.

  • Kvarnerski Zmaj
   Kvarnerski Zmaj   Objavljeno: 22. siječnja 2014. u 10:25

   Ne razumijem u čemu je problem ako će stranci otvarati firme kod nas, jer im je Hrvatska zanimljiva? Zar je neki problem ako će to ovoj državi koja liči na zgužvanu limenku doprinjeti u zapošljavanju njezinih stanovnika?
   Činjenica je da MI nemamo niti zahrđale lipe za otvaranje novih firmi, a kamo tek nešto što u predznaku nosi riječ "mega", i pritom zaposliti 15000, 20000, 40000 ljudi.
   Nemamo niti za održavati ovoga što je trenutno u gašenju, a sve se polako gasi, nezaposlenost je sve veća. Nismo u tome jedini (osim Njemačke), već cijeli Svijet osjeća posljedice recesije.
   Vjerujem da ljudi koji nemaju posao, a neophodan im je, ujedno uopće ne interesira da li će raditi za Francusku, Norvešku, Rusku, ili Japansku firmu, bitno im je da rade, primaju plaću i preživljavaju sa svojim obiteljima.

 • marmel
  marmel   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 21:55

  Nemoj da brinas, Merkel obozava hrvate,srbe,spance,grke,porugalce,italijane itd. i sve ce napraviti da hrvati zive bolje od njemaca-dokazano hahaha

 • gstanoje
  gstanoje   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 21:41

  Naše šanse da nađemo naftu i plin su ogromne.!!!! Naime, dokazano je pravilo da su svi narodi koji nevole radit našli naftu, a mi smo tu negdje .
  Pronalaza nafte i plina bi nas tek do kraja upropastio jer bi za 10-tak godina sadašnji dug države ustostručili !!!! na račun toga.

 • marmel
  marmel   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 21:39

  kad cemo da shvatimo da se moraju rukavi da zavrnu i da se ide na posao??
  mozda za tisucu godina,do 20 godina unazad nas hranio sozializam,sad nas hrani feudalizam-kako dalje

 • marmel
  marmel   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 21:36

  A ameri jedva cekaju da nam pomognu,-mi u hladu a oni za nas ganjaju, srbe,talibane,kineze,somalce,ukrajince,slovence,bosance,crnce-itd, e jesu dobrodusni a kuci nemaju sta jesti

 • marmel
  marmel   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 21:27

  bolje sjedite u hladu i gledajte kako se drugi muce-savjet iz züricha

 • marmel
  marmel   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 21:25

  ne dirajte nista, da nebi sta pokvarili,hvatajte ribe okolo

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 21:13

  Mogli bi skrpit za nekoliko slijedećih plaća ?!

 • Avatar
  Avatar   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 21:06

  Fino. Već vidim novi bratoubilački rat, ali ovog puta s brzom vojnom intervencijom (čitaj okupacijom) od strane USA waffen SchutzStaffena te implementaciju njihove naci, pardon, demokracije.

  • Zdravax
   Zdravax   Objavljeno: 22. siječnja 2014. u 7:01

   Pa naravno ... steta dicnih Hrvata. A mogli bi vjerno cuvat busotine ....

 • Kumpare Gazarinni
  Kumpare Gazarinni   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 20:43

  Ako to čuju Amerikenjci odmah će nam usilit njihovu demokraciju pa smo ga popušili...

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 20:35

  Jel vi vidite ovu facu ?! Jel to liči na ministra ?!

 • Crvenkapica5
  Crvenkapica5   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 20:31

  Btw, čitam kako je u Venecueli litra benzina par centi. Kažu kako je jeftinija od vode. A što će Venecuela kad naftni izvori presuše kao što su presušili izvori u SAD-u? SAD je skoro 100 godina bio glavni proizvođač nafte u svijetu, a sad je 3/4 uvoze. Bliski istok je naftu otkrio tek u 50-ima i 60-ima. Otrijeznimo se, da bi planeta mogla još idućih 200 godina koristiti naftu pothitno treba enormno povećati njenu cijenu! To je jedini način da se smanji potražnja i da se očuvaju izvori za buduće generacije...

