Tko su i što su do sada radili?

Šaroliko društvo na putu za Markov trg: upoznajte nove saborske zastupnike iz 8. izborne jedinice

Ivor Balen

Između 14 saborskih zastupnika koji će u novom sazivu Sabora predstavljati građane Istre, Primorja i Sjevernog Jadrana većina će po prvi puta sjesti u saborske klupe



    Istražili smo tko su oni, što su dosad radili u životu, kakva im je imovinska kartica i po čemu su eventualno posebni.      


NANSI TIRELI, LABURISTI: Piše poeziju, zida, pili drva… 


    Na prvi pogled posebnijom od svih ostalih izdvaja se nova saborska zastupnica, Nansi Tireli, 45-godišnja »laburistica« iz Labina, kao jedno od najvećih iznenađenja u 8. izbornoj jedinici. Tireli je diplomirana ekonomistica, rastavljena je, majka dvoje djece, a slobodnog vremena uz rad i obaveze gotovo da i nema. Kad ga nađe, bavi se svime, kaže, što i prosječne žene. 


    – Pišem poeziju koju sam objavljivala u zajedničkim zbornicima na književnom i dijalektalnom izričaju, slikam, glumim u predstavi »Ženski Sabor va Labine«, pilim drva, obrađujem vlastiti vrt, proizvodim vino, u kući sve radim sama osim električnih instalacija, zidam, postavljam pločice, farbam. Višak energije definitivno utrošim kreativno, reći će Tireli koja prema dnevnim aktivnostima i afinitetima sigurno ne spada među prosječne žene među koje se ubraja. 




    – Želja mi je zalagati se za boljitak obrtnika, malih i srednjih poduzetnika i rješavanje socijalnog statusa. Imamo zakone koji se ne sprovode onako kako bi trebali. Za provođenje ispravne socijalne politike trebala bi postojati sinergija svih razina, počevši od mjesnih odbora pa nadalje jer jedino se tako može uistinu znati kome je pomoć potrebna, a ne da socijalnu pomoć dobivaju oni koji dolaze u mercedesima, odjeveni u bunde, kaže Tireli.   


    ANA KOMPARIĆ DEVČIĆ, SDP: U Sabor »kroz ušicu igle« 


    Saborska zastupnica SDP-a, 35-godišnja Ana Komparić Devčić, inače nekadašnja rukometašica Trsata, u SDP je ušla 1998. godine, samo dvije godine kasnije postala je gradska vijećnica, sretnih 13 poslije i saborska zastupnica.


Da bi na ovim izborima mogla lokalnu orijentaciju zamijeniti onom atraktivnijom državnom moglo se nazrijeti iz činjenice da je u svojem trećem, još uvijek aktualnom mandatu u Gradskom Vijeću, predsjednica Kluba vijećnika vladajuće koalicije SDP, IDS, HSLS, ARS, HSU. Na minulim izborima bila je 11. na listi Kukuriku koalicije, što znači da je u Sabor ušla »kroz ušicu igle« budući da su, praktički cijelu noć kako su izlazili novi rezultati, 11. predstavnik Kukuriku koalicije i prvi na listi Ladonje, Plinio Cuccurin, bili malo »gore«, malo »dolje«.


Komparić Devčić će za sebe će reći da je tipični socijal-demokrat koji će se u Saboru boriti prije svega za decentralizaciju, a potom i za odgoj, obrazovanje i sport. Ovo potonje ne iznenađuje budući da je Komparić-Devčić, inače doktorica medicine zaposlena u farmaceutskoj tvrtki »Sanofi-Ventis Croatia« kao stručna suradnica, od 2002. godine predsjednica RK »Trsat«, a od 2009. je predsjednica Nadzornog odbora Riječkog sportskog saveza. Obrazovanje je između ostaloga zanima i zato što je majka dvoje osnovaca, Karla i Valentine.


Imovinska kartica joj nije »debela«; suvlasnica je kuće u Kostreni gdje joj stanuje otac kod kojeg često boravi zbog specifičnih zdravstvenih okolnosti. Ističe da nema čak ni automobil jer je do sada koristila službeni.   


