Pomoć iz sabornice

Saborski zastupnici daju po tisuću i pol kuna za pomoć Slavoniji

Hina

Na žiroračun HCK-a do 20. svibnja uplaćeno je 11.726.167,66 kuna za pomoć stanovnicima na područjima pogođenim poplavama u Hrvatskoj, a na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 814.907 poziva u vrijednosti 5.091.168,75 kuna



ZAGREB – Građnima istočne Slavonije pogođenim poplavom, Hrvatski sabor pomoći će s ukupno 225 tisuća kuna.


 Saborsko Predsjedništvo jutros je odlučilo da će zastupnici za pomoć izdvojiti iz plaće po tisuću i pol kuna, rekao je novinarima predsjednik Sabora Josip Leko.  Sabor ima 151 zastupnika.



Hrvatska Vlada na današnjoj je sjednici odlučila uputiti po 100.000 eura humanitarne pomoći za postradale u poplavama u Bosni i Hercegovini i Srbiji.Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svake godine ima određena sredstava koja su rezervirana za humanitarnu pomoć postradalima u katastrofama u inozemstvu, rekla je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Ta se sredstva mogu koristiti isključivo za humanitarnu pomoć u inozemstvu, ističe Pusić, a dosad se pomagalo izbjeglicama iz Sirije koje su smještene u Turskoj i Jordanu.»U ovim teškim ljudskim trenucima humanitarno pomažemo našem neposrednom susjedstvu BiH i Srbiji«, rekla je Pusić.Članovi Vlade održat će danas još jednu sjednicu u Županji, posvećenu situaciji i pomoći na poplavom postradalom području u Slavoniji.




Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izjavio je danas da je iz Fonda za zaštitu okoliša osigurano između 40 i 50 milijuna kuna za sanaciju poplavljenih područja.


»Sada već razmišljamo o trenutku kada će se početi vraćati život u poplavljena mjesta, izradili smo plan sanacije, čišćenja otpada iz kućanstava i javnih površina, te su organizirana i predviđena odlagališta koja će moći prihvatiti taj otpad«, rekao je Zmajlović novinarima prije početka sjednice Vlade.


Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nazvao je dezinformacijom tvrdnju da su pripadnici Hrvatskih voda napustili poplavljena područja, te da su tamo ostali samo policija i vojska.


»To je dezinformacija, imamo više od 600 kilometara poplavljenih područja, a Hrvatske vode su odradile sve mjere koje su se mogle napraviti«, ustvrdio je Jakovina.Istaknuo je da su branili 200 kilometara nasipa koji se nije mogao obraniti. Upitao se zašto je puknuo nasip baš u Rajevu Selu, koji je zadnji rađen i najnoviji je.

Na upit je li istraga pokazala tko je za to kriv, odgovorio je kako je za to prerano.


»Napraviti ćemo sva vještačenja i sve ostalo kada se voda povuče. Za sada imamo tehničko izvješće o samom projektu«, kazao je Jakovina.


Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokušat će ubrzati projekte koje u suradnji s Hrvatskim vodama provodi u regiji ugroženoj poplavama, a spremna je i dio sredstava tehničke pomoći usmjeriti na procjenu štete te otklanjanje posljedica tih šteta, najavila je danas direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić.


Podsjetila je da EBRD s Hrvatskim vodama surađuje na 15-tak projekata vodoopskrbe, odvodnje i izgradnje pročišćivača otpadnih voda, odnosno s 200-tinjak milijuna eura sufinancira nacionalnu komponentu tih projekata koji se financiraju ili će se financirati sredstvima iz fondova Europske unije.


S obzirom na trenutno stanje u Slavoniji, EBRD će pokušati ubrzati projekte u Osijeku i Vukovaru, a za područje Slavonskog Broda i okolice Banka je spremna dio sredstava tehničke pomoći usmjeriti u procjenu štete, kao i u otklanjanje posljedica poplave, nakon što se štete konkretno procjene, istaknula je Jelušić Kašić.


Na predstavljanju novoosnovanog EBRD-ovog Fonda za kapitalna ulaganja u malo i srednje poduzetništvo (ENEF) u Hrvatskoj i regiji Zapadnog Balkana, Jelušić Kašić je podsjetila i da je ta banka prošle godine u Hrvatskoj kroz 19 transakcija provela investicija u vrijednosti 288 milijun eura. EBRD trenutno u Hrvatskoj sudjeluje u ukupno 84 aktivna projekta s vrijednošću portfelja od 1,29 milijardi eura.


Dodani okvir za suradnju s EBRD-om hrvatskim poduzetnicima, kao i poduzetnicima iz Albanije, BiH, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Srbije, dat će novoosnovani ENEF fond, čija je uloga ulagati u kapital malih i srednjih poduzeća s visokim potencijalom rasta. Izravnim i paralelnim sufinanciranjem ENEF će takvim tvrtkama osigurati equity i kvazi-equity ulaganja od približno 80 milijuna eura.


ENEF je dio 145 milijuna eura ‘teške’ platforme Razvojnog i inovacijskog programa za područje Zapadnog Balkana (WB EDIF), kojoj je cilj poticati i olakšavati pristup financiranju za mala i srednja poduzeća. Osim ENEF-a, ta se platforma oslanja i na EBRD-ov Fond za inovacije (ENIF) za pomoć u početku poslovanja inovativnim kompanijama, Garantni fond te Fond tehničke podrške namijenjen pružanja podrške vladama u razvoju poduzetništva. (Hina)


Hrvatski Crveni križ (HCK) poslao je danas obavijest da je donatorski telefon 060 90 11 otvoren isključivo za prikupljanje pomoći stanovništvu na poplavljenim područjima u Hrvatskoj, dok se za stradale u susjednim državama prikuplja pomoć preko bankovnog računa i on-line donacija.


Cijena poziva na donatorski telefon je 6,25 kuna (PDV uključen).


Novčanu pomoć građani mogu slati uplatama na račun IBAN: HR 6923400091511555516. Za pomoć stradalima u Hrvatskoj poziv na broj je 08, za stradale u Bosni i Hercegovini poziv na broj je 05, a za stradale u Srbiji 07.


Za stradale stanovnike u Hrvatskoj, BiH i Srbiji prikupljaju se i on-line donacije na internetskim stranicama HCK-a.


Prilikom uplate iz inozemstva treba koristiti SWIFT: PBZGHR2X.


Na žiroračun HCK-a do 20. svibnja uplaćeno je 11.726.167,66 kuna za pomoć stanovnicima na područjima pogođenim poplavama u Hrvatskoj, a na donatorskom telefonu 060 90 11 zabilježeno je 814.907 poziva u vrijednosti 5.091.168,75 kuna.


U skladu s trenutnim stanjem prikupljenih dobara, HCK moli građane da više ne donose rabljenu odjeću i obuću, uz iznimku robe za djecu i novorođenčad, gumenih čizama i donjeg rublja.


Najpotrebniji su oprema i odjeća za djecu i novorođenčad, dječja hrana, donje rublje za djecu i odrasle, higijenske potrepštine, posteljina, pokrivači, deke, ručnici, madraci, sredstva za održavanje čistoće prostora i gumene čizme.


Građani koji žele volontirati u Crvenom križu trebaju se javiti društvu Crvenog križa u svom mjestu stanovanja. U društvima Crvenog križa svi zainteresirani bit će upisani u evidenciju volontera.


Građani koji ne mogu stupiti u kontakt s članovima obitelji i prijateljima na poplavljenim područjima mogu kontaktirati Službu traženja HCK-a na broj telefona 01/4655-814 ili 01/4655-813.