 • Crvenkapica5
  Crvenkapica5   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 20:24

  Lonac se kuha, a zec u šumi. Gospodo, Norvežani su snimili podmorje 2D tehnikom. Da bi se moglo reći "Jadran je bogat naftom i plinom" treba provesti snimanje 3D tehnikom. Mi za sada ne znamo je li to što su Norvežani snimili izvori čiste nafte ili naftni mulj/pijesak. Ako je riječ o mulju, onda zaboravite na dolazak stranih naftnih kompanija jer izvlačenje nafte iz naftnog mulja je skup i neisplativ proces. Odnosno, može se izvlačiti nafta iz mulja (to rade u Kanadi), ali za jedan galon čiste nafte kojeg izvučete iz naftnog mulja trebate potrošiti čak tri galona nafte.

 • marry
  marry   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 20:09

  Salve smjeha odzvanjaju kolometrima daleko.

 • gabon
  gabon   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 19:25

  Nije mi jasno zasto odmah sve treba dati strancima , oni ce od nas zahtijevati komad"kolaca". I mi imamo CROSCO i busece platforme. Iskoristimo prvo njih i dajmo posao nasim ljudima a tek onda strane kompanije mogu dobiti ono sta ostane.

 • Crvenkapica5
  Crvenkapica5   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 18:36

  Kako to da ovih dana u Jadranu ima nafte i plina, a nije ga bilo prije 35 godina kada su isto rađena istraživanja podmorja?

 • alterego
  alterego   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 18:24

  Kad je ministar vec spomenuo Norvesku, nadam se da mu je poznato da norveska drzavna kompanija Statoil drzi monopol u Norveskoj gdje je 67% vlasnik norveska drzava, a 9% norveski privatni sektor te da su akumulacijom kapitala kroz norveski naftni fond te daljnjim ulaganjem norvezani postali vlasnikom 1% svih svijetskih dionica.
  Nekako sam stekao dojam da je ministar skinuo gace prije nego sta se musterija pojavila. Poslije ce pricati o milijunskim investicijama. O javnoj raspravi na ovako vaznu temu niti rijeci...

 • despot
  despot   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 18:23

  Nit je plin, nit je nafta, već cjepivo za ptičju i svinjsku gripu što smo uvezli za cijelu Europu, pa poslije ckrcali u Jadran.

 • GLEMBAY
  GLEMBAY   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 18:19

  Eto, šeici su od danas za nas čipkin dim, a od sutra Norveška traži zajam od Hrvatske,svatko od nas ima svoju parcelu na Jadranu i milu nam bušotinu, nema više radit', samo jaja ' ladit' ....

 • nightlooser
  nightlooser   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 18:02

  ovako na slici , pod ovim šljemom , ne odiše mi baš povjerenjem ... (možda zbog "perspektivnog" pogleda u daljinu)
  a izjave tipa gabrićeve "izvozit ćemo vodu za naftu" i "bit ćemo uz bok norveškoj" djeluju mi malo neuvjerljivo za ministra čija je jedina kvaliteta da je zbog kvote hns-a zasjeo na to mjesto...

 • Barbariga Mandriol
  Barbariga Mandriol   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 17:59

  što ste do sada čekali bando lopovska

  •   rikuku
   rikuku   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 20:24

   Da KRADESE odjebe sa vlasti rodjo !!!

 • Barbariga Mandriol
  Barbariga Mandriol   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 17:59

  Potemkinova sela je fraza, koja označava nešto - što u stvarnosti ne postoji, već postoji samo kao privid i opsjena.