    DAMIR KAJIN, IDS: Rođeni oporbenjak koji voli istinu    


Čovjek koji nema nikakav poseban hobi jer od 365 dana u godini gotovo pola vremena provodi u Zagrebu, odnosno 230 kilometara daleko od svoje obitelji u Buzetu pa mu je zapravo jedini hobi obiteljsko druženje. Riječ je o 47-godišnjem Damiru Kajinu, IDS-ovom saborskom zastupniku koji u predstojećem sazivu Hrvatskog sabora broji svoj peti mandat. Upravo Kajinu pripada epitet najaktivnijeg govornika koji je u Saboru govorio najviše minuta od 1990. do danas. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li ga njegova brzopoteznost na jeziku dovesti do sukoba s njegovom vladajućom koalicijom koja će zahtijevati da svi brode istom rutom. Kajin je pak pučki tribun koji će počesto i stranački interes staviti u inferioran položaj kada gorljivo zastupa teze bliske narodu, a daleke vlasti. Po načinu shvaćanja politike, Kajin je rođeni oporbenjak, a stranka mu zasjeda na tron moći. Za njega mogući problem što znači da s s njime u ovom sazivu neće biti dosadno. 


    – Političari trebaju biti odgovorni građanima, a ne političkim tijelima, tako bi bili svoji, a ne nečiji. Treba prestati obmanjivati javnost i početi govoriti istinu. Naša stvarnost je, nažalost, mučna i vrlo neizvjesna. U državi sve treba mijenjati, rad treba biti na višoj cijeni, reći će Kajin koji je karijeru započeo kao imovinsko-pravni referent u Istarskom vodovodu te se na tom radnom mjestu zadržao 12 godina, da bi od 1993. godine obnašao dužnost predsjednika Skupštine Istarske županije i na toj funkciji ostao do 2001. 


    Damir Kajin je sretno oženjen, otac jednog sina. Posjeduje stan površine 110 četvornih metara, 1.350 četvornih metara građevinskog zemljišta u Kajinama, u blizini Buzeta, dok od pokretnina ima Nissan star dvije godine koji je na raspolaganju supruzi i Lagunu sedam godina staru. Potpredsjednik IDS-a ima, kaže, skromnu ušteđevinu, stotinjak tisuća kuna.   


    LIDIJA BAGARIĆ, SDP: U politiku zbog Amerike   


    Lidija Bagarić, 35-godišnja SDP-ovka iz Opatije kaže da ju je na politički angažman motivirao susret s američkim kapitalizmom.  

  – Nakon završenog fakulteta, pola godine provela sam u SAD-u i zaključila kako se u našoj domovini puno slobodnije i kvalitetnije živi, nego u »obećanoj zemlji«. Zgrozio me broj ljudi koji je spavao po cesti i tada sam uvidjela svu grubost divljeg kapitalizma, što je dodatno pojačalo moja socijaldemokratska načela. Po povratku sam prvo bila simpatizer SDP-a, a nakon nekoliko godina i članica. Riječi su to Lidije Bagarić, rođene Požežanke koja stanuje u Opatiji i bavi se onime po čemu je Opatija najpoznatija – turizmom. S disertacijom »Upravljanje procesom brendiranja na primjeru turističke destinacije Kvarner« 2009. godine je završila izvandoktorski studij na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Ističe da će se u Saboru zalagati za osnovne principe socijaldemokracije: slobodu, jednakost, solidarnost i socijalnu pravdu te bolje upravljanje hrvatskim turističkim destinacijama i njihovo brendiranje s ciljem povećanja konkurentnosti Hrvatske kao turističke destinacije. 


    Trenutačno je zaposlena u Centru za EU projekte Sveučilišta u Rijeci, od imovine ističe stan u Opatiji u potkrovlju i Mercedes A klase star pet godina. Štednje, dionica i ostalih vrijednosti nema, a otplaćuje kredit od 70 tisuća kuna kojeg je namjenski utrošila za potrebe doktorata. Od 2008. godine je članica Glavnog odbora SDP-a Hrvatske, ima šest objavljenih znanstvenih radova, članica je Rotary kluba Opatija i učiteljica skijanja.   


