Sutra sjednica saborskog Odbora za ustav

Sabor se neće vaditi na Ustavni sud: Uskoro raspisivanje referenduma o braku

Dražen Ciglenečki

Referendum bi se mogao naći i u ustavnim promjenama, a upravo o tome jučer su razgovarali Milanović i Lesar



ZAGREB » Saborski Odbor za Ustav sutra će raspravljati o prijedlogu za raspisivanje referenduma o tome da se brak ustavno definira kao životna zajednica muškarca i žene. Unutar parlamentarne većine još traju određena usaglašavanja što učiniti, ali gotovo je sigurno da će Odbor zaključiti da su ispunjene sve zakonske pretpostavke i predložiti Saboru da, sukladno svojoj ustavnoj nadležnosti, raspiše referendum za koji su aktivisti građanske inicijative »U ime obitelji« prikupili i još u lipnju predali preko 700 tisuća potpisa.


Agresivna skupina


– Moramo obaviti dodatne konzultacije oko toga hoće li se Sabor prvo obratiti Ustavnom sudu, sa zahtjevom ocjene ustavnosti predloženog referendumskog pitanja, ili će se zaobići Ustavni sud i odmah ići na neposredno izjašnavanje građana, rekao nam je tijekom jučerašnjeg dana jedan član vodstva SDP-a. No, u poslijepodnevnim satima donijeta je, čini se, odluka da Sabor neće pokušati prebaciti odgovornost na Ustavni sud.


   – Brak je zakonom definiran kao zajednica muškarca i žene. Dakle, raspisivanje referenduma s tim pitanjem vjerojatno ne može biti neustavan. Stoga nema ni razloga da bilo što tražimo od Jasne Omejec i Ustavnog suda, koji je, uostalom, u mandatu naše Vlade zastupao konzervativne stavove, kazao nam je izvor iz Banskih dvora objašnjavajući zašto će Sabor naposljetku ipak uvažiti prikupljene potpise koji debelo nadmašuju ustavni minimum i raspisati referendum.




   Naravno, to neće biti laka srca.


   – Postoji u Hrvatskoj jedna agresivna skupina koja je, uvjereni smo u to, u manjini, ali koja, koristeći se zakonskim sredstvima, pokušava urediti društvu u skladu sa svojim vrlo konzervativnim nazorom. Mi moramo podizati o tome svijest u društvu kako bi građani bili svjesni što se u Hrvatskoj može dogoditi, međutim tu ne možemo računati na pomoć Ustavnog suda. Što ako, recimo, sutra netko počne prikupljati potpise za referendum da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, upitao se naš sugovornik upozoravajući na opasnosti koje mogu proizaći iz instituta neposrednog izjašnjavanja.


Ustavno uređenje


U Ustavu, naime, nema ograničenja kad je o raspisivanju referenduma riječ, što je, primjerice, slučaj u Sloveniji gdje ne može biti referenduma o brojnim temama, pa tako niti o bilo čemu što bi predstavljalo zadiranje u ljudska prava.


   Zato nije isključeno da se u aktualnim ustavnim promjenama i to pitanje nađe na dnevnom redu. Neslužbeno doznajemo da su jučer premijer Milanović i predsjednik HL-a Dragutin Lesar, u sklopu razgovora o izmjeni ustava, upravo ustavnom uređenju referenduma posvetili najviše vremena.


   Da bi referendum o braku uspio, dovoljno je da inicijativu »U ime obitelji« podrži većina birača, neovisno o tome koliki bi bio odaziv. Ali, za taj je slučaj Vlada, konkretno Ministarstvo uprave, već pripremilo zakonski prijedlog o registriranom partnerstvu kojim bi homoseksualnim parovima omogućila sva prava koji imaju bračni drugovi, osim što ne bi mogli usvajati djecu. I njihova se veza neće zvati brak.


   Odbor za Ustav će imati i raspravu prijedlogu SDP-a da se ukine ustavna zastara za sva teška ubojstva. Zbog toga što nisu završeni razgovori s manjim oporbenim strankama – laburisti, HDSSB, HGS i Jadranka Kosor – u petak se u Saboru nije glasovalo o pokretanju promjene Ustava, ali ovaj tjedan zastupnici će sigurno izglasati početak procedure.