  Ova metafora nazvana je po ruskom vojskovođi i knezu Grigoriju Aleksandroviču Potemkinu, koji je u vrijeme Rusko-turskog rata 1787.-1792. postao namjesnik novoosvojenih krajeva ( Krim i priobalje Crnog mora). Potemkin je tada po opustjelim stepama južne Rusije dao sagraditi pored puta (kojim je carica Katarina II. sa svojom pratnjom imala kretati) lažna sela kulise, sa lažnim seljacima (manekenima), lažnim pastirima i lažnim stadima (koja su premještana po potrebi). Time je obmanuo caricu Katarina II., koja je prolazeći tuda 1787. na svom putu za Krim, vidjela lažnu sliku brze i uspješne obnove kojom je rukovodio Potemkin.

 • Moreno
  Moreno   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 17:41

  Čitam ove komentare na članak i moram se suzdržavati da ne povratim po tastaturi. Ne može čovjek vjerovati da ima toliko zlobe i gluposti u ljudima. Koliko pratim ove pisanije u Novom listu, po imenima i njihovim raninim postovima vidi se da to pišu tvrdi domoljubi i veliki protivnici i kritičari Vlade. Ti ljudi strašno vole svoju zamlju ali bi rađe da na Hrvatsku podne atomska bomba, nego da se za vladavine Milanovića i ekipe dogodi u Hrvatskoj išta pozitivno. Napadaju NL da su vladine novine a ja ću citirati dio članka iz NL objavljenog neki dan u kolumni "trafika Predraga Lucića. Tu se najbolje vidi kako komunjarski NL utjeće na stavove "domoljuba". Citiram:

  "N e vjerujem da Ivana Vrdoljaka, ministra takozvanoga gospodarstva u Vladi Republike Hrvatske, i najmanje pogađa to što ga po novinama nazivaju Del Boyem Trotterom i što se tako izruguju njegovim nedavnim izjavama da Hrvatska »za šest godina više neće uvoziti nego izvoziti plin"

  "On će, naravno, i dalje tamburati po svome: da kad su već »Talijani u Jadranu u vršnim godinama krajem devedesetih crpili 15 milijardi kubika plina«, onda nema nikakvog razloga da i Hrvatska ne crpi barem iste količine,"

  "A ko su Amerikanci u stanju printati nakit od zlata, srebra i platine, zbog čega tajnica u Vrdoljakovu ministarstvu ne bi mogla isprintati 15 milijardi kubika 3D plina na godinu? Zato što joj nedostaje optimizma, zato što je lijena iz printera izvaditi to hrvatsko bogatstvo ili zato što u državnom proračunu nema novca za toliko tonera?"

  Dakle, običan šarlatan Predrag Lucić, komunjara koji mrzi sve hrvatsko, samozvani naftni stručnjak koji je upravo pojeo govno, instruira "domoljube" kako se voli Hrvatska. (sada stvarno idem povračati)

  •   rikuku
   rikuku   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 20:27

   Bravo Moreno , to prokletstvo se zove Hrvatski jal !!! Medjutim nije vazno sto se kaze nego tko kaze , ovi mrzitelji Hrvatske na celu samnom nisu Hrvati nego rodjacka banda iz ercegovine !!!

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 16:19

  Bit će ko u Nigeriji !?

 • DrAzen
  DrAzen   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 16:12

  Pustimo strucnjake da odrade svoj dio posla,ako sta i bude sve prosperitetne snage ukljuciti u zajednicki projekt za boljitak cijelog drustva ako to uopce vise vrijedi,samo da ne zavrsimo kao BiH sa piramidama.

 • Asfaltino.
  Asfaltino.   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 16:10

  čekamo da vlada angažira stručni tim koji će biti dobro plaćen da odredi da li u jadranu ima soli.
  a što se tiče nafte, ako je bude, običan čovjek je samo najebao, kao u afričkim naftnim zemljama.

 • Posljednji V8
  Posljednji V8   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 16:09

  Dajmo sve te nalaze u koncesiju - sto je moguce prije!!!