    PEĐA GRBIN, SDP: Ovisnik o putovanjima 


    Peđa Grbin, 32-godišnji SDP-ovac iz Pule, dok bude mjerio vrijeme do isteka aktualnih prijepodneva u Saboru, pogledavat će na sat marke Zenit kojeg je naslijedio od djeda. Bio bi to običan sat da nije dobiven na dar od Josipa Broza Tita. Grbin je po struci odvjetnik koji od 2006. godine ima vlastiti odvjetnički ured u Puli, a SDP-ov je član od 1998. godine te je obnašao niz dužnosti. Na listu je dospio nakon što je Dino Kozlevac, predsjednik SDP-a Istre imao aferu s vatrogasnim vozilima. Grbin je blizak prijatelj šefa stranke Zorana Milanovića i već se sada nagađa da bi mogao postati kandidatom SDP-a za Istarskog župana, što znači da bi se u bližoj ili daljnjoj budućnosti mogao naći na suprotstavljenoj strani aktualnom koalicijskom partneru IDS-u. Grbin će za sebe reći kako je pasionirani čitač knjiga i ovisnik o putovanjima, a slobodno vrijeme provodi i igrajući košarku s prijateljima. U parlamentu će se zalagati ponajviše za pitanja koja se tiču problematike pravne struke. 


    – Jedna od prvih inicijativa bit će mi odgoda primjene Ovršnog zakona i Zakona o javnim ovršiteljima te nakon toga sustavna izmjena tih zakona u suradnji sa osobama iz struke koje bi te zakone trebale primjenjivati. Također, podupirem izmjenu Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama i Zakona o prostornom uređenju i gradnji jer su ti zakoni doveli do potpune blokade prometa nekretninama, kaže Grbin koji nema vlastitih nekretnina. Neoženjen je i trenutno živi u stanu oca. Od imovine posjeduje automobil Toyotu Corollu Verso, 2007. godište, dionice HT-a (852) i Adrisa (37), udjele u investicijskim fondovima, treći stup mirovine, stambenu štednju, štednju i životno osiguranje (bez dionica, oko 200 tisuća kuna).   


    JOSIP BORIĆ, HDZ: Ostaje uz »male ljude« 


    Josip Borić, 39-godišnji HDZ-ov saborski zastupnik s Raba za saborskom će se govornicom zalagati za otoke kao potpomognuta područja RH i regionalni razvoj u cjelini. 


    – Bit ću glas »malih ljudi« od kojih se nisam u proteklih osam godina odmaknuo niti načinom života, a posebno ne svojim radom koji je uvijek bio okrenut kroz brojne programe i moje aktivnosti upravo njima, poručuje Borić koji je po struci nastavnik razredne nastave. U struci je radio do 2004. godine i to najprije u Osnovnoj školi Ivan Rabljanin, potom kao ravnatelj Dječjeg doma Pahuljica, da bi od 2004. obnašao funkciju pomoćnika ministra za otoke pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture do 2010. kada postaje državni tajnik za otočni i priobalni razvoj u resornom ministarstvu. U suradnji s kolegama pokrenuo je projekte Hrvatski otočni proizvod i e-obrazovanje na hrvatskim otocima. Oženjen je i otac dvaju sinova. Živi u vlastitoj kući u Loparu, a tijekom radnih dana u Zagrebu na korištenju ima stan u vlasništvu AUDIO agencije (Agencija za upravljanje državnom imovinom) kao i većina dužnosnika koji ne žive u Zagrebu. Josip Borić slobodno vrijeme provodi čitajući knjige, u ribolovu i jednom tjedno igrajući mali nogomet s prijateljima.   


    ADA DAMJANAC, SDP: Suprostavila se Jakovčiću   


    Saborska zastupnica SDP-a, 55-godišnja Ada Damjanac iz Fažane tvrdi kako je obnašajući dužnost načelnice Općine Fažane upoznala svu problematiku lokalnih zajednica pa će se zalagati za decentralizaciju sredstava te da se više sredstava vraća u lokalnu samoupravu kako bi se bolje i kvalitetnije mogli provoditi programi. 


