Ruski bankari

Sberbank spreman pomoći Agrokoru, ali uz jedan poseban uvjet

Hina

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Sberbank i VTB uskratili su povjerenje vlasnicima Agrokora-obitelji Todorić, zbog problema s vođenjem poslovnih knjiga, kaže se u tekstu prenesenom na ruskom portalu



Sberbank je spreman Agrokoru odobriti novo financiranje radi spašavanja kompanije pod uvjetom da stabilizacijski kredit od 100 milijuna eura, koji je odobrio Agrokoru ranije ove godine, bude tretiran kao najstarija tražbina, rekao je Bloombergu prvi zamjenik predsjednika Sberbanka Maksim Poletaev, a prenosi ruski poslovni portal Ekonomika.


Sberbank i VTB uskratili su povjerenje vlasnicima Agrokora-obitelji Todorić, zbog problema s vođenjem poslovnih knjiga, kaže se u tekstu prenesenom na ruskom portalu te se dodaje da se obujam potrebne kratkoročne likvidnosti Agrokora procjenjuje na oko 150 milijuna eura, a tvrtka ta sredstva može dobiti nakon stupanja na snagu lexa Agrokor.


»Da nije bilo našega kredita, situacija bi u ovom trenutku bila puno teža i već bi nastupio kolaps. Ako naš uvjet ne bude prihvaćen, naše sudjelovanje bit će neznatno«, rekao je Poletaev.




Status najstarije tražbine znači prvenstvo u naplati.


Sberbank je unajmio McKinsey u svojstvu konzultanta za daljnje restrukturiranje i preporučit će ga kao konzultanta ispred cijelog kluba kreditora Agrokora, prenosi Ekonomika.