 • Zdravax
  Zdravax   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 15:50

  Nadam se da je sva nafta u Hrv. teritorijalnim vodama kako bi mogli naplacivat turistima obilazak busotina, i kako zbog toga nemoramo proglasavat ekonomski pojas za sto nemamo ni hrabrosti ni potencijala, pa sad mozemo ocekivati svakakva sranja u vezi eksploatiranja ovoga ... da

 • ZGrobnika
  ZGrobnika   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 15:48

  Primjer Nigerije - obogatile se svjetske firme i par lokalnih hahara, a raji nista osim unistene ekologije. Sve vise srljamo u banana drzavu. Kad vec uzimate kredite za svaki *urac, zar mi nemamo dovoljno strucnjaka koji rade na svim svjetskim platformama, a koji bi mogli i kod nas, za nase novce i nase firme crpiti naftu i plin i time ne samo puniti rupe u proracunu nego i za naseg zivota nas izvesti na pozitivnu nulu, a ne da ostavljamo praunucima nase dugove i unistenu zemlju?

  • Djud
   Djud   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 22:19

   Upravo tako. Na žalost, svi naši političari su toliko nesposobni da naprosto ne vidim kako uopće od njih možemo očekivati da bilo što od ovoga iskoriste za dobrobit cijelog naroda.

   Jedni bi sve upropastili (kao što i jesu posljednjih dvadesetak godina) samo kako bi namirili svoje sebične i uskogrudne prohtjeve (tipa vikendica ili skupi sat). Što je čak možda i bolja solucija od ovih drugih koji će sve, za pre sitan postotak (koji će spremiti u džep), sve predati (ne bih to nazvao prodajom) nekim strancima koje neće biti briga ni za nas, ni za more, već samo za profit.

   Koliko glupi i bahati mogu biti ti političari, to je nevjerojatno! A mi smo još gluplji što ih ne znamo promjeniti. Ali i tada se postavlja pitanje: Tko da ih zamjeni?

   Znači preostaje nam jedino opet i opet iznova biti potlačeni u vlastitoj zemlji, na vlastitom moru...

  • Zdravax
   Zdravax   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 16:02

   Ovo mi mirise na Volpija :))

 • rikuku
  rikuku   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 15:38

  Bit će isto ko sa INA-inim buštinama u Sibiru !? Tko ih je ono prodao za NIŠTA i nikome NIŠTA ?!?!

  • latinko
   latinko   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 18:48

   Štern prodao i kupio stan u Londonu za 1 600 000 funti,

  • latinko
   latinko   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 18:48

   Štern prodao i kupio stan u Londonu za 1 600 000 funti,

 • rimidalv
  rimidalv   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 15:33

  Molim naftaša da objasni gospodinu ministru a i čitavoj javnosti, prije svega, što to znači otkriće, što znači procjena ležišta, što znači eventualno privođenje proizvodnji... Put od otktića /'otkrića' do proizvodnje vrlo dug, skup i trnovit. Ovo doživljavam kao trabunjanje napušenih.

  • latinko
   latinko   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 18:50

   Talijani naftu i plin eksplotiraju već 25 godina

 • Pjacal
  Pjacal   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 15:14

  To se zna od prije 30 godina kada su svuda po Jugoslaviji rađena probna bušenja. Pola tih bušotina je zatrpano za "crne dana" jer je Šepavi naredio da se to nesmije vaditi.

  Što se tiče sadašnje vlasti , interesantno je da su u Vladi najavili da će se "tender" raspisati na proljeće.

  Nadam se da su spremni sa ugovorima , jer ako se zalete grlom u jagode , a skloni su , postat ćemo Brazil 2.
  Svi će crpit i profitirat a domaćima mrvice.

