Štefica Karačić

Šefica inspekcije koja provodi nadzor u Zadru: ‘Vidjela sam teške situacije, ali ovo me dotuklo’

P. N.

Foto / Screenshot N1 televizija

Foto / Screenshot N1 televizija



Štefica Karačić, predsjednica udruge socijalnih radnika i šefica inspekcije koja provodi stručni nadzor nad zadarskim Centrom za socijalnu skrb zbog slučaja muškarca koji je bacio djecu s prvog kata kuće, kaže kako je obavljen prvi razgovor s ravnateljicom, a u pravi nadzor tek kreću.


– Provest ćemo nadzor kako je propisano aktima Komore socijalnih radnika. Sve ovisi o dokumentaciji. Uvidom u spise želimo provjeriti je li se postupalo u skladu s propisima i je li se adekvatno reagiralo na rizike i tko je sve bio uključen u rad s ovom obitelji. Kakav će biti ishod, to ćemo vidjeti. Sama je situacija šokantna i teško je prihvatiti da se nešto takvo dogodilo”, rekla je Karačić za N1.


– Nadzor će trajati nekoliko dana. Vjerujemo da ćemo danas obaviti te razgovore koje trebamo i napraviti uvid u dokumentaciju. Dio dokumentacije ćemo uzeti sa sobom da možemo to na miru analizirati i onda slijedi davanje mišljenja s prijedlogom za stručni nadzor. Vidjet ćemo kako se koordinirao rad između kolegice na Pagu i Odjela za zaštitu obitelji u Centru i kako se upravljalo tim procesima i kakva je bila suradnja s drugim službama, dodaje.




Što se tiče mogućih propusta, oni će se sankcionirati prema propisima Komore.


– Najteža mjera je oduzimanje licence za rad. Nadamo se i vjerujemo da tako drastičnih propusta nema. Moramo provjeriti. Bili bismo sretni da smo slijedili sve postupke i procedure. Jasno je svima da je ovakav ishod nepredvidiv i da je teško komentirati”, rekla je Karačić.


Ovako težak slučaj, kaže, nije vidjela iako već 40-ak godina radi u sustavu socijalne skrbi i dobar dio radnog vijeka je provela u zaštiti mentalnog zdravlja.


– Vidjela sam teške situacije, ali ovo me dotuklo. Ovako težak slučaj nisam vidjela, kaže.


Što je moglo nagnati oca na ovakav čin?


– Slušali smo već osvrte stručnjaka. Teško je reći što je moglo biti. Nešto je tu osobu natjeralo da to napravi. Je li to psihička reakcija na nešto, teško je reći. Meni se čini da to netko ne može napraviti s namjerom samo da našteti nego da u podlozi toga mora biti bolest”, govori Karačić za N1.