Nova provokacija slavitelja NDH-a

Šef proustaške stranke tužio ravnateljicu kojoj je prijetio

Boris Pavelić

Josip Miljak (HČSP),  koji je nakon prijetnje Nataši Jovičić prošao s tek kaznenom prijavom,  tužbu je podnio zbog – klevete, sadržane u tekstu pod naslovom  »Šef HČSP-a prijeti smrću ravnateljici SP Jasenovac



ZAGREB  Predsjednik proustaške Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Josip Miljak tužio je ravnateljicu Spomen područja Jasenovac Natašu Jovičić, tvrdeći da ga je oklevetala člankom iz Večernjeg lista, objavljenim 2. prosinca prošle godine pod naslovom »Šef HČSP-a prijeti smrću ravnateljici SP Jasenovac«.


Općinski sud u Kutini, kojemu je tužba podnesena, pozvao je Jovičić kao »okrivljenicu« na ročište 9. lipnja, pod prijetnjom prisilnog privođenja. Pritom zapanjuje da se u zaglavlju poziva kao »tužitelj« navodi Općinsko državno odvjetništvo u Kutini.



»Hvala bogu da još rade« – tom je rečenicom Vesna Teršelič, voditeljica koordinacije za ljudska prava Documenta za naš list komentirala način kojim desnica, pravosuđe i ministarstva otežavaju rad Spomen područja Jasenovac. »Skandalozan je način kojim pravosuđe tretira Miljkovo maltretiranje Nataše Jovičić. Umjesto da doprinese stvaraju uvjeta za rad te važne institucije, pravosuđe dodatno otežava njegov rad, ministarstvo mu ne pruža dovoljnu podršku, a Miljkova tužba dodatno uznemiruje zaposlenike. O svemu tome podnijet ćemo predstavku Međunarodnoj alijansi za sjećanje na Holokaust (IHRA)«, kazala je jučer Teršelič za naš list.





Isto to odvjetništvo, podsjetimo, u veljači ove godine odbacilo je kaznenu prijavu za prijetnju, koju su protiv Miljka podnijele nevladine organizacije za ljudska prava.


Fotografija metka


Kaznena prijava podnesena je nakon što je Nataša Jovičić, zajedno s kustosima Spomen područja Jasenovac, početkom prosinca 2013. dobila ovu e-mail poruku koju je potpisao Josip Miljak: »Vi jako dobro živite od svojih laži jer vas hrvatska država plaća za iste te laži o Jasenovcu i Hrvatima općenito.


Vaše laži i mržnja prema svemu što je hrvatsko samo doprinose vašem kraju. Takvi kao vi su samo ostaci ostataka truleži na hrvatskom nacionalnom tkivu i osuđeni ste na izumiranje i ludilo u koje vas vodi nezajažljiva i bolesna mržnja. Za Dom Spremni!« Istodobno s tom porukom, Nataša Jovičić primila je još jednu, anonimnu, na kojoj je fotografija puščanoga metka.



Istodobno s proslavom kojom je HČSP ove godine u Zagrebu obilježio 10. travnja, dan osnivanja NDH, trajala je »humanitarna akcija« Mladeži HČSP-a i Mladeži HDZ-a. Objavljeno je to na internet stranici HČSP-a. Na obilježavanju 10. travnja, Miljak je rekao: »… nitko tko sebe smatra Hrvatom nema se pravo odricati Nezavisne države Hrvatske.« U siječnju ove godine, objavljeno je kako Karamarkov HDZ i Miljkov HČSP pregovaraju o političkoj suradnji.



Pošiljatelja te fotografije policija nije pronašla. Miljkovu poruku kutinsko odvjetništvo nije procijenilo kaznenim djelom prijetnje, nego je Miljka samo prekršajno prijavilo. Općinska tužiteljica u Kutini Marija Rukavina odbacila je kaznenu prijavu usprkos tome što je u obrazloženju svoje odluke konstatirala kako Miljak »vrlo tendenciozno poziva na linč i njen kraj«.


»Laži i glasine«


No sada je učinjen i korak dalje: u pozivu za ročište, umjesto da je kao tužitelj naveden Miljak, stoji da ravnateljicu jasenovačkog muzeja tuži – državno tužiteljstvo!? Marija Rukavina jučer nam je izjavila: »Nemoguće! Mi nismo tužitelji!«, otkrivajući kako je Miljak još 16. siječnja ove godine Natašu Jovičić kazneno prijavio »zbog širenja lažnih i uznemirujućih glasina«. Kutinsko tužiteljstvo tu je prijavu odbacilo 29. siječnja, ali i Miljka uputilo na mogućnost privatne tužbe, što je ovaj i iskoristio. Iz Općinskog suda u Kutini objasnili su nam da je »omaškom kao tužitelj naznačeno Odvjetništvo u Kutini umjesto privatnog tužitelja Miljka.«