  Bilo bi lijepo vidjet ugovore prije potpisivanja; da li su u njih ugrđeni "izmišljeni Hrvatski standardi" kao u Brazilu , Meksiku itd, samo da se natjera dodatna lova na konto. Isto me zanima da li će Vlada postaviti uvijet da se SVE Offshore instalacije moraju graditi u Hrvatskoj. Isto tako , dobavljači razne opreme da moraju otvoriti pogone u HR. Da se na tim offshore instalacijam mora zaposliti 80% Hr radnika.

  Nadam se da su Vldi svjesni da će im biti ponuđeno 40% profita od pojedine bušotine , isto tako da će probati kako je gore navedeno izvući dodatnih 20%. E na tome sada radi Brazili i društvo jer su potpisali ugovore koje nisu dobro protumačili , ili nisu znali.

  Isto tako se nadam da je Vlada već okupila tim stručnjaka iz Offshore svijeta kao i tim odvjetnika svijetske reputacije. Nadam se da su pripremili inžinjere i ostale da ih odmah uključe u projekte.

  Iskreno sve mi smrdi na, daj šta daš samo da zakrpamo proračun i kupimo mir.

  Samo da ne prokockaju ovo bogom danu šansu, da ipak ostane nešto i našoj djeci.

  • Pjacal
   Pjacal   Objavljeno: 22. siječnja 2014. u 3:37

   Ma , ako nis druigo netko je procitao sto sam napisao. Sve ima i drugu stranu price a informacije koje se plasiraju po Hr. su uvijek usminkane.
   Samo ne bih volio da se ne sazna druga strana medalje.

  • Djud
   Djud   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 22:25

   Na žalost, poznavajući naše političare, ništa nam od toga neće ostati. Eventualno zagađeno more.

   Po ovome što pišeš (mada sam ja laik pa ne mogu 100% tvrditi), ti si bolji stručnjak od svih ovih naših političara koji se slikavaku po novinama. Bar imaš konkretne informacije, za razliku od ostalih komentatora koji samo baljezgaju (kao i obično).

  • Djud
   Djud   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 22:25

   Na žalost, poznavajući naše političare, ništa nam od toga neće ostati. Eventualno zagađeno more.

   Po ovome što pišeš (mada sam ja laik pa ne mogu 100% tvrditi), ti si bolji stručnjak od svih ovih naših političara koji se slikavaku po novinama. Bar imaš konkretne informacije, za razliku od ostalih komentatora koji samo baljezgaju (kao i obično).

  • rimidalv
   rimidalv   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 15:35

   "Iskreno sve mi smrdi na, daj šta daš samo da zakrpamo proračun i kupimo mir."
   Upravo TO !

 • kirac bribirac
  kirac bribirac   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 15:11

  poznavajuc ovi petehi i kukurikavci , sve ce to proc va vetar...nisu u stanju nis nacinit pa neznaju ni s ovin... bolje da nisu nis otkrili ... dela se razanj a zec je jos va sumi...

  • Djud
   Djud   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 22:29

   Ma lako što je zec u šumi. Tamo mu je i mjesto. Nego, ovi razmišljaju o koncesiji na zeca, a zadržat će prava iskorištavanja mlijeka i jaja koja će isti davati.

 • DPO
  DPO   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 15:02

  Mda, Norveška, prije će to biti riješeno po poznatom modelu "Prodaj sve, uzmi pare i od ća".

 • volpin-o
  volpin-o   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 14:47

  Evo dela za se nezaposlene, počet će teć med i mliko...
  Ako nan nikad ni krenulo sad će, bit ćemo Norveška va mićen...

 • unimatrix
  unimatrix   Objavljeno: 21. siječnja 2014. u 14:46

  nema na kugli zemaljskoj toliko nafte koliko je pohlepnih politicara.Vec ce se naci novi sanader koji ce sve to lijepo prodati uvjeravajuci nas da je takonajbolje jer smo pametniji od stranaca koji bi zakupili vadenje nafte