Stručnjakinja za ustavno pravo

Sanja Barić predviđa pad Vlade za 17. lipnja: “Korupcijske afere ili sumnje više se u Hrvatskoj ne toleriraju”

P. N.

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

"Očekuje se da će glasanje biti uspješno, odnosno Vlada će izgledno pasti sljedećeg petka", zaključuje Sanja Barić



Vlada pada idućeg petka, a mi čekamo i učimo, rekla je u programu Radio Rijeke profesorica Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Rijeci. “Mi kao obični građani možemo samo čekati”, rekla je Barić u razgovoru u emisiji Tris.


“Zahtjev za opoziv premijera Tihomira Oreškovića stigao je u Sabor i, prema zakonskim i ustavnim rokovima, zastupnici o tome najranije mogu glasati idućeg četvrtka ili petka. Vjerojatno u petak jer čekamo očitovanje Vlade. To će biti isti dan kada bi došlo na red i glasanje o povjerenju potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku. No, iako je prije stigao prijedlog za njegovo razrješenje, u parlamentarnoj praksi svih država uobičajeno je da dnevni red određuje predsjednik Sabora. Željko Reiner je rekao da će se najprije glasati o razrješenju premijera, što je i logično, bez obzira što se građanima čini da bi prije trebalo odlučiti o onome što je prije traženo”, objašnjava Barić. 


“U parlamentarnim je državama uobičajeno da, postoji li vjerojatnost – a ona je velika – da padne Vlada, nema smisla glasati o pojedinim ministrima. Očekuje se da će glasanje biti uspješno, odnosno Vlada će izgledno pasti sljedećeg petka”, zaključuje Sanja Barić.




“Nakon toga teče ustavni rok od 30 dana, unutar kojega se mogu pokušati dogovoriti i pronaći novoga premijera i novu Vladu. Taj proces i konzultacije vodi predsjednica države. No vrlo je izgledno da će se i sam Sabor raspustiti u tome roku, zaključiti da nema druge većine jer, prema onome što su rekli potencijalni koalicijski partneri, čini se nemoguće postići novu vladu s potporom više od 76 glasova”, ocjenjuje Barić. 


“Dakle, nakon proteka 30 dana ili raspuštanja Sabora, imamo sljedećih 60 dana za izbore. Na prijevremene izbore ići ćemo najkasnije krajem osmog ili početkom devetog mjeseca”, predviđa Sanja Barić.


“No, moguće je i ranije, ovisno o postupanju zastupnika.”Osim ako se ipak ne uspiju presložiti, što nije izgledno, ali nikad se ne zna”, dodaje Barić.


“Opozicija je najavila prijedlog raspuštanja Sabora, no u rukama je predsjednika kad će to staviti na dnevni red. Ako vladajuća koalicija ili najveća stranka u njoj, a to je HDZ, odluči da ima smisla 30 dana tražiti novu većinu, neće dozvoliti glasanje o raspuštanju Sabora. Ako pak zaključe da neće, Sabor će se raspustiti većinom glasova zastupnika, i od toga dana, koji ne znamo kad je, teče rok od 60 dana do izbora”, pojašnjava profesorica Barić.


“Iz ove smo situacije naučili puno toga. Prvo, da demokracija zahtijeva stabilnu većinu i premijera koji ima izravan politički legitimitet, po mogućnosti uvijek čelnik najveće stranke ili najveće koalicije. Problematično je održavati većinu nekom tko je doveden sa strane, bez obzira koliko vjerovali u stručnost ili želju da dođe netko novi. Drugo što smo naučili jest da je hrvatska demokracija na boljoj razini nego kod naših jugoistočnih susjeda jer vidimo da Vlada može pasti”, objašnjava Sanja Barić.


“Ne smijemo zaboraviti ni razlog zbog kojeg smo u trenutnoj krizi. To nije neslaganje sporazumnih partnera, Mosta i HDZ-a. Početak priče je afera Tomislava Karamarka, koja ne mora biti kazneno djelo ni prekršaj niti sukob interesa – tek ćemo vidjeti ocjenu povjerenstva. Međutim, svim građanima, bez obzira koje smo političke opcije, stvara osjećaj nelagode mogućnost da je tako blisko poslovao s nekim tko je protivan interesima Republike Hrvatske”, rekla je Sanja Barić. 


“Pokazalo se da saborski zastupnici prepoznaju osjećaj odgovornosti i pokazalo se da Vlada pada zato što je Karamarko bio u neprimjerenim odnosima. Bez obzira je li sukladno zakonu, to nije sukladno demokratskome moralu. I to je dobar razlog zašto je ova Vlada pred padom”, ističe Barić.


Sanja Barić smatra da to pokazuje da se korupcijske afere ili sumnje više u Hrvatskoj ne toleriraju.” I to je velika i važna stvar koalicije između Mosta i HDZ-a, koja je pokazala da postoji korektivni faktor u takvoj situaciji i pokazuje svim budućim vladama da određena ponašanja neće proći i da će Vlada pasti. To nam se prvi puta dogodilo i dobar je pokazatelj razvoja hrvatske demokracije, za koji nas hvale i stani mediji, naglašava”, smatra Barić.


“Velika je stvar za demokraciju da se ovako velike afere mogu razotkriti i dovesti do pada osobe koja je izrazito moćna i pokazuje izrazitu stabilnost unutar svoje stranke”, kaže Barić.


Sanja Barić ponavlja da će o datumu izbora odlučiti predsjednica. “Ako Vlada padne sljedećeg petka 17. lipnja, i ako se istog dana raspusti Sabor, tada kreće rok od 60 dana. Datum izbora može biti u roku od 30 do 60 dana, najranije krajem srpnja ili do polovice kolovoza”, tumači Barić.


“Ali ne trebamo brinuti, bit će nekako i to će se riješiti! Po zakonu!”, poručuje profesorica Sanja Barić.