    – Isto tako, treba riješiti probleme oko dodjele državnog zemljišta za potrebe lokalnih zajednica, za dječja igrališta, sportske terene, groblja, poduzetničke zone. Zalagat ću se za pomoć malim obrtnicima i poduzetnicima, poboljšanje života i rada svih građana, riječi su Ade Damjanac koja je završila Pedagošku Akademiju usmjerenja fizika-tehnički. Nakon dugogodišnjeg rada u struci od 2009. godine obnaša dužnost načelnice, kao i predsjednice Turističke zajednice Fažana i Skupštine Komunalac. Svoj ulazak u Sabor može zahvaliti i činjenici da se suprotstavila Ivanu Jakovčiću oko projekta Brijuni Rivijera na kojem je istarski župan surađivao s premijerkom Jadrankom Kosor. Tada je podržala Milanovića, a on je to očito znao cijeniti prilikom slaganja listi. U želji za stjecanjem novih znanja Ada Damjanac je pohađala razne tečajeve, od samostalnog knjigovođe do međunarodnog certifikata ECDL-a. Aktivno govori talijanski i ruski jezik, a pasivno engleski. Razvedena je majka jednog sina, živi u stanu u centru Fažane, a posjeduje i kuću na tri etaže.   


    SILVANO HRELJA, HSU: Sindikalist i maslinar      


Saborski zastupnik HSU-a, 53-godišnji Silvano Hrelja iz Pule unapređenje mirovinskog, socijalnog i zdravstvenog sustava te prije svega rada, odnosno zaštite na radu, smatra ključnim temama kojima će se u Saboru baviti. Čelnik Hrvatske stranke umirovljenika i član »velike četvorke« Kukuriku koalicije ostao je upamćen kao postizborni koalicijski partner HDZ-a nakon 2007. godine, kao i po izlasku iz te koalicije i prelasku u oporbu dvije godine kasnije. 


    Hrelja je po struci inženjer sigurnosti pri radu i zaštite od požara, a od 1983. je zaposlen u brodogradilištu Uljanik kao inženjer sigurnosti na radu. Već je dva desetljeća sindikalno aktivan i trenutačno obnaša dužnost dopredsjednika Sindikata metalaca Hrvatske, čiji je regionalni povjerenik za Istru. Stanuje u Puli u kojoj ima vlasništvo kuće, a supruga mu je naslijedila 3/4 hektara zemljišta u Vodnjanštini na kojem se obitelj Hrelja bavi maslinarstvom. 


    – Jedina novost u mojoj imovinskoj kartici je što sam otplatio kredit za automobil Ford Mondeo i sada nemam tog opterećenja, kaže Hrelja, koji ima još jedan automobil. Njegovi sinovi su studenti u srednjim dvadesetim godinama, koji su u zadnje vrijeme, kako kaže Hrelja, počeli pokazivati interes za politiku. 


    – Pokazuju malo interesa, a ja ih niti ne nagovaram, niti ih zaustavljam, rekao je Hrelja.   


    TANJA VRBAT, SDP: Izazov Europskog parlamenta


 Saborska zastupnica SDP-a, 32-godišnja Tanja Vrbat iz Umaga, obnašala je funkcije potpredsjednice svjetske organizacije mladih socijalista i socijaldemokrata (IUSY – podmladak Socijalističke Internacionale), pri Hrvatskom saboru je članica Odbora za europske integracije, Odbora za Hrvate izvan RH te Odbora za međuparlamentarnu suradnju. Riječ je o SDP-ovoj članici Glavnog odbora Foruma mladih. Tanja Vrbat je po završetku Fakulteta Političkih znanosti Sveučilišta u Trstu stekla zvanje magistrice političke znanosti, a danas je polaznica doktorskog studija Komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Postoji velika vjerojatnost da bi Vrbat trebala postati predstavnicom Hrvatske u Europskom parlamentu među 12 promatrača. 


    – U prošlom sazivu najviše sam se koncentrirala na teme koje se tiču europskih i vanjskih poslova, na istarske teme, ali i na ustroj i djelovanje institucija i sustava općenito, kaže Tanja Vrbat koja živi u manjem stanu u obiteljskoj kući. Strastvena je ljubiteljica knjiga i ponosna vlasnica biblioteke s preko četiri tisuće naslova. Najviše voli povijesne, detektivske romane i političke biografije, ali i politološku literaturu. Poliglot je, svira klavir, za kućnog ljubimca ima mačku, a dio slobodnog vremena odvaja za pripremu jela jer u kulinarstvu uživa.   


