Posjet vidovnjakinji

Šef HDZ-a voli alternativnu duhovnost: Karamarko ide na seanse kod – ‘čitačice duše’

Dražen Ciglenečki

Tomislav Karamarko je praktičan vjernik, no vjera mu, po svemu sudeći, ne pruža odgovore na sva teška pitanja, pa stoga traži i neke alternativne izvore, te redovito posjećuje čitačicu duša koja je u kontaktu s anđelima i svemirskom bibliotekom



Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je praktičan vjernik, kao mladić bio je član katoličkog zbora »Mi«, a nedavno se vjenčao u crkvi. Međutim, katolička vjera mu, po svemu sudeći, ne pruža odgovore na sva teška pitanja s kojima se susreće u svakodnevnom životu, pa stoga traži i neke alternativne izvore.


Više osoba izvan hrvatske politike potvrdilo nam je da Karamarko redovito posjećuje Iris Tarbuk koja je, kako se navodi u njezinoj knjizi »Srodne duše«, »spiritualni medij i duhovna savjetnica«, odnosno »soul reader«, dakle – čitačica duša.



Iris Tarbuk nije prva Karamarkova vidovnjakinja. U vrijeme kad još nije postao predsjednik HDZ-a, odlazio je na seanse kod Fatme Nur Džennet. Kad su je krajem prošle godine pitali za Karamarka, odgovorila je da je on »izuzeto pozitivna osoba«, ali da ne želi o njemu govoriti, jer »u Hrvatskoj je izborno natjecanje i to bi se moglo različito tumačiti«.  Fatma Nur Džennet nekad je na televizijskom kanalu OTV vodila emisiju »Na granici mogućeg«, a na njezinim reklamama piše da je »međunarodno priznati autoritet i ugledni terapeut za podizanje svijesti, bolju kvalitetu zdravlja, poslovnog savjetovanja i kvalitete življenja«.





Doznajemo da je klijent Iris Tarbuk prvo bila Ana Šarić, sadašnja Karamarkova supruga, a kasnije je počeo dolaziti i on. U sklopu promotivne kampanje za spomenutu knjigu, Ana Šarić dala je i izjavu da je »Iris na jednostavan, topao i konkretan način upalila svjetlo na putu traganja za ljubavi, za smislom, za srodnom dušom«.


»Ali, ne libi se raskrinkati ni sve ono što prava ljubav nije. Ono što se čini najtežim postaje lako, jer kada je srce na pravome mjestu – sve dođe na svoje mjesto. A Iris to zna i dijeli sa svijetom«, rekla je Karamarkova supruga krajem 2013. godine. Na predstavljanju »Srodnih duša« u kazalištu Gavella bili su tada i Ana Šarić, Karamarko te njegova kćerka iz prvog braka Lana i fotografirali su se u društvu s Iris Tarbuk.


Veza s drugim svijetom


Čitačica duša rođena je u Izraelu, a u Zagreb je doselila 1995. nakon udaje za rukometaša Branimira Tarbuka i tu ima svoju »ordinaciju«. »Nisam prorok, već medij, veza sa drugim svijetom, u kojem su duše umrlih i izvor iz kojeg je nastao svemir, Bog, anđeli, više frekvencije postojanja u duhovnom smislu. Kada radim spiritualno čitanje nekoga, prelazim u višu vibraciju svijesti i kontaktiram sa svemirskom bibliotekom, s akashom. To je svojevrsna baza podataka u kojoj su informacije o svakome tko živi i tko je ikada živio«, objašnjavala je pojedinim medijima Iris Tarbuk svoje sposobnosti.



I među svjetskim državnicima bilo je onih koji su pomoć tražili u onostranom. Poznat je slučaj pokojnog američkog predsjednika Ronalda Reagana, koji je, na nagovor supruge Nancy, svoj dnevni raspored usklađivao s horoskopima što ih je za njega izrađivala astrologinja Joan Quigley. Donald Regan, koji je u Reaganovoj administraciji bio zadužen za financije, napisao je u svojim memoarima da američki predsjednik praktično niti jednu ključnu odluku nije donosio bez konzultacija s Joan Quigley, koja mu je otkrivala jesu li zvijezde naklonjene tom potezu. Richard Nixon je, pak, savjete za borbu protiv terorizma tražio i od vidovnjakinje Jeane Dixon. Nedavno je u Moskvi preminula slavna Džuna Davitašvili, čije je proročke i iscjeliteljske vještine koristio i nekadašnji vođa SSSR-a Leonid Brežnjev.



Tvrdi da ponekad dobije odgovore na sva postavljena pitanja, ali »informacija nekad nije na raspolaganju osobi koja ju traži pa niti meni«. »Tada je moj odgovor na to pitanje da ne znam. Odluku o tome što ću reći donosi ‘Više ja’, ljudi s kojima komuniciram  telepatski. Moj dar nije u tome da vidim budućnost, nego da vidim važnu stvar u prošlosti ili u sadašnjosti koja osobu sprječava da izađe iz blokade u kojoj je zapela i da krene dalje sa svojim životom. Ta se prepreka može ukloniti. Nisam terapeut i ne mogu liječiti, nego ćete sami učiniti što želite sa svojom blokadom«, priznaje čitačica i Karamarkove duše. Svojeg rijetkog dara postala je svjesna još kao trogodišnja djevojčica, kad su joj se počele javljati »prve vizije i proročanski snovi«, no u svijet spiritualnog u potpunosti je uronila s 18, nakon smrti osobe koju je jako voljela. »Postoji mnogo više toga nego što mi vjerujemo da postoji. Sve  će to znanost veoma skoro dokazati, zato budimo otvoreni. Sve u što vjerujete, primjerice anđeli, raj, vječni život duša, sve to postoji, ali i mnogo više od toga«, uvjerena je Iris Tarbuk.


Self-help literatura


Ipak, u knjizi »Srodne duše« nema ničeg mističnog, riječ je o klasičnoj self-help literaturi. Naslovi poglavlja su »Ljubomora nije ljubav«, »Ljubav zauvijek«, »Prava ljubav nikad ne umire«, »Seks je najmoćnija čarolija u svemiru«, »U lovu na muškarca«, »Zavolite sebe«, »Kako ga vratiti«, »Govorite što češće: Ja te volim«, »Priznati nevjeru?« i slično.


Pitanja o tome kako predsjednik HDZ-a, kao praktični katolički vjernik, objašnjava svoje odlaske na seanse kod gospođe Tarbuk i nalazi li njene savjete korisnim i izvan privatne sfere poslali smo  službi za odnose s javnošću te stranke, no do zaključenja ovog izdanja na njih nismo dobili odgovor.