    ROMANA JERKOVIĆ, SDP: Karijere »k’o po špagi« 


    Nema sumnje da su i profesionalna i politička karijera dr. med. Romane Jerković, 47-godišnje nove-stare saborske zastupnice SDP-a, kojoj je ovo drugi mandat zaredom, složene k’o po špagi. Političku karijeru je gradila kroz SDP, a istodobno kako joj je rastao ugled i moć u gradskoj upravi, imala je priliku, koju je dobro iskoristila, i u Saboru, gdje je bila član saborskog Odbora za ravnopravnost spolova i vanjsku politiku. 


    Njena profesionalna karijera doista je impresivna: počela je s pripravničkim stažom u KBC Rijeka, nastavila kao znanstveni novak na i docent na Medicinskom fakultetu, gdje je od 2003. do 2010. izvanredni, a nakon toga redoviti profesor. Bogata znanstvena biografija upotpunjena je s dvije znanstvene nagrade i članstvom u četiri znanstvena društva. Odlično govori engleski i talijanski, a solidno španjolski i njemački. Mrlju, doduše ne veliku, na njenu je karijeru bacila sjena poslovnog odnosa njenog životnog partnera oko otpisa dugova prema Gradu Rijeci. 


      NADA TURINA ĐURIĆ, HNS: Uživa u cvijeću i skijanju 


    Nada Turina Đurić, Primorsko-goranska dožupanica, članica HNS-a koja stanuje u Šmriki, dočekala je svoj prvi saborski mandat u kojem, kako kaže, namjerava svoje iskustvo iz regionalne samouprave prenijeti u saborske klupe.     – Prvenstveno mislim na decentralizaciju zdravstva i školstva. Namjeravam se što više uključiti u rad vezan za europske projekte, kaže Turina Đurić, inače diplomirana politologinja, koja iza sebe ima novinarsko (HRT, Ri-Telefaks), ugostiteljsko (vlastiti obrt, Simona) i marketinško iskustvo (Konding d.o.o.).     Turina-Đurić je majka dvoje djece, kćeri i sina koji su gimnazijalci. Stanuje u Šmriki gdje ima i zemljište od 10.000 četvornih metara, ali nema automobil.     – Imala sam sreću da su moji preci uvijek šparali, tako da sam sve što imam naslijedila. Uz to, imam i dionice HT-a, ali minimalno, kaže 47-godišnja Turina-Đurić.     U slobodno vrijeme nova zastupnica najviše voli baviti se vlastitim vrtom i cvijećem, a od sportskih aktivnosti ističe skijanje. Na opasku da gotovo svaki drugi zastupnik iz 8. jedinice skija, rekla je kratko:     – Morat ćemo riješiti taj Platak!   

    DAVOR BOŽINOVIĆ, HDZ: Bivši ministar u saborskoj klupi 


    Donedavni HDZ-ov ministar obrane Davor Božinović, novi saborski zastupnik HDZ-a iz 8. izborne jedinice, rođen je u Puli 1961. godine, a diplomirao je, magistrirao i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Govori engleski i bugarski jezik, oženjen je i ima dvoje djece.      

VALTER BOLJUNČIĆ I GIOVANNI SPONZA, IDS:  Jake snage Istre  


  Predsjednik pulskog IDS-a Valter Boljunčić i gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza u Sabor su ušli kao zamjene za predstavnike Kukuriku koalicije koji će otići u Vladu.



Boljunčić je znanstvenik, po struci matematičar, a Sponza trenutačno obnaša već treći gradonačelnički mandat pri čemu je na izborima 2009. za njega glasalo oko 70 posto birača! Vlasnik je pola obiteljske kuće površine 150 četvornih metara, te trećine stana od 30 kvadrata kojeg je naslijedio. Od oca je naslijedio 200 dionica Maistre. Oženjen je ima četvero djece.